15 години КЧСИ: Съдебните изпълнители като гарант за правна сигурност

15 години КЧСИ: Съдебните изпълнители като гарант за правна сигурност
Георги Дичев, председател на Камарата на ЧСИ, снимка:БГНЕС/архив

Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) празнува 15 години. Гилдията отбеляза своя празник с конференция, в която взеха участие редица съдебни изпълнители от Европа. На мероприятието присъства и правосъдният министър Десислава Ахладова.

„През 2005 г., когато беше въведено частното съдебно изпълнение у нас, една част от съдебната ни система доказа, че може да се реформира успешно. 15 години по-късно с увереност твърдя, че реформата не се ограничи само до силен старт, а се характеризира с устойчивост, ефективност и развитие. От самото начало ние тръгнахме с една кауза: частното съдебно изпълнение да бъде синоним на ефективност, законност и морал! Повечето от нас помнят огромния брой неизпълнени решения на съда, тромавите процедури, които буквално отказваха кредиторите от законните им вземания. Помнят и една стаичка в най-голямата служба в страната с надпис „Компютър“ - близо 40 съдия-изпълнители в София ползвахме един единствен компютър. Такава беше системата на държавното изпълнение. Бяхме необходими на обществото и държавата и в наше лице тя създаде професия, която да е ориентирана към бързина и ефективност. Но не само. Отговорихме на още едно важно  очакване - да се справим със силовото и незаконно събиране на дългове срещу огромни комисионни, което се ширеше тогава в страната ни.  Към момента частното съдебно изпълнение категорично остава предпочитаният от кредиторите инструмент за защита на съдебно признатите им права. Затова говорят и цифрите: общият размер на събраните суми от създаването на нашата професия до днес е 12 милиарда лева (6.14 млрд. евро)! А в държавния бюджет, без да е изразходена и една стотинка за тази дейност, са внесени 1.2 млрд лева (614 мил. евро)“, отбеляза председателят на Камарата Георги Дичев в своето встъпително слово.

„Няколко думи за законодателната рамка. През годините тя претърпя корекции – някои добри, други - откровено погрешни. Истината е, че сме се борили последователно и до край за всяка разумна промяна, за всеки нов текст, който да даде перспектива за развитие, да улесни работата на ЧСИ, да допринесе за баланс между интересите на страните в изпълнителния процес. В тази връзка искам специално да благодаря на нашите колеги и приятели от Международния съюз на съдебните изпълнители, специално и на колегите от балтийските държави. Благодарение и на техния опит и подкрепа успяхме да се преборим за въвеждане в България на доброволните продажби на имущество без съдебен акт. Промяната влезе в сила през 2017 г. Впоследствие това добро решение в полза и на кредитори, и на длъжници, беше отменено от законодателя – една много груба грешка, последиците от която обаче ще понесат гражданите, бизнеса и съдилищата и то в момент на невиждана криза, когато най-много имат нужда от бързи и евтини извънсъдебни механизми за решаване на проблемите. Още преди години Камарата сложи началото на дебата за извънсъдебно събиране на дългове“, допълни Дичев.

И продължи: „В тази процедура за доброволно изпълнение видяхме решението на един сериозен проблем - главоломното нарастване на дълга при събиране на малки по размер вземания по съдебен път. Тази година предложението стигна до Народното събрание, прието беше на първо четене, но в крайна сметка не се превърна в закон. А доброволното изпълнение всъщност е най-силната антикризисна мярка в сферата на задлъжнялостта, разтоварва съдилищата от хиляди безсмислени дела, дава на кредиторите дължимото им се веднага и то без да инвестират значителни средства и време в съдебни и изпълнители процеси. Длъжниците си спестяват огромното нарастване на дълга и принудителното изпълнение, като могат да разсрочат задълженията си и то неограничено във времето. Ползите за цяло общество се измерват в стотици милиони левове, които щяха да останат у хората и бизнеса в следващите години. Добрата новина, че още в началото на следващата година електронните търгове, приети от НС през 2017г. по предложение на КЧСИ, ще заработят ефективно, което носи големи ползи за страните, участниците в изпълнителните дела и техните пълномощници, както и за съдилищата, особено с оглед на вихрещата се пандемия. В кризисната 2020 година нашата професия беше първата и единствената, която сама поиска да бъде ограничена със закон голяма част от дейността й, което продължи не 2, а цели 4 месеца. ЧСИ също така единствени категорично подкрепиха в НС въвеждането на абсолютната давност, за да няма вечни длъжници. Неслучайно антикризисните мерки са във фокуса и на днешната ни конференция.  Защото за нас ефективността в работата върви ръка за ръка с обществените отговорности, които имаме, с цялостната икономическа и социална среда. Днес предизвикателството е нова и всеобхватна криза, причинена от пандемията КОВИД-19. Затова ще продължим да настояваме за  приемането на доброволното изпълнение, ще трябва и да сме много по-внимателни по делата, да търсим индивидуален подход към длъжниците, така че да си вършим работата, но с много повече разбиране, убеждаване и медиация и по-малко принуда“. 

В конференцията специално участие взе и Марк Шмиц, президент на Международния съюз на съдебните изпълнители.

