101 години след Ньойския договор, порязал България: Вдигат паметник на Удроу Уилсън в София*

101 години след Ньойския договор, порязал България: Вдигат паметник на Удроу Уилсън в София*
Удроу Уилсън

Бюст-паметник на 28-ия президент на САЩ Удроу Уилсън да бъде издигнат в София като израз на признателност на българския народ към неговите заслуги за запазване на националния суверенитет и териториалната цялост на България. Такава инициатива обявиха от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите – 27 ноември, когато се навършиха 101 години от Ньойския мирен договор, отнел 11 300 кв. км от територията на страната ни.

Малко известен факт е, че териториалните претенции на трите ни съседки (Сърбия, Румъния и Гърция – б.р.) са били далеч по-големи и под въпрос е било поставено самото съществуване на България като суверенна държава. Решителната намеса на тогавашния американски президент Удроу Уилсън предотвратява това. Категоричното му заявление, че той по-скоро ще напусне Парижката мирна конференция, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало, възпира тези агресивни претенции и в крайна сметка, макар и териториално орязана, страната ни оцелява и запазва своето самостоятелно съществуване”, сочат магистратите.

„Наясно сме, че един век по-късно светът е различен и сега е време за премахване, а не за поставен на граници, особено тук – на Балканите. Но същевременно историята трябва да бъде помнена, за да не бъдат повтаряни грешките й, а също трябва да бъдат помнени и почитани тези, които са се опитвали да ги предотвратят“, заявяват прокурорите и следователи. Представители на двете професионални организации ще направят необходимите постъпки пред Столична община, за да осъществят инициативата.

Томас Удроу Уилсън (1856-1924)

Двадесет и осмият президент на САЩ от 1913 до 1921 г. е от Демократическата партия. По професия е учен – преподава история и политически науки в Университетите „Джонс Хопкинс“ и „Корнел“, става президент на Принстънския университет. Като политик и избран за губернатор на щата Ню Джърси от 1911 до 1913. Подкрепя даването на избирателни права на жените, със закон намалява лихвата по кредитите за фермерите, въвежда мерки за забрана на детския труд и закон за създаване на система за трудови обезщетения, укрепва и разширява армията и флота. На мирните преговори през 1919 г. Удроу Уилсън осуетява плана за ликвидирането на България и разделянето ѝ на три района, подчинени на Сърбия, Румъния и Гърция. Лауреат е на Нобелова награда за мир за 1919 г.

Ясен Тодоров, член на Управителния съвет на Камарата на следователите в България пред „Труд“:

Надяваме се на подкрепа от всички родолюбци

 

Г-н Тодоров, имате ли обяснение защо 30 години, откакто няма Студена война, все още у нас малко се говори за Ньойския мирен договор и ролята на президента на САЩ Удроу Уилсън?

Моето обяснение е, че неглижирането на участието на България в Балканските и Първата световна война е вследствие на насажданото у поколения българи по време на социализма схващане, че тези войни са били завоевателни за нашата страна, което абсолютно не е вярно. Тези три войни са имали една единствена цел - осъществяването на българския национален идеал, т.е. събирането под една обща „държавна стряха“ на всички българи от Мизия, Тракия и Македония. Малко се знае, че положителното отношение на президента Уилсън в голяма степен е повлияно от мнението на американския журналист Алберт Сониксен, който през 1906 г. обикаля Македония с чети на ВМОРО и е много добре запознат с положението на българите както там, така и в Одринско. Самият Ньойски договор, който е част от системата на Версайските договори, е нагледен пример как унизителното отношение към победените води само и единствено към желание за реванш, което в случая е довело до най-ужасното нещо, случило се досега в историята на човечеството, а именно - Втората световна война.

В инициативата сочите, че сега на Балканите е време да се премахват, а не да се поставят граници, без в същото време да се забравя историята, нейните грешки и хората, които са се опитвали да ги предотвратят. Виждате ли и сега „агресивни претенции“ към България, подобни на тези отпреди 101 години!

Искрено се надявам ние и нашите съседи да сме се поучили от грешките в миналото, да сме си простили и в бъдеще заедно да градим едни по-добри и обединени Балкани. За съжаление тези, които най-много сме подкрепяли и за чиято свобода са дали живота си десетки и стотици хиляди български мъже, не искат да признаят очевидната историческа истина и живеят в свят, характерен за времето на Тито и Сталин. Аз съм твърдо убеден, че мястото на Република Северна Македония е в обединеното европейско семейство и всички граници между нашите братски държави трябва да паднат завинаги, но това в никакъв случай не може да става за сметка на българската история и паметта на загиналите за осъществяването на националния ни идеал.

