„След изказани съболезнования“: С 3 на 2 гласа СГС оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

„След изказани съболезнования“: С 3 на 2 гласа СГС оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина
Йоан Матев, снимка:БГНЕС

Според нас предоставените доказателства са напълно достатъчни. Намирам, че има всички основания присъдата да бъде отменена и подсъдимият да бъде признат за виновен. Според нас, независимо, че става дума за косвени доказателства, те представляват една наистина последователна верига, която води до несъмнен извод, че той е извършител“, коментира прокурор Антоанета Панчева – говорител на СГП.

С 3 на 2 гласа състав на Софийския градски съд (СГС) призна Йоан Матев за невинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 година.

В последната си дума Матев изказа съболезнования на близките на загиналото момче, но заяви, че не той е извършил престъплението. Прокуратурата от своя страна поиска осъдителна присъда за Матев в размер от 12 години. Това е максималното по закон, тъй като Матев е бил непълнолетен през юни 2015, когато е извършено убийството.

Съдът освен това отхвърли иска на родителите на убития Георги Игнатов за обезщетение в  размер на 400 000 лева. Накрая, Матев получи и по-лека мярка за неотклонение - подписка вместо домашен арест.

Председателят Руси Алексиев  и един от съдебните заседатели са подписалите решението с особено мнение. Съдия Андрей Георгиев и другите двама заседатели обаче не намират Матев за виновен.

Мотивите на съда са, че според целия съдебен състав е безспорно доказано по делото, че Матев е лицето, заснето на камерите, че е присъствало на местопрестъплението. Разликата в мотивите на мнозинството е, че последното счита, че няма никакви преки косвени доказателства, че е убил Георги Игнатова. Според председателя на състава обаче има изградена верига от косвени доказателства и по отношение на убийството.

Припомняме, че Йоан Матев е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в София, в парка ,,Борисова градина", като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено е умъртвил непълнолетния Георги Игнатов като му нанесъл един удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия.

Деянието е квалифицирано като извършено "по особено мъчителен начин", тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание /поради обезкървяването на мозъчните структури/, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него. В деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал пострадалия Георги Игнатов случайно на пейка в "Борисовата градина". Въпреки, че двете момчета не се познавали преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия.

Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си. В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти. Матев успя да се укрие от правосъдието повече от 1 година.

Присъдата подлежи на облажване и протест пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок, като междувременно, от СГП веднага съобщиха, че ще внесат протест срещу решението на СГС.

„Държавното обвинение счита, че присъдата е неправилна и че събраните по делото доказателства – свидетелски показания, експертизи, справки от мобилни оператори и др., сочат по безспорен начин авторството на деянието. В хода на разследването е установен начинът на извършването му, открито е оръжието на престъплението, което съответства на нанесеното травматично увреждане, вследствие на което е настъпила смъртта на  Г.И., на 15 години“, коментират от обвинението.

Прокуратурата държи на мнението си, че въз основа на всички събрани доказателства единствената справедлива присъда за извършеното тежко умишлено престъпление е максимално допустимата по закон в този случай - 12 години лишаване от свобода, тъй като към момента на деянието подсъдимият е бил непълнолетен.

Още по темата

19 досъдебни производства за корупция са приключени от ОП-Добрич през 2020 година

Предишна новина

Гърция ще иска сертификат за ваксина за ваканция там

Следваща новина

Коментари

29 Коментара

 1. 29
  Нерегистриран | нерегистриран
  8
  0

  Така е- промити мозъци сервилничат на кантората на Лулчева с идеята да каже където трябва, че са големи професионалисти и че тяхно е царството небесно, разбирай ВКС, а другите нямат нищо против облагата, пък и ще минат за големи професионалисти. Само че това не остава скрито- нито сервилниченето, нито парите. Вижте актовете на весеславка, калинчо и мирославка- имали ли ли са осъдителен акт някога, когато страна е била Лулчевата кантора. Хващам бас, че няма да откриете такъв акт в хода на цялата им кариера.

