2 години затвор за бившия премиер на Македония Никола Груевски

2 години затвор за бившия премиер на Македония Никола Груевски
Никола Груевски, снимка:БГНЕС/Архив

Бившият премиер на Македония Никола Груевски е окончателно осъден на 2 години затвор за подбудителство към злоупотреба със служебно положение по делото "Танк" за покупка на луксозен автомобил "Мерцедес" за 600 хиляди евро с бюджетни средства, съобщи БГНЕС. Това е потвърдил Апелативният съд в Скопие.

На подсъдимата скамейка по същото дело бе и бившият заместник-министър на вътрешните работи Гьоко Поповски, който на първа инстанция бе осъден на 6 години и 6 месеца затвор за злоупотреба със служебно положение. Апелативният съд обаче е изменил неговата присъда и я намалил на 4 години и 6 месеца.

Според съда, докато е бил премиер Никола Груевски е оказал влияние върху тогавашния министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска да поиска МВР да купи лек автомобил "Мерцедес" за премиера. Янкуловска от своя страна накарала Гьоко Поповски при закупуването на автомобила да фаворизира "Mak Ауто Стар" ДООЕЛ Скопие.

Скандалът, последван от съдебен процес, срещу Груевски гръмна, след разпространени от настоящия македонски премиер Зоран Заев записи на разговори между Груевски и тогавашния вътрешен министър. "Искам да бъде последен модел - Full Mercedes. На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да "разиграем", че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР", казал Груевски на Янкуловска. "Ей, нямаш представа каква фантазия е колата - има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази", казала Янкуловска пък в разговор с тогавашния шеф на спецслужбите Сашо Миялков, който е и братовчед на Груевски.

Още по темата

Жертвите на катастрофата край Своге станаха 19

Предишна новина

Президентът на Интерпол е арестуван в Китай

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Тия Бивол немат ли ? | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #1 от "кольо | нерегистриран":
  Тези записи са най-ясното доказателство,че юакедонците са чисти българи.  Що е маке ,все е с Мерцедес.В един алманах за История на Македония пише дека "Филип Македонски е най-великиот маж , що го е дала Македония на Европата".Ама немат ли тия йедан сайт као Биволь , па да чуем що е зборувал на македонскиот язик Бате ви Грую со ватрешната министерка.

 2. 1
  кольо | нерегистриран
  3
  0

  Тези записи са най-ясното доказателство,че юакедонците са чисти българи.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.