(Не)случайно разпределени дела от (не)случайни хора*

(Не)случайно разпределени дела от (не)случайни хора*
снимка:БГНЕС

Под булото на коронавирусната криза, която тресе света, минава един важен за България сюжет, който следва да получи по-сериозно внимание. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Софийска градска прокуратура е образувала проверка след сигнал от страна на членове на ВСС. Темата? (Не)случайното разпределение на дела в съдебната система. Възможността на случаен принцип да се разпределят всички дела, които са достигнали до съдебната си фаза, е един от фундаментите на правосъдната система. Без такъв елемент на случайност е невъзможно да сме сигурни, че зловредни влияния не се опитват да наклонят везните на Темида в този или онзи правен спор.

Каква е фактологията? В края на 2014 г. едни определени политически среди започват масирана атака срещу системата за случайно разпределение на дела. Претекстът е съмнението за вмешателство в разпределянето на делото за КТБ. Истерията беше оглушителна, напомням за хората с по-слаба памет. Сутрешни блокове назидаваха с гневен взор, гневни журналистки щурмуваха на всеки кръгъл час Съдебната палата, разпенени статуси, жлъчни попържни и люти клетви се сипеха из профилите в социалните мрежи на най-активните тогавашни поборници за "съдебна реформа". Вярно, сега по днешния казус мълчат оглушително, но това е тяхно право. Калин Калпакчиев, тогава член на ВСС, инициира проверка за случайното разпределение на дела през 2014 г. след сигнал на оскандалената организация "Съюз на съдиите", на която пък днес е председател. След дни на публичен линч в крайна сметка ВСС решава да смени системата.

По думите на главния прокурор Иван Гешев тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов "е натискал" коя конкретна фирма да създаде новия софтуер. Избрана е компанията "Смарт Системс 2010", която се оказва, че към днешна дата, пет години след като е създала системата, я поддържа... безвъзмездно. Хвала на таквиз алтруисти, би възкликнал народният гений, ако не оставаха съмнения, че има "нещо гнило в Дания". Правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи, че системата за (не)случайно разпределение е била манипулирана, включително чрез влизания по нощите и опити за разпределяне на дела от екзотични туристически дестинации. За да е веселбата пълна, на искания за независим одит на системата се е противопоставял публично не кой да е, а същият този Калин Калпакчиев, който широката общественост познава основно около това, че пусна на свобода на убиеца Джок Полфрийман.

Такива са фактите до момента. Ситуацията оставя съмнения, че едни хора, които са копали гроб, сами са паднали в него. Как ще продължи прокурорската проверка, предстои да видим. Но е безспорно, че този въпрос следва да бъде щателно проверен и ако се открие и сянка на съмнение, че е направено нещо нередно, трябва отговорните да си понесат последиците. Истината е, че случайното разпределение на дела е крайъгълен камък във всяка уважаваща себе си правосъдна система. Недопустимо е след толкова скандали и толкова медиен шум да се окаже, че сме скочили "от трън, та на глог". Да няма случайно разпределяне на делата е като да махнеш превръзката от очите на Темида. Така се нарушава по безпрецедентен начин независимостта на системата. Създават се предпоставки независимото правосъдие да стане "бухалка" в нечий недобронамерени ръце. Например чрез съдебен активизъм могат да се "удрят" неудобни на кукловодите лица като се подбират "правилните" съдии, които да разрушат я нечия репутация, я нечия кариера, я нечий живот.

Правосъдието трябва да е независимо и честно. Трябва всеки (всеки!), който опре до съда, да знае, че казусът му се решава от независим съдия, който решава по съвест. Бърникането в системата за случайно разпределение на делата е като да човъркаш в самото сърце на правосъдната система. Това е недопустимо и не бива да се случва. Иначе изписахме сто тона мастило дали ВСС да е на една или две колегии, което има отношение към ежедневното правораздаване, колкото аз имам отношение към леката атлетика. Но случайното разпределение на делата сякаш потъна в маранята на бурните ни политически времена и нрави, а това не бива да се допуска. Хубаво е, че прокуратурата се е заела да повдига булото, което беше обвило темата в последните години. Дано от проверката излезе, че няма нищо нередно. Иначе ще излезе, че в последните години сме живели в антиутопия, от която Оруел би се изчервил в моминска свян. Ще видим.

*Петър Кичашки, fakti.bg

Крадец обра магазин, в който подаряват цветя

Предишна новина

Всеки програмист има достъп до файловете на съдията

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 13
  Точно така | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #9 от "Случайното разпределение на съдебните дела е глупост | нерегистриран":
  Съдиите трябва да се професионализират в отделни отрасли - и само административният ръководител ще знае кой колко е натоварен и каква специализация има.В това няма нищо нередно - той да разпределя.Само прокурорите са във всички области некомпетентни. За тях е предназначена случайността на разпределението.Понеже са зависими и крайно тъпи.

  Напълно сте прав. Колкото по-бързо се осъзнае, че т.нар. "случайно разпределение" чрез IT система дава непрекъснати потенциални възможности за манипулации, толкова по-добе ще бъде за законодателно преодоляване на този "основен принцип", както го нарече м-ра на правосъдието. Личната отговорност на административния ракъводител на съответния съд трябва да бъде в основата на разпределението на делата.