Имате ли предложение за подходящо място в София, на което да се постави бюст-паметника?

Този въпрос засега не стои на дневен ред, защото още не сме внесли предложение в Столична община. Това ще стане, ако инициативата ни получи достатъчно голяма обществена подкрепа. Надявам се да бъдем подкрепени както от професионални историци и хора на науката, така и от родолюбиви български граждани от всяка сфера на обществения живот.

*В-к "Труд"

Още по темата

Белгия отваря магазините от 1 декември, мерките остават стриктни по Коледа

Предишна новина

Полицаите отново протестират с искане за увеличение на заплатите

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  ГУМ | нерегистриран
  2
  0

  Както винаги проблемите са субективни. Аз съм за централна прокуратура, но всички прокурори на трудовата борса. После изборни и мандатни. И само от СУ, редовна форма на обучение.

 2. 9
  ЦУМ | нерегистриран
  5
  0

  Хааахахаах, абе нема да се оправите и това си е. Айде сега по същата логика издигнете паметник на Молотов и на Сталин, щото ако не бяха те България щеше да е до стара планина орязана. Какво казва Молотов.Не бойте се българи, България ще запази териториялната си цялост. така ,че на парижката мирна конференция България е спасена от Сталин а не от Уилсън. Ей за това прокуратурата следва да е извън съдебната власт. Работа ли ви е сага, паметници да издигате. А ? Преди време в Българи са се намерили негодници да се кланят на германците. След това се намерели негодници да се кланят на руснаците. а в днешни времена се намират и такива да се кланят на американците. А кой ще се кланя на България, кой ? Ясенчо, всяка година в България умират по около 107 до 110 хиляди души- Територията агонизира и чезне.свива се и гробовете се множат. Недейте така. не деградирайте до такава степен народеца щото изчезва а с него и вие си отивате.

 3. 8
  | нерегистриран
  6
  0

  Всичката Мара втасала ...
  Оправиха пенсионирането на следователите, оправиха антивирусните мерки в прокуратурите и следствените служби (маски, прегради ...), вкараха затвора присвоилите 1 милион и се захванаха паметници да направят.
  Да направя и паметник във Венеция на Данаил Кирилов с проектоконституцията!

 4. 7
  RRR | нерегистриран
  5
  0

  По толкова, по колкото е работил Пеевски.И двамата са от един вид котило.Следователи, ама не съвсем.

 5. 6
  Anonimen | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #5 от "Въпрос | нерегистриран":
  По колко разследвания е работил Ясен Тодоров след завръщането му от ВСС?

  Той и преди да отиде във ВСС не е работил, така че въпроса е излишен

 6. 5
  Въпрос | нерегистриран
  10
  0

  По колко разследвания е работил Ясен Тодоров след завръщането му от ВСС?

 7. 4
  max | нерегистриран
  0
  0

  Заради неволната ('е' вместо 'и') грешка в предходния ми коментар, която изменя смисъла на написаното, представям доказателство: https://www.worldaffairsboard.com/forum/international-defense-geopolitics-discussion/the-middle-east-and-north-africa/the-iranian-question/49171-2020-us-iranian-crisis?p=1412256#post1412256

 8. 3
  Абсолютно доказателство за политизация | нерегистриран
  10
  -1

  А паметник на българските дечица загинали от гърмящи бонбонки, близалки и залъгалки през 1943/44 години... няма. Няма и да има докато юди от червената и милиционерската школа ... ни управляват, съдят и арестуват. Некомпетентни и политизирани некадърници, които само замениха Червена Москва с новия Господар. По една единствена причина - пари.

 9. 2
  | нерегистриран
  5
  0

  Ами да направим паметник и на Сониксен бе историко драги!!!

 10. 1
  max | нерегистриран
  9
  0

  Не може да подкрепяме поредното оперативно мероприятие за изменение на Историята в условията на съвременната война между САЩ и Русия. В международни Интернет-форуми, където участвам, полковници отвъд океана твърдят, че те не били освободили от Османската империя

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.