173 нови съдебни заседатели положиха клетва в СРС

173 нови съдебни заседатели положиха клетва в СРС
снимка:БГНЕС

 На 05 април 2021 г. в Софийски районен съд (СРС) е проведено Общо събрание на съдиите. С оглед епидемичната обстановка в страната, за мероприятието е използвана видеоконферентна връзка.

Снимка:СРС

Пред съдиите положиха клетва 173 новоизбрани съдебни заседатели, които бяха разположени на открито пред сградата на наказателното отделение на съда.

Съдебните заседатели участват в състава на съда, който разглежда дела като първа инстанция, в случаите и по реда, предвидени в Наказателно процесуалния кодекс. Те имат равен глас, права и задължения със съдиите от състава, без изрично предвидените за съдията докладчик и за председателя на състава.

Броят на съдебните заседатели за районен, окръжен, военен и специализиран наказателен съд се определя на Общо събрание на съдиите от съответния им по-горен по степен съд не по-късно от 8 месеца преди изтичане на мандата на действащите съдебни заседатели.

При определяне броя на съдебните заседатели се вземат предвид броя на делата, които всеки първоинстанционен съд е разгледал в предходната година със съдебни заседатели и становището на председателя на съответния съд за тенденциите на увеличение или намаление на тези дела за целия изтичащ мандат на съдебните заседатели.

СРС е най-големият и натоварен съд в страната.

Снимки:СРС

Още по темата

COVID-19 отложи делото срещу Лютви Местан за катастрофата със загиналото бебе

Предишна новина

3000 лева глоба за лекар, гледал детско порно в болницата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.