„Романтичните измами“ – получаването на финансови облаги от жертвата, под претекст за романтична връзка – бележат значителен ръст по време на наложените изолации заради коронавирусната епидемия. Само във Великобритания се наблюдава ръст с 20% през 2020г. в сравнение с 2019г. Според официалните данни, финансовите щети, претърпени от жертвите, възлизат на 68 милиона паунда за изминалата година.

Локдаунът и другите мерки за ограничения, наложени заради пандемията, накараха все повече хора да търсят компания в интернет, а това доведе до скок в броя на т.нар. "романтичните измами". Този вид онлайн измами може да доведе до сериозни последици за жертвите – не само финансови, но и психологически.

Жертвите на "романтичните измами" губят средствата си чрез банкови трансфери, но и чрез изпращането на ваучери и материални подаръци като лаптопи и телефони. Стига се дори до предоставяне на достъп до банкови сметки и банкови карти. Впоследствие някои жертви могат да се изправят пред правосъдието като съучастници в престъпна дейност по пране на пари.

Измамниците манипулират жертвите си, използвайки емоционални истории – нужда от лечение, например, и обещават любов и подкрепа. За да постигнат целите си някои дори предлагат брак. Най-често в този вид измама попадат жени на възраст между 55 и 64 години.

Размерите на този вид измама могат най-ясно да бъдат обяснени чрез един от последните докладвани случаи във Великобритания. 50 годишна вдовица е изгубила 320 000 паунда, след като е станала жертва на онлайн любовната си връзка с мъж, представящ се за бизнесмен от Южна Африка. Първоначално жената превеждала малки суми, които той й връщал. Със задълбочаване на отношенията им, нараснал и размерът на сумите, като последният трансфер бил в размер на 200 000 паунда. За да не се осъмни жертвата, тя трябвало да преведе парите на своя сънародничка, която й била представена като съдружник в бизнеса на "любимия й". След превеждането на парите приключила и връзката.

Жертвата подала сигнал до властите и започнало разследване, което установило, че съдружничката също е жертва и самата тя е изпратила 10 000 паунда. И с двете жени работят психолози, които твърдят, че жертвите на подобен тип престъпления изпитват срам и вина, които могат да доведат до тежки депресии.  След намесата на полицията, банката е върнала половината от сумата на жертвата, а разследването продължава.

В български контекст, също сме ставали свидетели на подобен род измами. През ноември 2019 година банкова служителка бе арестувана, а по-късно изправена и пред съда, за това, че е откраднала над 1 милион лева от сметки на вложители заради „романтичния си приятел от интернет“. За трите години виртуална връзка с мъжа от Монтана, служителката изпращала с колети по куриерска фирма присвоените средства. Освен тях тя и баща й изтеглили кредити, които също били изпратени на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата й родители. Първите средства, които изпратила на своя виртуален приятел, били лични. Между банкерката и мъжа от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Това не е истинското име на мъжа, на когото служителката изпратила общо 970 000 лева за трите години връзка в интернет и социалните медии. Пред разследващите жената обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари. Тя разполагала само с три негови снимки, а парите изпращала на името Сергей, който бил уж негов братовчед.

В навечерието на Свети Валентин неправителствени организации, работещи с жертвите, поемат кампания, за да предупредят хората да бъдат изключително внимателни и бдителни. Особено внимание е насочено към жените, които най-често стават жертва на подобен тип измами.

Още по темата

Не беше допуснато провеждането на „Луковмарш“ в София

Предишна новина

Менте лечител лъже инвалиди, че ще ги изцели

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.