18 години затвор за убиеца на Андреа от Галиче

18 години затвор за убиеца на Андреа от Галиче

Врачанският окръжен съд постанови присъда от 18 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим за подсъдимия Алекс Олегов, съобщиха от съда. Той бе признат за виновен в това, че макар и непълнолетен, навършил 16 години, но след като е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си, на 11.01.2020 г. в с. Галиче умишлено е умъртвил 18-годишната Андреа, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитата и с особена жестокост и с цел да бъде прикрито друго престъпление, извършено от обвиняемия – изнасилване. За това престъпление съдът го осъди на най-тежкото наказание – 12 години „лишаване от свобода“.

Подсъдимият бе признат за виновен и за това, че се е съвкупил с жертвата, като я принудил към това със сила, за което му бе наложено наказание от 3 години „лишаване от свобода“. Олегов е признат за виновен също по обвинението, че е влязъл в чуждо жилище, като употребил за това ловкост и деянието е извършено нощем, за което бе наказан с 2 години „лишаване от свобода“. Съдът го призна за виновен и за това, че е отнел чужди недвижими вещи и пари на обща стойност 280.30 лв, за което му наложи наказание 2 години „лишаване от свобода“. На подсъдимия бе определено едно общо най-тежко наказание – 12 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим, което увеличи с 6 години „лишаване от свобода“. Така общото наказание, което ще трябва да изтърпи е 18 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим. Съдът постанови също той да заплати 200 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди на бащата на убитото момиче.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна, а подлежи на обжалване или протестиране пред Софийския апелативен съд в петнадесетдневен срок.

''Правен свят'' припомня, че главният прокурор Иван Гешев посети с. Галиче незабавно след извършването на жестокото престъпление, което разтърси обществото и лично тогава се ангажира делото да приключи бързо. Заедно с него бе и вече бившият вътрешен министър Младен Маринов.

''Никой и нищо не може да компенсира близките за смъртта на детето им. Продължаваме да работим за намаляване на този вид престъпност. Прокуратурата направи всичко възможно в рамките, които ни позволяват законът и законодателят. Поздравления за работа на колегите от Враца!'', написа в Туитър малко след произнасянето на присъдата на убиецът на Адреа, главният прокурор Иван Гешев. 

Още по темата

Безапелационна победа за Магдалена Давидова-Янева в процедурата за председател на Районен съд-Варна

Предишна новина

Съдийската колегия обсъжда дали подкрепя съдебна ваканция до 31 декември

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Раздаването на "поздравления", за каквото и да е по този случай, звучи цинично.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.