100 депутати одобриха да има разследващ главния прокурор

100 депутати одобриха да има разследващ главния прокурор
снимка:БГНЕС

Точно 100 народни представители гласуваха на първо четене в подкрепа на внесения от ГЕРБ и Обединени патриоти законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуални кодекс (НПК), с който се предвижда създаването на фигура на „прокурор разследващ главния прокурор“.

Дебатът в пленарната зала не беше особено съществен и на практика преповтори случилото се в сряда в Правната комисия.

От трибуната Красимир Ципов от ГЕРБ препотвърди намерението на вносителите все пак да поправят все още неодобрения окончателно проект и да предвидят възможност не само членовете на Прокурорската колегия да могат да номинират, а и самите кандидати да могат да се самономинират. Проектът реално беше защитен единствено от представители на партиите, които са и вносители, а от левицата изказвания направиха отново Крум Зарков и Филип Попов.

„Може ли 7 години един прокурор да се занимава само с една друга личност, пък била тя и главният прокурор? Ми, той ще развие обсесия. А главният прокурор също е прокурор и може да разследва разследващия. Той ще се интересува ли от живота и кариерата и на човек, чиято единствена задача е да го следи и разследва?“, заяви Зарков.

"С тези безумни текстове всичко се превръща в хаос. Свидетели сме на поредната каша", коментира и Филип Попов.

Адвокатът и депутат от „Атака“ Явор Нотев изрази позицията си, че подобна фигура е напълно ненужна, че не се дават никакви гаранции, че предложения от управляващите модел ще проработи и че на практика ще се създаде един обикновен „контрольор“ на главния прокурор, който през целия си мандат на практика няма да работи нищо. Нотев призова и да се направи сравнителен анализ къде в Европа има подобна фигура и възможно ли е да се почерпи опит от там по въпроса. Последният въпрос прозвуча по-скоро като реторичен.

Накрая, макар и без наличието на особени аргументи, Народното събрание все пак пусна на първо четене проекта, като даде заявки, че той ще бъде изменян преди второто му обсъждане в пленарна зала.

Още по темата

ВАП сезира КЕВР да провери спазват ли се изискванията за формиране на цените за топлинна енергия

Предишна новина

Валерия Велева: Защо ГЕРБ са рецидивисти по законодателна глупост

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

  1. 1
    Въпрос! | нерегистриран
    14
    -2

    Тези от ГЕРБ идиоти ли са или да ?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.