 2. 28
  Запознат | нерегистриран
  11
  -1

  Не мога да си обясня как само промити мозъци и корумпета работят в този съд.

 3. 27
  112 | нерегистриран
  14
  0
  До коментар #16 от " | нерегистриран":
  "общественият интерес" са съдебните заседатели. Които винаги имат мнозинство в съдебните състави и които не са членове на ССБ. И които се предлагат от общинските съвети, а се избират от по-горния съд. Така че по-полеко с изказване от името на обществото.

  Именно - предлагат се от политически орган, с политически квоти. Одобрението им е изцяло формално - иначе работата на долустоящия съд трябва да спре. Излишен институт, вреден институт. Сега САС и ВКС може да обърнат резултата, но подсъдимият вече отдавна ще е зачезнал. Толкова познато, нали...

 4. 26
  Грузинеца | нерегистриран
  13
  -2

  Най-логично е в СГС Наказателното и търговското обединение да се обединят-да се даде "нормативна сила на фактимеското". Щото наказателното отдавна си е половин търговско.

 5. 25
  Адвокат | нерегистриран
  10
  0

  "Лулчева намекнала, че убиецът е брат му" Ти май тролкш в полза на кантората. А Йоан е бягал от местопрестъплението, за да има някой ден срещу кого да водят дело!

 6. 24
  | нерегистриран
  2
  -11
  До коментар #23 от " | нерегистриран":
  Няма спор че присъдата е лоша и със съмнение за странично финансово повлияване. И го казвам не защото аргументите за оправдаване са слаби- напомнят делото на Ченалова, а защото познавам скритите практики на работа в този съд. Знаете при кои какво може и това е една обществена тайна, коя.то адвокатското съсловие много добре знае и ползва, макар и да се гнуси, когато става въпрос за убийство.

  Не знам коя присъда е “добра” и коя “лоша”, ама днеска Лулчева намекна, че убиецът е брат му на Матев. Това може би си заслужава размисъл.

 7. 23
  | нерегистриран
  15
  -4

  Няма спор че присъдата е лоша и със съмнение за странично финансово повлияване. И го казвам не защото аргументите за оправдаване са слаби- напомнят делото на Ченалова, а защото познавам скритите практики на работа в този съд. Знаете при кои какво може и това е една обществена тайна, коя.то адвокатското съсловие много добре знае и ползва, макар и да се гнуси, когато става въпрос за убийство.

 8. 22
  С дъх на много пари.... | нерегистриран
  17
  -6

  Софийски градски съд е еманация на корупция! Особено наказателното им отделение!
  Добре,че беше създаден специализирания съд,че да има повече справедливост.
  Добре,че им иззеха част от текстовете по НК,иначе още щяхме да сме първи по корупция не само в Европа,но и в света. Чувството за безнаказаност и усещане,че са над закона е преобладаващо при по-голяма част от съдиите в СГС.
  Този съд трябва час по-скоро да бъде закрит,да бъде превърнат в обикновен селски съд!
  Това решение само ще ускори процеса по самоубийство на този съд!
  Закривай!!!

 9. 21
  | нерегистриран
  19
  0

  Софийски градски съд винаги е имал проблем с правораздаването, ама убийствата не знам как ще им вземат

 10. 20
  123 | нерегистриран
  19
  -4

  Младшия съдия е готов за новата Ченалова, а двама от гражданите съдебни заседатели, безспорно показват, колко струват съдебните заседатели. Сега Матев по стъпките на един двоен убиец, издирван от години, оправдан от Ченалова и трима представители на гражданското общество на първа инстанция.
  Парите са голямо изкушение, много жалко за младшия. Все така се случва с любезното съдействие на гражданското общество се оправдават богаташки синчета.

