130 надзиратели участваха във фолклорен фестивал в Сливен

130 надзиратели участваха във фолклорен фестивал в Сливен
Приключи първият по рода си Национален фолклорен фестивал за служители на ГДИН, снимка: МП

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри в Сливен първия по рода си Национален фолклорен фестивал на самодейни състави на служителите, работещи в системата на изпълнение на наказанията. Събитието се организира от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), с подкрепата на Община Сливен, съобщиха от правосъдното ведомство. 

Фестивалът се провежда под мотото "Да се върнем при извора". Той е част от програмата на тържествата по повод 140-та годишнина от подписването на Привременните правила за учредяване на затворите, чиято кулминация предстои на 29 януари т.г., когато е и професионалният празник на работещите в ГДИН.

В културното мероприятие, което приключи късно в четвъртък, участваха над 130 служители от затворите и от Областните служби "Изпълнение на наказанията". Те представиха танцови и музикални традиции от различни етнографски региони.

Фестивалът протече в две категории. При танцовото изкуство  призовите места са за участниците от затворите в Враца, Бобов дол и Областна служба "Изпълнение на наказанията" – Благоевград, и домакините от затвора в Сливен.

В другата категория – музикално изкуство, отличени са индивидуални изпълнители от затворническо общежитие Смолян, затворите Бобов дол и Сливен. Наградите на публиката получиха за изпълнението на служителите от затворите в Стара Загора и Бобов дол.

По време на визитата в Сливен заместник-министър проф. Проданов се запозна на място с хода на ремонтните дейности, които текат на територията на единствения затвор за жени в България. В момента там се извършват довършителни дейности по изграждането на нов арест с капацитет до 40 задържани лица. По думите на началника на затвора в Сливен старши комисар Йордан Данев модерната сграда, която ще отговаря на европейските стандарти, ще бъде напълно готова до няколко месеца.

Докато пренебрегваме ролята на закона, ще бъдем правова държава само на документи

Предишна новина

Интернет страницата на Апелативен съд – Бургас с отличие за прозрачност, ергономичност и иновации

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.