116 страни подкрепиха разследването на кризата с COVID-19

116 страни подкрепиха разследването на кризата с COVID-19

Общо 116 държажи подкрепят искането на Австралия за провеждане на независимо разследване на причините и обстоятелствата за разпространението на коронавируса в световен мащаб, съобщи в понеделник вестник The Australian, като се позова на външния министър на страната Марис Пейн.

Пейн отбеляза, че „светът иска да получи отговори на въпроси за обстоятелствата на кризата, която е повлекла след себе си пандемията, за да се избегнат подобни бедствия в бъдеще. Нуждаем се от независима оценка на случилото се [по време на епидемията], целият свят би могъл да научи и да предостави всичко необходимо за защита на глобалната здравна система. Става въпрос преди всичко за сътрудничество за предотвратяване на следващата пандемия и гарантиране безопасността на нашите граждани“, заяви Пейн.

Австралийският премиер Скот Морисън отбеляза, че разследването няма за цел да обвинява никоя държава. Първоначално предложението на Канбера беше подкрепено от ключови държави по света, включително Русия, Великобритания, Индия, Индонезия, Канада, Нова Зеландия, Япония и всички 27 държави-членки на ЕС. По-късно редица африкански страни се присъединиха към призива, след което общият брой на държавите, подкрепящи разследването, достигна 116.

САЩ отказаха да се присъединят към инициативата, настоявайки за по твърди формулировки (както е известно, президентът на САЩ Доналд Тръмп и Държавният секретар Майк Помпео открито обвиняват Китай за пандемията). 

Китай категорично се обяви против искането за международно разследване на пандемията. Bластите считат за преждевременно започването на разследване на причните, докато пандемията не е завършила. В момента основната задача е съвместната борба с вируса по целия свят, заяви в понеделник на брифинг официалният представител на външното министерство на Китай Жао Лицян, цитиран от ТАСС

Очаква се съответното решение на страните да бъде отразено в резолюцията на 73-ата Световна здравна асамблея, която започна на 18.05.

Проектът на резолюцията, конкретно, съдържа изискване „да започне в най-близко бъдеще <...> поетапен процес на безпристрастна, независима и всеобхватна оценка“ на международните мерки за борба с пандемията и действията на СЗО в тази ситуация.

Очаква се Австралия да бъде представена от министъра на здравеопазването Грег Хънт по време на събранието. Самата среща ще се проведе за първи път във формат на видеоконференции и ще продължи до полунощ (01:00 българско време на 19 май). Министрите от 194 държави-членки на СЗО и представители на няколко международни органи са поканени да участват в основния форум на Световната здравна организация (СЗО).

Междувременно по време на  годишната конференция в Женева, генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус обяви, че ще инициира проверка на начина, по който СЗО, която е орган на ООН, е реагирала на епидемията от
коронавируса, предаде ДПА. 
Проверката ще започне в най-ранния подходящ момент, в отговор на предложение, внесено от всички световни региони, включително и от ЕС.

Още по темата

По примера на прокуратурата: ВКС си направи Youtube канал и излъчи онлайн делото срещу прокурора от Добрич Румяна Желева

Предишна новина

Пребиха пастир до смърт заради цигара в село Горен чифлик

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.