15 години затвор и конфискация на половината имущество за бившия директор на НРС

15 години затвор и конфискация на половината имущество за бившия директор на НРС
Бившият директор на НРС Кирчо Киров, снимка: архив

Втора, още по-тежка присъда от 15 години "лишаване от свобода" е получил бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров, съобщиха от прокуратурата. Поради тази причина военните прокурори са поискали мярката за неотклонение да бъде променена в домашен арест. Другият вариант е задържането му, но с оглед възрастта на генерала, е поискана по-леката мярка. 

Обвинителният акт беше внесен  в Софийския военен съд в началото на 2017 г. Бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) генерал-лейтенант Кирчо Киров беше обвинен в това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на разузнаването, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута - евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв. След като прецени всички доказателства - събраните от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийския военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество. На съучастника на Киров - Димитър Лидарев - полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата, допълват от държавното обвинение.

Прокуратурата свика и специален брифинг заради произнасянето на втората тежка осъдителна присъда на Киров. На нея стана ясно, че военните прокурори са поискали налагането на мярка за неотклонение "домашен арест" за ексдиректора на НРС. Военният съд е отхвърлил това искане, но военните обвинители ще обжалват решението.  

Това е втора присъда за бившия шеф на разузнаването. През месец май на 2016 г., той бе осъден на 10 години затвор по обвинение за присвояване на почти 5 млн. лв. от НРС. Така общата сума, за която държавното обвинение обвинява Киров, че е отклонил, вече достигна 10 млн. лв.

Кирчо Киров: Осъден съм неоснователно

"Считам, че съм осъден неоснователно при липса или недостатъчна наличност на доказателства. Смятам, че Военната прокуратура и Военният съд действаха в предварителен уговор и имаше предварителна нагласа за моето осъждане. Аз знаех много добре, че ще бъда осъден още преди започването на това дело и крайният резултат не ме учудва. Срещу мен се води война от сегашните ръководители на Националната разузнавателна служба, наричана днес ДАР. Несъмнено ще обжалвам на втора инстанция", заяви Киров в коментар на решението на съда пред Агенция "Фокус".

 

Още по темата

Oбщо събрание на съдебните заседатели в СГС

Предишна новина

Автокрадецът, който ядоса Бойко Борисов, отново влиза в затвора

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  ДАР | нерегистриран
  2
  0

  Малко му е на този мошеник 15 години! Искаме още![[_68418_]]

 2. 5
  | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #3 от "страничен наблюдател | нерегистриран":
  На мен пък ми се повръща от такива, които бъкел не знаят за делото, а си позволяват да коментират. Дори и нямат дупе да се регистрират. Поне имайте доблест да изчакате окончателния съдебен акт след обжалванията и тогава да коментирате. Презумпцията за невинност, алооо!

  Ний презумцията я знаем: 24 отлагания, връщане за разследване от трета инстанция и прекратяване по давност. А милионите ще се намерят колкото източените стотици хиляди у Нови Искър!

  Кога видите у затвора Масларова, Цветан Василев, Трайчо, Дянков и Прокопиев, тогава се надявайте и този генерал да иде там.

 3. 4
  Izy | нерегистриран
  8
  0

  Добре де, за всички важи, че при присъда над 10г. на първа и/или 2ра инстанция, обвиняемият се задържа. Защо за генерала няма? Има на неговата възраст задържани!

 4. 3
  страничен наблюдател | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Кръв повръща, пари не връща. Ще го оправят, но по-късно, има за всички...

  На мен пък ми се повръща от такива, които бъкел не знаят за делото, а си позволяват да коментират. Дори и нямат дупе да се регистрират. Поне имайте доблест да изчакате окончателния съдебен акт след обжалванията и тогава да коментирате. Презумпцията за невинност, алооо!

 5. 2
  | нерегистриран
  2
  -2

  Кръв повръща, пари не връща. Ще го оправят, но по-късно, има за всички...

 6. 1
  | нерегистриран
  5
  -2

  Да позная ли? Милионите са ги намерили колкото източеното ДДС от Нови Искър, нали? Щото и те са отишли по "предназначение".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.