129 лица са осъдени за наркотици в Хасковско за 2020 година

129 лица са осъдени за наркотици в Хасковско за 2020 година

141 обвиняеми са предадени на съд за държане, разпространение и контрабанда на наркотични вещества през 2020 г. от прокурорите от районните прокуратури от региона на Хасково и от Окръжната прокуратура. Осъдени са 129 лица, а наблюдаваните досъдебни производства за тези престъпления са били 317. Това става ясно от годишния отчетен доклад на Окръжна прокуратура – Хасково.

В него е посочено още, че прокурорите са внесли в съда 1322 прокурорски акта. Броят на предадените лица на съд по внесените актове е 1441.

Наблюдаваните през отчетния период досъдебни производства за корупционни престъпления са 29, от които 28 за подкуп. Тези дела са били под надзора на прокурорите в Окръжна прокуратура – Хасково. В съда са били внесени 17 дела за такива престъпления спрямо 18 обвиняеми. Осъдените лица с влязъл в сила съдебен акт през 2020 г. са десет. Няма оправдани по досъдебните производства за корупция. 

През 2020 г. е констатирано намаление с над 4 % на регистрираната криминална престъпност в района, в това число на битовата – кражби, грабежи, измами и др. През 2020 г. на територията на Хасковска област са били проведени множество специализирани полицейски операции за противодействие на конвенционалната престъпност, държането и разпространението на наркотици, безопасността на движените, трафика на хора, незаконното преминаване на мигранти през страната  и др.

През годината бяха разкрити посегателства над възрастни хора. В един от случите в с. Браница, общ. Харманли, извършител на грабеж спрямо 78-годишен възрастен мъж, беше установен, задържан и предаден на съд за изключително кратък период, като понастоящем е осъден и изтърпява присъда в затвора.  

Приоритетите за работата на прокурорите от района на Окръжна прокуратура – Хасково през 2021 г. са свързани с противодействие на битовата престъпност и характерните престъпления за областта - нарушения на граничния режим, незаконен трафик на наркотични вещества, стоки и ценности през границата на страната, която се явява и външна на Европейския съюз. 

Още по темата

Здравословни проблеми на адвокати отложиха делото за смъртта на Милен Цветков

Предишна новина

Отстраниха кмет, ваксинирал се без предимство

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.