В петък се навършва 1 година откакто името на главния прокурор е Иван Гешев. На 18 декември 2019 г. той встъпи в длъжност с думите: „Показахме какво можем, когато сме единни и имаме обща цел. Ще се справя с това, което предстои. Променяйки се и стъпвайки на традициите, ще отговорим на очакванията за повече справедливост, които имат българските граждани, хората, които ни плащат заплатите. Знаем, че не сме безгрешни, но трябва да защитаваме всеки един от нас и прокуратурата от политически и всякакви други атаки. Знам, че ще е трудно и тежко в този мандат, но никога не е било лесно. Цената си заслужава, защото тя е по-добра, правова държава“.

Главният прокурор встъпи в длъжност на 18 декември 2019 година, снимка:БГНЕС

1 година по-късно изглежда, че Гешев спокойно може да се похвали, че е следвал целенасочено собственото си верую за единство и спазване на традициите. Любопитно е да отбележим, че годишнината от встъпването в длъжност на настоящия главен прокурор почти съвпада с друго важно събитие в неговия живот, а именно – честването на 50-годишния му юбилей, който предстои той да отпразнува на 19 декември. Но нека си припомним как измина последната година и с какво Иван Гешев промени държавното обвинение, както обеща през 2019 година.

Ако се абстрахираме от шумната пропаганда и личностните атаки срещу него, продиктувани от елементарни страсти и обикновен страх, то ще видим, че прокуратурата пое по един особен път. Особеното в случая се изразява в успеха на Иван Гешев да накара магистратите, които ръководи, да повярват, че са един екип. Нещо повече – той успя да ги накара да повярват, че освен професионалисти на европейско ниво, са и едно семейство. Макар и възприемана от мнозина като централизирана, структурата на държавното обвинение всъщност се състои от обикновени, независими помежду си хора, които обаче за разлика от гражданите, които упражняват други обществено значими професии, са призвани да бранят правото и справедливостта, при това често пъти на много висока цена и единствено в името на закона. Последното явно настоящият главен прокурор добре разбира и положи доста усилия, за да мотивира колегите си да осъзнаят, че тяхната дейност е повече от обикновена работа.

Това може би се дължи и на факта, че Гешев е първият главен прокурор, който идва от кариерата и е преминал през всички нива в йерархията на държавното обвинение. Той бе и първият главен прокурор, който още в началото на мандата си положи усилия или да се срещне лично, или да осъществи връзка през други механизми, поради пандемията от COVID-19, с колегите си от всички апелативни райони, за да чуе от първо лице какви са техните проблеми, успехи, предизвикателства. И получи необходимото уважение за това.

Главният прокурор и заместниците му на среща с колеги от Пловдив

Главният прокурор на среща с колеги от страната, снимка:ПРБ

Годината на Иван Гешев начело на българското държавно обвинение обаче не беше лесна. Новият главен прокурор продължи по пътя, по който беше поел още като административен ръководител на Специализираната прокуратура, а по-късно и като зам.-главен прокурор в мандата на Сотир Цацаров – да се бори с организираната престъпност, да пресича намеренията на властимащите да се ползват от положението си, колаборирайки се с бизнеса и да накара олигархията да се страхува от силата на закона. Излишно е дори да споменаваме публично известните дела, които стартираха благодарение на работата на Иван Гешев - срещу фигури като Маринела и Ветко Арабаджиеви, алкохолния и цигарен бос Миню Стайков, милионерското семейство Николай, Мария и Евгения Баневи, бившия вече министър на околната среда и водите Нено Димов, съветника на държавния глава по сигурността и отбраната Илия Милушев и секретаря по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, както и хазартния бос Васил Божков. Тези му усилия обаче очаквано му създадоха и множество врагове. Изразходени бяха и продължават да се изразходват огромни средства за атаки както лично срещу главния прокурор, така и срещу цялата институция, активирани бяха журналисти, медии, активисти, организации, политици, бизнесмени – всички обединени в общата цел да дискредитират Иван Гешев и да моделират публичния му образ в своя изгода. Противниците на главния прокурор и на институцията – прокуратура - обаче не спечелиха много, освен, че осветиха сами себе си и дадоха да се разбере, че са готови на всичко и с всички средства да се борят срещу държавата, вярвайки че нищо не дължат на никого. Парадоксалното бе, че в общия хор на противниците на противедействието на престъпността и някои извънпарламентарни политическите фигури, които реално бяха създадени именно, за да обслужват интересите на олигархията пред публичността, запя дори и самият президент Румен Радев, който с вдигнат в небето юмрук нарече прокурорите и Гешев "мутри", само защото вършат работата си по-енергично от вижданото до сега.

Годината на Иван Гешев беше трудна и поради факта, че дотук целият му мандат минава под знака на вихрещата се пандемия от COVID-19. Отговорностите, които му се наложи да поеме в това време за запазването на живота и здравето на колегите му от цялата страна не бяха никак малки, но въпреки това държавното обвинение показа невиждана досега активност, особено в борбата с битовата престъпност, която като рак е превзела белите дробове на страната ни. В условията на ширещата се криза, под ръководството на главния прокурор бяха заловени и изправени пред съда стотици измамници, насилници на възрастни хора, обикновени крадци, изнасилвачи, убийци, а заграбеното в най-честия случай бе възстановено на потърпевшите. Благодарение на създадените добри взаимоотношения с всички свои колеги, както и със служителите на МВР, Гешев успя да задържи в нива близки до 0 и телефонните измами, които също бяха придобили пандемични размери допреди около 2 години. Важно е да се отбележи, че главният прокурор, макар и критикуван за активната си гражданска позиция в подкрепа на мерките срещу разпространението на COVID-19, бе единствената публучна фигура, която запази отношението си към нуждата от по-стриктни мерки непроменено, макар и обществените нагласи в обратната посока. Гешев реално бе сред първите властимащи хора, който призова мерките да бъдат затегнати и да се спазват, а паралелно с това обвинението инициира поредица от проверки за възможни злоупотреби по време на кризата - в аптеките, в заведенията, в къщите за гости, в магазините за хранителни стоки – за да не се допусне гражданите да бъдат измамени в и без друго тежките условия, в които се намирт. Паралелно с усилията на държавното обвинение да не допусне хаосът и престъпността да превземат страната, както се случи в редица държави в Европа заради възцарилата се криза, благодарение на главния прокурор и колегите му бяха организирани и поредица от благотворителни кампании. Прокурори, следователи и служители дариха средства за болните от COVID-19 още през март, а след втората вълна на заболяването бяха инициирани и кампании по даряване на кръвна плазма, както и събиране на средства за апарати за плазмофереза.

