10-дневна карантина за пристигащите в Словения българи, ако нямат отрицателен PCR тест


Българските граждани, чиято крайна дестинация е Словения, ще бъдат подложени на 10-дневна карантина, освен ако не представят негативен тест за COVID-19, направен до 24 (двадесет и четири) часа преди влизането на словенска територия. Тестът трябва да е направен по метода PCR в лаборатория на страна членка на ЕС, Шенгенската зона или от одобрена такава от Словенската национална лаборатория. Мерките влизат в сила от 25 декември 2020 г. и ще важат до 4 януари 2021 г. Това съобщиха от пресслужбата на МВнР.

Ако български гражданин бъде поставен под карантина, то той трябва да има актуален адрес в Словения, където ще остане по време на този период. Разходите за карантината са за негова сметка. Ако след петия ден от карантината представи негативен резултат от PCR тест, карантината ще бъде прекратена.

Ако български гражданин няма постоянно жителство в Словения и не може да уведоми за адрес, където ще остане за времето на карантината, няма да му бъде позволено да влезе на словенска територия.

Сред изключенията от изискването за представяне на негативен тест или поставяне под карантина са: трансграничните работници; лица, ангажирани в сектора на международния транспорт, които докажат това със съответните сертификати; лица, които транспортират стоки или пътници, които трябва да напуснат територията на Словения в рамките на 8 (осем) часа след пресичането на границата; лице, което пътува транзит през Словения и напусне страната не по-късно от 6 (шест) часа след пресичането на границата; представители на международните органи за сигурност (полиция или правосъдие); лице, транспортирано до Словения с линейка, както и придружаващите го лица; лице, притежаващо дипломатически паспорт.

Представители на Словенската здравна служба (NIJZ) могат да проверяват здравословно състояние на лицата, преминаващи границата, както на граничните пунктове, както и във вътрешността на страната.

Няма да бъдат допускани до словенска територия лица, които имат очевидни симптоми на COVID-19, както и тези, които са възпрепятствани да продължат своя транзит през Словения.

Тръмп помилва свои бивши съветници

Предишна новина

Гонят наши сънародници от жилища в Прага, МВнР проверява случая

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.