1 година условно за съдия Пенгезов, злоупотребил с власт


Съдията от Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов бе признат за виновен за злоупотреба с власт и осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата прочете съдия Снежина Колева в Софийски градски съд. Престъплението, за което Пенгезов е осъден, е за това, че като председател на Военно-апелативния съд (ВоАС) през 2008-2009 г. не възложил обществена поръчка, заради което настъпили тежки вреди за съда. Т.е. било спряно финансиране по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). 
 
Заедно с Пенгезов подсъдими са и други петима, които бяха обявени за виновни за това, че представили неверни данни пред ОПАК, за да получат пари по европроект. Съдия Колева обаче не ги осъди заради изтекла давност на престъпленията. С присъди се разминаха бившият шеф на Военно-апелативния съд Петър Петков, бившият зам.-шеф на същия съд Владимир Димитров, изпълнителният директор на фирма "Атлас Консултинг" Атина Мавридис, Петя Гергова, която беше пресаташе на ВоАС и изпълнителят по проекта Людмил Симеонов. Седмият подсъдим - Крум Симеонов, също изпълнител по проекта, бе напълно оневинен. 
 
Пенгезов и Петров бяха оправдани по обвинение и за длъжностно присвояване на 42 217 хил. лв., поради което съдът отхвърли и гражданския иск на ВоАС срещу подсъдимите.
 
Разследването срещу Пенгезов започна през 2010 г., а делото - 5 г. по-късно.
 
Присъдите срещу седемте подсъдими не са окончателни и могат да бъдат атакувани пред САС. Веселин Пенгезов си остава на работа като съдия в САС, който на практика предстои да разгледа процеса.
 

Купувачът на ЧЕЗ – отхвърлен от Гърция за липса на капитали

Предишна новина

Най-важната ни задача е падането на мониторинга

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.