 11. 19
  | нерегистриран
  11
  -7
  До коментар #10 от "нерегистриран | нерегистриран":
  Делото е типичен пример за несъответствие между процесуални изводи и фактологична подкрепа. Според мен на Софийска градски съд е време да им вземат и убийствата, като могат да ги дадат на който и да е окръжен съд в страната. Не съм видял от тях наказателно решение, на което мнозинството от обществения интерес да изрази позитивизъм. никаква предвидимост, никаква справедливост. Е ще бъда оборен от пет клявки от Съюза на съдиите, които ще кажат , че вътрешното убеждение е еманация на правораздаването, но това е така, когато имаш нужната интелигентност, опит, познания и смелост.

  "Общественият интерес да изрази позитивизъм" - общественият интерес дори не знае какво пише в НК и НПК, но всички са правни експерти. На общественият интерес му е достатъчно, че прокуратурата е казала пред медиите, че еди кой си е виновен, значи според обществения интерес, от съдът се очаква послушно да го осъди и да даде максималното наказание. Обаче айде все пак съдилищата да държат на доказване на твърдяната вина, че иначе хептен станахме бананова република...

 12. 18
  закриване, уволнения, лустрация! | нерегистриран
  13
  -10

  Аз смятам, че СГС трябва да гледа само разводи и трудови дела, и всичко останало към другите съдилища.
  Колкото по-малко дела гледат, толкова по-малко вреди нанасят.
  Даже най-добре е да бъде закрит този така наречен съд.

 13. 17
  | нерегистриран
  1
  -7
  До коментар #10 от "нерегистриран | нерегистриран":
  Делото е типичен пример за несъответствие между процесуални изводи и фактологична подкрепа. Според мен на Софийска градски съд е време да им вземат и убийствата, като могат да ги дадат на който и да е окръжен съд в страната. Не съм видял от тях наказателно решение, на което мнозинството от обществения интерес да изрази позитивизъм. никаква предвидимост, никаква справедливост. Е ще бъда оборен от пет клявки от Съюза на съдиите, които ще кажат , че вътрешното убеждение е еманация на правораздаването, но това е така, когато имаш нужната интелигентност, опит, познания и смелост.

  В такъв случай, какви са вътрешните убеждения на комсомола на по петдесетина години?

 14. 16
  | нерегистриран
  8
  -9
  До коментар #10 от "нерегистриран | нерегистриран":
  Делото е типичен пример за несъответствие между процесуални изводи и фактологична подкрепа. Според мен на Софийска градски съд е време да им вземат и убийствата, като могат да ги дадат на който и да е окръжен съд в страната. Не съм видял от тях наказателно решение, на което мнозинството от обществения интерес да изрази позитивизъм. никаква предвидимост, никаква справедливост. Е ще бъда оборен от пет клявки от Съюза на съдиите, които ще кажат , че вътрешното убеждение е еманация на правораздаването, но това е така, когато имаш нужната интелигентност, опит, познания и смелост.

  "общественият интерес" са съдебните заседатели. Които винаги имат мнозинство в съдебните състави и които не са членове на ССБ. И които се предлагат от общинските съвети, а се избират от по-горния съд. Така че по-полеко с изказване от името на обществото.

 15. 15
  111 | нерегистриран
  16
  -12
  До коментар #10 от "нерегистриран | нерегистриран":
  Делото е типичен пример за несъответствие между процесуални изводи и фактологична подкрепа. Според мен на Софийска градски съд е време да им вземат и убийствата, като могат да ги дадат на който и да е окръжен съд в страната. Не съм видял от тях наказателно решение, на което мнозинството от обществения интерес да изрази позитивизъм. никаква предвидимост, никаква справедливост. Е ще бъда оборен от пет клявки от Съюза на съдиите, които ще кажат , че вътрешното убеждение е еманация на правораздаването, но това е така, когато имаш нужната интелигентност, опит, познания и смелост.

  На СГС е време да им се вземат всички дела! ССБ зарази с такава проказа този съд, че лекуване не е възможно. Защо ли се сещам за "Соло" и Ченалова... И още, и още, и още...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.