12 работници от нелегалната фабрика за цигари в село Труд получиха присъди

12 работници от нелегалната фабрика за цигари в село Труд получиха присъди

Специализираният наказателен съд (СНС) произнесе присъди на 12 от работниците в разкритата през юли тази година нелегална фабрика за цигари в пловдивското село Труд, след като одобри сключените от тях споразумения с прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение.

Четирима от обвинените по делото българи, които се признаха за виновни, получиха ефективни присъди, съответно на 1 година, 1 година и 2 месеца, а двама - по 1 година и 3 месеца "Лишаване от свобода" при първоначален общ режим. Те са заемали най-ниските нива в йерархията на престъпната група – пазач, доставчик на храна за работниците, както и техническа поддръжка на помещенията. Осемте наети в производството чужденци – седем украинци и един молдовец, също се признаха за виновни и се споразумяха на условни наказания от 3 години "Лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок, както и лишаване от права.

Разследването срещу тримата основни участници в групата (български граждани), организирали нелегалното производство, продължава. Срещу тях предстои бъде изготвен обвинителен акт и внесен в СНС.

От държавното обвинение припомнят, че на 4 юли 2019 година, по време на действията по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП в нелегалната фабриката бе намерена и иззета готова продукция за около 3 млн. лева, половината от която натоварена в камион и подготвена за експедиция. Разследването установи, че организираното производство на нелегални цигари в село Труд няма аналог до момента. Във фабриката са били инвестирани близо 10 млн. лева, а пласирането на готовата продукция е ощетявало бюджета с между 15 и 20 млн лв. месечно в продължение на една година. В близкото село Ръжево Конаре бе открит и цехът на фабриката, където е бил нарязван тютюнът за нелегалните цигари.

Камарата на следователите възрази на продължаващия политически натиск срещу избора на Иван Гешев

Предишна новина

САС намали присъдата на акушерката Емилия Ковачева с 2 години

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.