16 са задържаните за взрива в Бейрут

16 са задържаните за взрива в Бейрут
снимка: БГНЕС

16 служители на пристанището на Бейрут са задържани във връзка с разследването на експлозията, при която загинаха над 130 души, а други над 5 000 бяха ранени, предаде АП. 18 са разпитаните за инцидента, като всички са пристанищни и митнически служители, както и лица, отговорни за поддръжката в хангара, където от години се съхраняват 2 750 тона взривни материали.

Причините за взрива все още не са изяснени, но вече започнаха спекулациите.

На 4 август 2020 година, малко след 18 часа местно време, на пристанището в Бейрут стана експлозия. Ден по-късно ливанският президент обяви, че страната ще бъде в извънредно положение за две седмици. Стотици са жертвите и хиляди са ранените. Без дом са над четвърт милион жители на Бейрут. Материалните щети се оценяват между 5 милиарда и 15 милиарда долара.

При анализ на видеозаписи от взрива в в ливанската столица Бейрут е установено, мощността му е приблизително 10% от тази на атомната бомба над Хирошима през 1945 г.

Ливан веднага получи подкрепа от международната помощ - както финансова, така и с екипи и техника.

"В момента никой не знае със сигурност дали експлозията в Бейрут може да е резултат от нападение", коментира президентът на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция в Белия дом. По-рано преиздентът обясни, че е говорил с американски генерали, които смятат, че в ливанската столица е избухнала бомба и това е нападение.

Израел отрече да има общо с трагедията.

Още по темата

Мая Манолова докладва на президента за разбутването на палатките от булевардите в 5 ч. сутринта

Предишна новина

Главният прокурор се срещна с колеги от София, Велико Търново, Бургас, Стара Загора и Сливен

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.