Правосъдният министър с допълнение към искането за уволнение на съдия Андон Миталов
Според Данаил Кирилов, разрешавайки на обвиняемия лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да напусне страната, магистратът е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт
 
14 февруари 2020, 16:42 | | Видяна: 897
 

Правосъдният министър Данаил Кирилов

 

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира във Висшия съдебен съвет (ВСС) допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов, съобщиха от правосъдното ведомство.

"С това той изпълни указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да допълни предложението си до тях. Допълнението идва след задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд", казват от министерството.

Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да напусне страната, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт.

Според Данаил Кирилов става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона.

Припомняме, че преди три дни Съдийската колегия на ВСС върна на правосъдния министър първоначалното искане за отстраняването от длъжност на съдия Миталов за доуточнения. Кадровиците дадоха 7-дневен срок на Кирилов да посочи какво точно дисциплинарно нарушение твърди, че е извършено, на кои дaти, откъде е разбрал за него, както и ĸoи paзпopeдби нa HΠK ca били нapyшeни според него.

По-рано, на 5 февруари, държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви името на съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Миталов, заедно с тези на семейството му, като посочи, че им е забранено да навлизат на тяхна територия, тъй като се смятало, че магистратът е участвал в "тежки корупционни престъпления". В тази връзка от ВСС изпратиха писмо до Министерството на външните работи с молба да бъде поискана конкретна информация по повод твърденията на американската страна, както и конкретни доказателства.

Отговорът от САЩ все още се очаква.