11 г. след като сграда на ул."Алабин" уби две момичета, не е ясно ще има ли наказани

11 г. след като сграда на ул."Алабин" уби две момичета, не е ясно ще има ли наказани

Десет години и осем месеца след като сграда - паметник на културата, на софийската ул. "Алабин" 39 се срути и уби две момичета, не е ясно ще има ли наказани, пише в. "24 часа". Основният свидетел по делото, на чиито показания основно се крепеше обвинението, се отметна от думите си пред Софийския градски съд.

Строителният работник Николай Александров бе обхванат от внезапна амнезия. На 12 април той обяви, че бил заплашван и затова преди 10 г. твърдял, че сградата се срутила, защото били бутани носещи греди.

"Всичко това е лъжа! Няма нищо вярно, излъгах. Караха ме да лъжа", каза Александров. Но не помнел името на човека, който го е заплашвал през 2007 г., защото минало много време.

4-етажната сграда в центъра на София рухна в 18,03 ч на 19 септември 2006 г. Под развалините смъртта си намериха две момичета - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Те минавали случайно с автомобил по ул. "Алабин", когато зданието се сгромолясва. Колата им е премазана. Момичетата са затиснати и умират на място.

Подсъдими за трагедията са четирима - собственикът на сградата Георги Кирчев, управител на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов, управител на "А3-Архитектура и изпълнение", и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо". Той е подсъдим задочно, защото от години работел във Франция.

Четиримата са обвинени за причиняване смърт на повече от един човек поради незнание или немарливо изпълнение на работата. Ако бъдат признати за виновни, може да получат до 15 г. затвор. Родителите на двете момичета искат общо 750 хил. лв. кръвнина от четиримата.

Делото тръгна за първи път през октомври миналата година, след като разследването продължи 10 г. По него се смениха петима прокурори. То е типичен пример за бавно правосъдие.

Досега в Софийския градски съд бяха разпитани майките на загиналите момичета, пожарникари, охранители на сградата, работници, инженер геодезист, минувачи, които станали свидетели на срутването. Единственият от подсъдимите, който даде обяснение пред съда, бе архитектът Николай Симеонов. Той призна, че никога не бил стъпвал в сградата.

Заради многото години мнозина от свидетелите твърдяха, че вече не помнят подробности. Охранители казаха, че работници къртили греди и дюшеме. После ги товарили в камион и го карали на вилата на един от тях. Свидетелите бяха единодушни, че сградата не е била обезопасена, не е имало заграждения.

Разпитът на строителя Николай Александров се очакваше с голям интерес, защото той е единственият, който казва, че собственикът Георги Кирчев е наредил да се бутат носещи колони.

Всъщност Александров сам търси контакт с майките на двете момичета през лятото на 2007 г. Срещат се в градинката пред Народния театър. Между тримата е имало три срещи. Пред двете жени, които записват думите му на видео, той казва, че на работниците било възложено да бутат носещи колони. Около 16,30 ч на 19 септември 2006 г., 2 ч преди падането, чули скърцане и всички напуснали сградата. От бързане дори забравили инструментите. Толкова се уплашили, че се отбили в магазин на ул. "Солунска" да си купят алкохол. Щом чули по телевизията за срутена сграда, били сигурни, че е тази на "Алабин" 39. Тогава Александров твърди, че е бил заплашван, за да не казва това пред разследващите.

На 12 април обаче обяви тъкмо обратното, че бил заплашван, за да натопи Кирчев. После предупреди съда, че ако каже още нещо, може да излъже.

По делото бе разпитан и последният обитател на сградата - Спасинка Пройчева. Тя живеела там под наем от 1992 г. Плащала по 100 лв. месечно на общината. Пройчева подава първата жалба, че сградата се руши, още на 3 септември 2003 г. Постройката е паметник на културата от 1978 г. Тя е построена през 1914 г. и е била собственост на акционерно дружество "Байт".

След жалбата на Пройчева специалисти от Института за паметниците на културата правят оглед и констатират, че сградата е занемарена. Таванската плоча е мокра и мухлясала. На последния етаж източната стена се е разделила от таванската конструкция, мазилката по тавана е паднала, има корозия на металните носещи греди. Комисия, назначена от тогавашния кмет на район "Средец", на 3.ХII. 2003 г. дава указания сградата да се поправи. Ремонт обаче не започва.

На 21 юни 2004 г. собствениците - братът и сестрата Исак и Линда Конфино, които живеят в Израел, я продават. Те са наследници на основния акционер в "Байт" Исак Конфино. Семейството си връща имота след 6 г. съдебни битки, които приключват през 2003 г. По това време апартаментите в сградата се дават под наем от общината.

Новият купувач е фирма "Хрисома" на Георги и Мая Кирчеви. Те са смятани за приближени до бившия премиер Иван Костов. Сградата е продадена за 750 000 евро.

Кирчев влиза във владение на 5 август 2006 г. Месец преди инцидента Пройчева не е допусната до сградата и се обажда в полицията. Заедно с униформените стига до последния етаж, за да прибере някои вещи. 72-годишната жена минава покрай сградата около 11-12 ч и в деня на рухването ѝ. Вижда греди в един камион и веднага сигнализира в "Паметниците на културата", че сградата се руши.

Тепърва предстои съдът да изслуша строителните експертизи за причините за трагедията на "Алабин" 39.

Още по темата

Осъден на смърт на 10 ноември 1989 година иска свобода

Предишна новина

Запазване правото на собственост в договорите за продажба на движими вещи

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  0
  0

  "Комисия, назначена от тогавашния кмет на район "Средец", на 3.ХII. 2003 г. дава указания сградата да се поправи. Ремонт обаче не започва."

  Правен свят, имате напредък от предходната статия по темата. Айде още малко остана. Кой е адресат на това указание? Кой не го е изпълнил? Кой е бездействал? По това време какъв е бил, а сега какво работи адресата на предписанието?

 2. 1
  ??! | нерегистриран
  3
  0

  Ама как ще има наказани? В България сме, все пак! Тук всички действат законно и престъпления не се правят!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.