14-дневната карантина остава за идващите от страните с най-висока заболеваемост от COVID-19

14-дневната карантина остава за идващите от страните с най-висока заболеваемост от COVID-19
снимка: freepik.com

14-дневната карантина остава за идващите от страните с най-висока заболеваемост от COVID-19, поясни доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб.

"Да, ние наистина обсъждаме промяна в заповедта на министъра на здравеопазването и щабът вчера препоръча някои от мерките. Решението е да премахнем 14-дневната карантина за пристигащите български и чуждестранни граждани от страните от ЕС, както и Сърбия и Северна Македония, но да остане за 8 страни, които имат най-висока заболеваемост през последните две седмици в Европа. Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португация, Испания, Малта и Италия", обясни той.

Изключенията от предишните заповеди за членове на семейства, екипажи на самолети, международни шофьори, остават.

За вчерашния ден са доказани 8 нови случая с COVID-19, 3 от тях са приети в болница. Данните са на базата на 1725 изследвания. Активните области са 3. В София са 5, в Пазарджик - 2 и във Видин - 1. 2485 общо са случаите на коронавирус у нас. Това стана ясно от брифинга на щаба.

51 са новите излекувани, общо 1015 са оздравели.

Няма нови случаи на заболели медици и деца.

Двама души са починали за денонощието. Мъж и жена - и двамата са на 91 години и са от дома за стари хора в Кула, починали са в болницата в Лом.

Доц. Кунчев направи пояснения по отношение носенето на маски и ръкавици. "Носенето на маска е важно, когато сме в затворено пространство с много хора и контактуваме с тях. Носенето на маска има смисъл, когато наистина се носи. Поставянето на врата с нищо не ни помага. При обикновените маски досега, възможността за поглъщане на въздух, който не се филтрира от нея не е малък. Ако искаме да предпазим другите и себе си, то тя трябва да покрива носа и устата."

"Ръкавиците не ни осигуряват по принцип някаква защита по различна от тази, когато сме без ръкавици. Ако не ги сменяме често и не ги дезинфекцираме, това че сме с ръкавици по никакъв начин не намалява риска, ако пипаме различни повърхности и след това докоснем устата, носа и очите си. Лъжливата сигурност, която създава носенето на ръкавици е опасно", заяви Кунчев.

Още по темата

Съдебната система разполага с квалифицирани кадри, които дори и в тази извънредна епидемична ситуация доказаха професионализма си

Предишна новина

Дават на ЧСИ шофьорите рецидивисти*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.