17 съдилища в страната ще опитат пилотно ЕИСС

17 съдилища в страната ще опитат пилотно ЕИСС
снимка:freepik.com

Започва пилотното внедряване на Единната информационна система на съдилища (ЕИСС), реши Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък.

Платформата е част от мащабния проект, по който кадровият орган е бенефициент - "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на съдилищата", а негов ръководител е Гергана Мутафова от Прокурорската колегия.

В четвъртък на вниманието на кадровиците бе представена готовата информационна система, която обаче ще бъде внедрена в системата на съдилищата, с изключение на административните и Върховния административен съд, едва след около 6-седмичен тест на функционалностите й.

17-те съдилища, в който ЕИСС ще заработи пилотно са апелативните в София и Велико Търново, окръжните съдилища във Варна, Благоевград, Перник, Велико Търново, Смолян, както и районните - в Елена, Велико Търново, Костинброд, Сливница, Омуртаг, Търговище, Елхово, Тополовград, Чепеларе и Смолян.

След като Гергана Мутафова представи пред колегите си избраните органи на съдебната власт, тя даде думата на разработчика на системата – „Информационно обслужване“ – който близо 2 часа отговаря на въпросите на членовете на ВСС относно притеснителните за тях моменти.

Реално - архитектурата на ЕИСС е изградена от логически обособени модули като всеки от тях ще изпълнява специфични задачи и ще работи в тясна връзка с други релевантни модули. По този начин системата ще позволява модификация, допълване на нови модули без необходимост от внасяне на изменения в останалите.

ЕИСС ще бъде достъпна и за гражданите чрез Единния портал за електронно правосъдие. Платформата ще може да комуникира и с други системи, като Бюро съдимост, такива в дирекции на МВР, с НАП, НОИ и други.

Предвидено е още в системата да залегне и модул за случайно разпределение на дела, през който ще се отчита натовареност на магистратите, отводите на определени съдии, като самият избор ще бъде не само за докладчик по конкретното дело, но и за членове на състава и заседатели.

Всички материали, които са влезли един път в ЕИСС, ще се „движат сами“ по инстанциите, така че да не се налага повторно вкарване на информацията в системата относно дадена преписка.

Електронните услуги, предоставяни чрез ЕИСС общо са: достъп до електронно съдържание на дело; подаване на документи, иницииращи образуване на първоинстанционно производство в електронен вид; подаване на документи по конкретни дела; подаване на документи, несвързани с дело; получаване на съобщения, призовки, уведомителни документи; подаване на молби за издаване на удостоверения; електронно производство по чл. 410 ГПК. Изяснено бе, че освен с интегрираните към настоящия системи, ЕИСС може да се интегрира в бъдеще и със системи, които предстои да бъдат създадени и внедрени в съдебната система и държавната администрация.

„Очакванията за ефекта от внедряването на тази система са да се създаде по-голяма достъпност, прозрачност, еднократно събиране на данните, защита на личните данни, повишаване на бързината и качеството на обслужване, както и улеснен достъп до обществена информация“, посочиха от фирмата разработчик.

На практика, след изтичането на периода на пилотното внедряване, ще трябва системата веднага да бъде разпространена във всички други съдилища, като идеята е в тези 6 седмици участниците в проекта и разработчиците поетапно да изчистват констатираните слабости и пропуски до окончателното и заработване в органите на съдебната власт.

Паралелно, ще бъдат провеждани и обучения на съдии и съдебни служители за работа с ЕИСС.

Още по темата

Facebook дава опцията на потребителите в САЩ да блокират нежелана политическа реклама

Предишна новина

НАП напомни на фирмите да си платят данъците до 30 юни

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Дано има читави писмени указания от разработчиците, за да не се работи с налучкване и интуиция. Сегашната програма САС може и да е добра, то няма читави указания за работа, които да ползваш стъпка по стъпка. Разработчиците й дават само промените, което не е достатъчно, когато нямаш опит, а колегите ти са безумно затрупани с дела. Документацията трябва да е кратка, конкретна и лесно достъпна.

  Няма нито читави указания, нито никакви. Пълен хаос. Системата е хаотична, не те води, не е на модули. САС и без указания ще я разбереш, но ЕИСС няма шанс. Успех на всички ни, ще ни трябват здрави нерви.

 2. 3
  ретро | нерегистриран
  9
  0

  Интересно как ще се внедри системата като 50 процента от компютърната техника е техниката е стара и не позволява инсталиране на нова операционна система.Какво стана с поръчката за компютри заявени от съдилищата.Пак започваме в обратен ред - купихме си лодка без гребла.

 3. 2
  | нерегистриран
  5
  0

  Дано има читави писмени указания от разработчиците, за да не се работи с налучкване и интуиция. Сегашната програма САС може и да е добра, то няма читави указания за работа, които да ползваш стъпка по стъпка. Разработчиците й дават само промените, което не е достатъчно, когато нямаш опит, а колегите ти са безумно затрупани с дела. Документацията трябва да е кратка, конкретна и лесно достъпна.

 4. 1
  зрител | нерегистриран
  3
  0

  Авторът на статията е пропуснал при изброяването на окръжните съдилища Перник.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.