18 кандидати ще се явят на препитване за членове на ВСС


Закъснялата процедура по избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) се подновява днес с изслушване на кандидатите в парламентарната правна комисия. Народното събрание трябва да определи кой ще замести 11 членове на органа, чийто мандат изтича на 3 октомври. Депутатите се движат със закъснение, тъй като Законът за съдебната власт постановява, че новите членове следва да бъдат избрани не по-късно от месец, преди да е завършил мандатът на действащия съвет. Това означава, че цялата процедура вече трябваше да е приключила. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) се оправда, че срокът бил "инструктивен". След изслушването предстоят обсъждане и гласуване в пленарната зала на НС.

По закон парламентът определя 6-има от членовете на съдийската колегия на ВСС и 5-има от прокурорската колегия. По-оспорвано се очертава да бъде съревнованието сред съдиите, при които има 11 претенденти. Парламентарната група на ГЕРБ е издигнала зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Боян Магдалинчев и Вероника Имова - съдия във Върховния касационен съд (ВКС) и шеф на Комисията за атестирането и конкурсите към съдийската колегия на ВСС. Депутатът от ГЕРБ Георги Марков самостоятелно е предложил столичния адвокат Мирослав Джеров, син на бившия депутат и зам.-председател на 38-ото НС Александър Джеров. Кандидатите на БСП са Даниела Маринова-Марчева от Софийския апелативен съд, Марина Дойчинова от ВАС, Драгомир Кояджиков от Апелативния специализиран наказателен съд и съдията от ВКС и ексдепутат Диана Хитова. Съпредседателят на "Обединени патриоти" Волен Сидеров се е спрял на софийския адвокат Боян Новански. От ДПС застават зад зам.-шефа на Апелативен съд-София Стефан Гроздев, а "Воля" са издигнали бившия съдия и настоящ адвокат в Търговище Ангелинка Николова. Включил се е дори изгоненият от ДПС Ангел Исаев, който предлага столичния адвокат Нели Виодорова.

Претендентите за прокурорска колегия са 7. Ръководителите на пловдивската районна прокуратура Гергана Мутафова и на окръжната прокуратура в Бургас Калина Чапкънова-Кючукова са предложенията на ГЕРБ. Социалистите са се спрели на Маринела Тотева от Върховна административна прокуратура и Светлана Бошнакова от Върховна касационна прокуратура. Зам. апелативният прокурор на София Йордан Стоев е изборът на "Обединени патриоти". ДПС подкрепя Пламена Апостолова, завеждащ стопанския отдел на Националната следствена служба. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки лично е номинирал прокурора от родния си град Варна Владислав Томов.

Нелепо е да се използват военни за залавянето на убиец

Предишна новина

Три дни пледоарии по делото "Елдъров"

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Адвокат ще управлява съдии!!! | нерегистриран
  0
  0

  Адвокат предложен за член на ВСС в съдийската квота!?!

  Много логично и точно предложение . Браво!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.