“Вечните експерти” в ЕК Николай и Катерина Енчеви вече не са съдии

“Вечните експерти” в ЕК Николай и Катерина Енчеви вече не са съдии
снимка:БГНЕС

Съпрузите Николай и Катерина Енчеви, които до вторник се водеха на щат като съдии в Гражданско отделение на Софийския градски съд (СГС), вече не са магистрати. Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), след подадени от тях оставки.

По време на заседанието не стана ясно какви са мотивите на двамата вече бивши магистрати да поискат да се оттеглят от съдебната система. Те обаче бяха любопитни, като се има предвид, че на практика двамата съдии не са правораздавали реално през последните 7 години. Това е така, тъй като през това време Николай и Катерина Енчеви заемаха последователно един след друг поста национален експерт в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ (JUST) на Европейската комисия (ЕК). Както “Правен свят” писа, през юли т.г. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да удължи командироването на съдия Катерина Енчева в ЕК, където тя се намираше от есента на 2018 година. До същата година неин предшественик на поста бе именно съпругър й Николай. Междувременно, докато единият от съпрузите Енчеви е командирован на длъжността в ЕК, другия моментално излизаше в отпуск, като на практика нито един от тях не е упражнявал реалната си дейност на магистрат през въпросните 7 години.

Катерина Енчева пък е популярна и с това, че на 18 март 2018 година, малко преди да бъде командирована в ЕК, отправи изненадващо преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (СЕС) дали гражданската конфискация е зависима от наказателния процес. Енчева бе съдията, която разглеждаше иска за над 2,2 млрд. лв. на КПКОНПИ срещу подсъдимия банкер Цветан Василев, а парадоксалното в ситуацията беше, че мотивите в питането й до СЕС доловно пресъздаваха тезите на защитата на Василев в цитираното производство. В крайна сметка съдът в Люксембург се произнесе с решение по делото в посока, че гражданската конфискация не зависи от наказателния процес.

Още по темата

Откриха останки на човек в софийско село, проверяват дали са на Янек Миланов

Предишна новина

Главният прокурор: Спазвайте правилата, за да има кой да се грижи за нас

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  RRR | нерегистриран
  1
  0

  А, що, стажа си върви, заплатата също, такива, като теб се пенят пред монитора и в къщи.

 2. 5
  бъззз | нерегистриран
  0
  -1
  До коментар #4 от "RRR | нерегистриран":
  Двама умни имало в системата, като гледам.Поне не се пънат да обясняват, колко са велики, както някои каскетирани индивиди.

  Имаш велик шанс да се присъединиш.

 3. 4
  RRR | нерегистриран
  2
  -5

  Двама умни имало в системата, като гледам.Поне не се пънат да обясняват, колко са велики, както някои каскетирани индивиди.

 4. 3
  случаен | нерегистриран
  4
  -4

  Уж 7 години не са правораздавали (в България, а не в ЕК, доколкото разбирам), а през 2018 съдия Енчева е изпратила запитването до ЕК?!?
  От къде и в какво качество - не е ли била в СГС?

 5. 2
  | нерегистриран
  10
  -7

  Честито на съдебната система и на СГС!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.