 2. 12
  Така ли е? | нерегистриран
  3
  0

  "B гoлямa пpoĸypaтypa, aĸo имaтe пpимepнo oт 150 дo 50 пpoĸypopи, тe ca paзпpeдeлeни в oтдeли пo мaтepия. Cpeд oтдeлитe зaдължитeлнo имa и cпeциaлизиpaн oтдeл зa вaжнитe пpeпиcĸи, пpимepнo oт 5 чoвeĸa. Koи 5-мa щe влязaт в тoзи oтдeл – peшaвa шeфът. Шeфът peшaвa и ĸoя пpeпиcĸa щe влeзe зa paзпpeдeлeниe мeждy тeзи 5 чoвeĸa в тoзи oтдeл. Πpимepнo cигнaл cpeщy миниcтъp нямa дa ce paзпpeдeля изнaчaлнo мeждy 80 пpoĸypopи, a caмo мeждy 5.

  Aĸo пpeпиcĸaтa e пoпaднaлa нa няĸoгo дoвepeн, нo вce пaĸ нe ни xapecвa ĸaĸ paбoти тoй – нищo пo-лecнo oт тoвa дa бъдe cмeнeн – мecтят гo в дpyг oтдeл или гo ĸaмaндиpoвaт в дpyгa пpoĸypaтypa, a пpeпиcĸитe мy ce пpepaзпpeдeлят мeждy ocтaнaлитe 4-мa в oтдeлa и тaĸa дpyг дoвъpшвa зaпoчнaтoтo. Дopи мoжe и дa дoйдe нoв в oтдeлa, ĸoйтo дa пoлyчи пpeпиcĸитe нa нaпycнaлия гo, зa дa e вcичĸo тoчнo c paвнoмepнaтa нaтoвapeнocт.

  Bcичĸo тoвa ce cлyчвa бeз ниĸaĸвa пyбличнocт – ниĸoй ниĸoгa вън oт пpoĸypaтypaтa нe знae ĸoй ĸaĸвo paбoти пo paзcлeдвaниятa, c изĸлючeниe нa cлyчaитe, ĸoгaтo ce дaвaт пpecĸoнфepeнции зa apecти и пpoчee и тaм пoĸaзвaт и нaблюдaвaщия пpoĸypop. Ho пocлe ĸaĸвo ce cлyчвa c paзcлeдвaнeтo, дaли нaблюдaвaщият пpoĸypop e cмeнeн или нe, ниĸoй ниĸoгa нe знae.(....)"

 3. 11
  Сталкер | нерегистриран
  4
  -1

  Заглавието се отнася за ФРГ. Там е точно така, но ако някой кривне от закона, по правило си го отнася. Затова и такива случки няма. А стойката се отнася за милата родна картинка, защото с обучения и заклинания синдромът на втория начин не се събаря. Не и докато властват поколенията, които са го усвоили.

 4. 10
  До 9 ти | нерегистриран
  7
  -3

  Да, бе, сега не би да е случайно разпределението на дела?Защо имам чувството, че май на не малко, заинтересовани им е угодно да останат нещата, така, както са сега, с тази пробита и с възможност за манипулация система за разпред.на дела?А, какво мислите, за административните ръководители и заместниците им, дали и те имат такъв интерес?

 5. 9
  Случайното разпределение на съдебните дела е глупост | нерегистриран
  5
  -6

  Съдиите трябва да се професионализират в отделни отрасли - и само административният ръководител ще знае кой колко е натоварен и каква специализация има.В това няма нищо нередно - той да разпределя.Само прокурорите са във всички области некомпетентни. За тях е предназначена случайността на разпределението.Понеже са зависими и крайно тъпи.

 6. 7
  Спас | нерегистриран
  16
  -6

  Административните ръководители на съдилищата са тези, които манипулират системата.

 7. 6
  | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #5 от "питащ | нерегистриран":
  Е, до кога?!  п.п. Въпроса е реторичен ...  Хубав и спорен ден на всички!

  Во веки веков,защото такъв ни е манталитетът.

 8. 5
  питащ | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Защото в България е така.

  Е, до кога?!  п.п. Въпроса е реторичен ...  Хубав и спорен ден на всички!

 9. 4
  | нерегистриран
  12
  -2
  До коментар #1 от "питащ | нерегистриран":
  Защо всеки пише за неща от които не разбира и коментира неща които не е видял? Хайде да се спрем, че наистина ще заприличаме на "мисирки" ...

  Защото в България е така.

 10. 2
  | нерегистриран
  16
  -3
  До коментар #1 от "питащ | нерегистриран":
  Защо всеки пише за неща от които не разбира и коментира неща които не е видял? Хайде да се спрем, че наистина ще заприличаме на "мисирки" ...

  Петре, Петре, чета поредния нескопосан текст, чиято единствена цел, вероятно, е да поддържа огъня под микстурата, тя да къкри и заразява, и си мисля, че щеше да е по - добре "да бях умрял при Гренадин" !

  Жива да не бях, ама съм ! и страшно се изморих от вашата действителност и от чувството за срам, че живея успоредно !

 11. 1
  питащ | нерегистриран
  18
  -3

  Защо всеки пише за неща от които не разбира и коментира неща които не е видял? Хайде да се спрем, че наистина ще заприличаме на "мисирки" ...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.