2 години условно за бивш преподавател по ''Право'' от СУ за принуда, потвърди ВКС

2 години условно за бивш преподавател по ''Право'' от СУ за принуда, потвърди ВКС
Чавдар Стоянов, снимка:БГНЕС/архив

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на Софийския градски съд (СГС) по делото срещу бившия преподавател по Международно публично право в Софийския университет Чавдар Стоянов, съобщиха от съда. 

Чавдар Стоянов е признат за виновен в извършване  на престъпление по чл. 143, ал. 1 – опит за принуда на лицето Г. И., за което му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 2 години, отложено за срок от 3 години, и по чл. 157, ал. 1. за извършени действия на полово удовлетворение с лице от същия пол – К. Л., като употребил за това сила, за което му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 3 години, отложено за срок от 5 години. 

С Решение № 200/08.07.2020 г. по наказателно дело № 918/2019 г. тричленен състав на ВКС оставя в сила присъдата на СГС в протестираната част, с която подсъдимият Чавдар Стоянов е оправдан по обвинението за извършено престъпление за принуда по чл. 157, ал. 1 от НК. Решението не подлежи на обжалване и протестиране. С присъдата на СГС първоинстанционната е отменена в частта по отношение на второто обвинение (по чл. 157, ал. 1), като подсъдимият е признат за невиновен и е оправдан.

Делото пред ВКС е образувано по касационен протест срещу присъдата на СГС в оправдателната ú част. Тричленният състав на ВКС приема протеста за неоснователен. Върховните съдии посочват, че същественото затруднение при произнасянето на предходните съдебни състави по съставомерността на повдигнатото обвинение се корени в изначалната му неяснота и непълнота – нито в обстоятелствената част на обвинителния акт, нито в диспозитива му не са недвусмислено конкретизирани и разграничени инкриминираните на подсъдимия действия на полово удовлетворение от действията по упражняване на сила спрямо пострадалия. С оглед спецификата на установената фактическа обстановка не става ясно кои именно са сексуалните („развратни“) действия, с които е осъществено изпълнителното деяние на престъплението по чл. 157, ал. 1 от НК, и кои са действията на дееца, в които се е изразила употребата на сила, също като съставомерен признак на престъплението, или пък в разглеждания случай се касае за проява на садизъм…

Делото срещу Стоянов започна преди 3 години, след като двама мъже подадоха сигнали срещу него за събития от 2012 г. и 2015 г.

Единият случай е от 2015 г. , когато юристът Стоянов се опитал да принуди млад мъж да отиде в дома му, за да бъде наказан на голо с камшици. Лицето Г.И. кандидатсвало за работа при него за позицията шофьор и охранител. 
Потърпевшият бил одобрен от Стоянов, който пък от своя страна излъгал и се представил за прокурор. Още в първият работен ден на И.Г. преподавателят му отправил неприлични предложения, дори обяснил, че е бисексуален и го предупредил, че ако закъснява ще бъде наказан с камшик. На другият ден И.Г. му написал съобщение, че се отказва от работата.В резултат Стоянов заплашил мъжът, че ще го набеди и че ще подаде жалба срещу него, както и че вече е осигурил 3-а свидетели. На свой ред потърпевшият, който бил с криминално минало се изплашил. 

По подобен начин през 2012 г. подсъдимият Стоянов пуснал обява, че си търси лична охрана. На обявата откликнал К. Л. При първоначалната среща между двамата подсъдимият Стоянов заявил на Л., че е доктор по международно право и че работел за бивш главен прокурор. Няколко дни по-късно двамата мъже се срещнали отново, като Стоянов настоял да отидат в апартамент. Там Чавдар Стоянов накарал пострадалия Л. да направи петдесет лицеви опори, но преди това да се съблече гол до кръста. Свидетелят решил, че това е част от изпита за работа, започнал да прави лицевите опори. Стоянов го бил с камшик и проявил блудствени действия.

Пламен Узунов предоставял на Пламен Бобоков данни и от Служба "Военна информация" - обвиниха ги в търговия с влияние

Предишна новина

Разследван за шпионаж съветник на президента първо натопил Радев, но пред съдия се поправил*

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Павлов | нерегистриран
  3
  0

  Тази отрепка ми беше състудент. Още докато учехме си личеше , че е покварен и извратеняк. Занимаваше се с уреждане на изпити на чужденци. БОКЛУК! Срам за Университета и професията.

 2. 3
  | нерегистриран
  7
  0

  Има Господ!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.