„Демокрацията е фасадна“ писал Божков в учредителната декларация на партията си

„Демокрацията е фасадна“ писал Божков в учредителната декларация на партията си
Васил Божков, снимка:БГНЕС/архив

Държавното обвинение внесе протест срещу решението на Софийския градски съд (СГС) от 5 февруари, с което партията "Българско лято" на бизнесмена Васил Божков бе регистрирана, съобщиха от съда.

Хазартният бос, който има 18 обвинения за тежки умишлени престъпления, и до момента се укрива от българските власти в Обединените арабски емирства (ОАЕ). След регистрацията на партията му от първоинстанционния съд, от прокуратурата обаче са посочили множество аргументи против това. На първо място, както и пред СГС, от държавното обвинение са посочили, че между кориците на делото липсват конкретни данни за това, че изобщо е било проведено Учредително събрание на партията „Българско лято“. Не e ясно как точно онлайн са се събрали учредителите на формированието, през какви методи са направили своите изявления – дали гласово или в писмен вид – както и изобщо имало ли е визуален контакт между тях. Обвинителите обосновават в протеста си и тезата, че реално няма никакви доказателства, че са взели решение за приемане на Устав, както и за избор на председател, ръководен и контролен орган, което не отговаря на законовите изисквания. В резултат на това от обвинението искат и съдебно-техническа експертиза, която да установи дали действително е проведено Учредително събрание и кои са хората, които са участвали в него.

На следващо място, от прокуратурата смятат, че и самата учредителна декларация, депозирана в съда, не отговаря на законовите изисквания, тъй като е съдържала вулгарни, обидни думи и хули към органи на съдебната власт. В декларацията на партията си Божков бил записал, че: „Разделението на властите е имитация“, „Демокрацията е фасадна“, „Институциите не работят“, „Съдебната система не раздава справедливост“, „Европейските пари и държавните поръчки са за избрани“.

От прокуратурата настояват още, че фактът, че в официалния документ от учредителното събрание има поредица задраскани и поправени имена и ЕГН-та, също е основание въззивният съд да отмени регистрацията на „Българско лято“. Нещо повече, оказва се, че по време на заседанието на СГС от 5 февруари съдът е заявил намерение да извърши служебна проверка относно достоверността на вписаните в учредителната декларация имена и ЕГН-та, само че е сторил това едва след обявяването на казуса за приключен и след вече обявеното вписване на партията. Държавното обвинение държи и на тезата си, че логото на партията на Божков е идентичнo и прилича на емблемата на Български монетен двор, както и на логото на енергийна напитка.

Припомняме, че Васил Божков има 18 повдигнати обвинения за извършени от него тежки криминални престъпления. Малко след като стана ясно, че той вече е обвиняем, се оказа, че е избягал от българските власти и заминал за Дубай. Срещу него има образувано досъдебното производство, касаещо неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други, като във връзка с това разследване е сочен за ръководител на престъпна група. Бизнесменът е обвиняем още и за убийства, принуди и изнасилвания, незаконно държане на археологически обекти и други.

Още по темата

НАП пусна инструкция за проверки срещу прането на пари

Предишна новина

Индийското правителство поиска Twitter да блокира акаунтите на протестиращи фермери

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.