Главният прокурор дарява кръв през април, снимка: БГНЕС

Макар че от началото на мандата му до днес Гешев се оказа може би най-изслушваният и привикван за отчет в Народното събрание главен прокурор, не е пресилено да се каже, че под негово ръководството прокуратурата доказа, че е по-близо до хората и нуждите им от политиците и техните партии, които изпаднаха в ступор още в началото на кризата и упорито не излизат от тази роля и до днес. Въпреки хаотично налаганите мерки, несигурността за бизнеса и гражданите, въпреки неясното бъдеще на здравната ни система, вследствие на половинчатите политически решения на управляващите и неадекватната опозиция, въпреки атаките от враговете и жестокия отпор срещу действията на държавното обвинение, Иван Гешев успя да докаже, че е силен не само в думите си, но и в постъпките си, а постигнатото от него до момента начело на прокуратурата дава надежда, че оставащите 6 години до края на мандата му ще оставят името му в историята като най-енергичния и целеустремен главен прокурор, който има план и го следва без да отстъпва и крачка назад, напук на трудностите.

Още по темата

18 години затвор за майцеубийство в добричко село

Предишна новина

Предлагат удължаване на мерките до 31 януари 2021 година

Следваща новина

Коментари

30 Коментара

 1. 31
  the end is near | нерегистриран
  0
  0

  България ще се оправи, когато тоя и неговите дружки увиснат по дърветата.

 2. 30
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  0
  0

  УВАЖАВАЙТЕ Я ТАЯ МУТРА, БРЕ!
  09.01.2021
  Щастието и любвеобилността озариха това, което служи на Мутрата за лице. Пърхайки от споделената любов, премиеринът сполетя Симитли и беше ощастливен. Никъде другаде Мутрата не грее така от щастие. Туй уважената Мутра не е като неуважената. Ми уважавайте го по-често, де! Не може само майка му, какви са тия некрофилски истории!!!
  И отново да си кажа мнението, че сами като кучета мъже не трябва да се слагат да управляват държавата. Избиват си комплексите и го слагат на целия народ! Здравото семейство означава и дисциплина, талант за компромиси и винаги да усещаш откъде идва бурята и да реагираш навреме. Семейството учи на дълг, дисципплина и толерантност. А тези, които са сами като кучета, първо да оправят личния си живот, тогава да се пънат да управляват държавата.
  Явно старата-нова двойка на територията е Мутрата – кмета на Симитли. Горчиво!!!

 3. 29
  Подп.Николай Марков, запасен офицер от НСО | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #18 от "Георги Велков | нерегистриран":
  Един от плеядата за физическо очистване.

  Докато угоената ни златна свиня лети нагло и презрително с хеликоптер на длъж и шир, за да показва асфалтовите остатъци и руини от тоталния си грабеж на национални и европейски фондове – стотици невинни души губят живота си заради липса на спасителен хеликоптер и пълна липса на здравеопазване.
  Докато същата тази мръсна свиня се търкаля в евтините си чаршафи с елитни проститутки и развратни амбициозни партийни другарки и си завиват голите туловища с пачки евро и златни кюлчета – милиони български граждани буквално умират от студ, глад и бедност в средновековно унижение.
  Докато тази балканска европейска народна свинеферма не бъде изгорена до основи, заради разюзданата си червена финансова чума – България няма да мръдне и една крачка напред и ще си останем най-бедния ограбен и унизен народ в Европа.
  Докато позволяваме лицемерни и престъпни мазни свине да тъпчат святото ни отечество с осраните си копита, вмирисани и да летят победоносно над главите ни за наша сметка – ще умираме като бесни улични кучета и ще ни изгарят един по един в екарисажи без въобще да им мигне окото.
  И всичко по-горе е много меко казано от мен, господа! Повярвайте ми, почти лирично и дълбоко поетично.
  Защото лично аз и всъщност искам главите им. До последната.

 4. 21
  магистрат | нерегистриран
  4
  -28

  честит юбилей!Бъдете здрав и истински човек!

 5. 20
  Само минавам | нерегистриран
  3
  -30

  Като гледам коментарите, започвам да си мисля, че в този сайт само най-нервните и неиздържали хора се решават да пишат. Обикновено желаят смърт на някого или друго непоправимо житейско събитие. Омразата ще ви съсипе, приятелски съвет ;)

 6. 19
  Ghost | нерегистриран
  24
  -2

  Ехааа, как хубаво му облизахте дебелия Каскетски задник!
  Страшни сте!

  На Вашия стил сега му се вика "сервилност", а едно време си го знаехме като "курвалък".

 7. 18
  Георги Велков | нерегистриран
  12
  -3

  Един от плеядата за физическо очистване.

 8. 17
  разбирачо | нерегистриран
  24
  -1

  статия без автор ... смръдливо лайно ;)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.