„С радост искам да ви приветствам на днешния форум. От 1 септември 2005 година до днес бе извървян от вас един нелек път. Благодарение на отговорността и професионализма си, Камарата се превърна в партньор на държавата. Спомогнахте и по отношение на усилията на държавата за въвеждането на електронното изпълнение. С последните промени в ЗСВ бе създадена и ЕИСС, в която ще фигурира и съдебното изпълнение. Основната цел на закона е централизиран електронен достъп до изпълнителните дела, като целта е да постигнем един сигурен метод за достъп до съдебния процес. Бъдете здрави, на добър час!“, поздрави гилдията правосъдния министър Десислава Ахладова.

„Българската камара на ЧСИ празнува своята 15 годишнина. Да кажем, че Вашата Камара е много скъпа за нас е много меко казано, тъй като ние имаме множество съвместни инициативи. Ние бяхме свидетели на бурното развитие на тази професия в България. Много се гордеем да бъдем до вас. Когато Георги Дичев бе избран за първи председател на Камарата, ние го подкрепихме още от началото. До Вас сме винаги, за да ви помогнем. За 15 години България нито веднъж не се поколеба да ни подкрепя и сме благодарни на своите колеги. Знаем, че винаги можем да разчитаме на България. Знаете, че изживяваме една глобална криза, от която светът ще излезе друг. Ще имаме много тежки икономически кризи, свръхзадлъжнялост, банкрути. Въпреки това прилагането на съдебното изпълнение трябва да е с човешко лице. Ние, като съдебни изпълнители, трябва да се грижим за това. Социално-икономическото развитие в края на кризата ще изисква различен подход на изпълнението и като цяло в професията. За да постигнем това, методи като медиация и извънсъдебни споразумения ще са много подходящи. Съдебният изпълнител никога няма да постъпи сляпо. Ние поддържаме доверието между държавата и съда. Съдебният изпълнител е една от емблемите на правната сигурност. Заедно трябва да осигурим достойнството на тази професия и ние можем да постигнем това само, ако говорим в един глас. Скъпи Георги, приятелю, ние много Ви ценим и днес, на празника имам честта да ти връча златния медал на Международния съюз на съдебните изпълнители. Да живее българската Камара на ЧСИ. Вие наистина сте много скъпи за нас в Международния съюз“, заяви и Марк Шмиц.

„Помня първия път, когато посетих България и колко промени настъпиха от тогава. Помня промените в закона, обученията за частните съдебни изпълнители. Сега вече имате една добре развита професия, която служи за пример на много други държави. Поздравления и от мен, за съжаление от разстояние“, заяви и първият лектор в конференцията Йос Уитдехааг (Jos Uitdehaag), секретар на Международния съюз на съдебните изпълнители, който представи презентация по темата за доброволното изпълнение.

Лекции по време на конференцията изнесоха и Матийо Шардон, първи вицепрезидент на Международния съюз на съдебните изпълнители, както и Марк Шмиц, който говори на тема: „Съдебното изпълнение по време на пандемия“.

Още по темата

ВКС гледа тълкувателно дело за другарството при договор в производството за предявена от трето лице нищожност

Предишна новина

Проф. Пламен Киров: Прокурорската колегия трябва да избира разследващия главния, а не Пленумът

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 2
  въвеждане на ежегоден атестационен изпит за ЧСИ-та | нерегистриран
  1
  0

  Крайно време е да се въведе периодично атестиране, под формата на изпит за ЧСИ-тата. Например ведвъж годишно. Атестацията под формата на изпит би следвало да не е проблем-подготвения не се страхува от изпит. Така ще отпаднат случайно попаднали, или попаднали с връзки в гилдията.
  С цел обективност е необходимо изпитващи да са лица извън гилдията-ЧСИ-тата да бъдат изпитани от действащи съдии, адвокати и университетски преподаватели. Тоази изпит вече отдавна е закъснял.
  Като се види в съда колмко често "падат" актове на ЧСИ-та -явно е-този изпит е дори закъснял.
  Защо самата гилдия досега не е поискала въвеждане на атестационенн изпит ва ЧСИ-та- в името на правната сигурност? Ако на този изпит дори и един ЧСИ се провали това би било знак ,че правната сигурносте свирепо ударена поради некомпететност-каквато надяваме се няма. Аз вярвам,,че всички ЧСИ-та ще получат шестици, по време на неизбежната атестация.
  Въпрос на 1 изречение в закона е въвеждане на атестация за ЧСИ-та, ежегодна, и провеждана извън камарата им.

 2. 1
  отваряне на досиетата на ЧСИ-тата-незабавно! | нерегистриран
  0
  -1

  Кога ще бъдат отворени досиетата на ЧСИ-тата? Защо самата камара не иска такава законодателна промяна. В ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП И РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ е предвидено да се отворят досииетата на ВСИЧКИ общественозначими професии-вж чл 3. Дори и досиетата на синдиците са публично разкрити. Но не и на ЧСИ-тата.


  Отварянето на досиетатат на ЧСИ-та и нотариуси е актуален въпрос сега, а не след 20 години. Законодателят да реагира-незабавно.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.