2-годишна условна присъда за купуване на гласове получи кметът на с. Узунджово

2-годишна условна присъда за купуване на гласове получи кметът на с. Узунджово
Деян Ванчев – кмет на с. Узунджово, снимка: Darik

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) постанови окончателно наказания "лишаване от свобода" за срок от 2 г., чието изпълнение е отложено за 4 г., и "глоба" от 10 000 лв. по дело за купуване на гласове от кмета на с. Узунджово. С Решение № 18/16.09.2019 г., постановено по наказателно дело № 1228/2018 г., се оставя в сила решението на Софийския апелативен съд (САС) по в.н.о.х.д. № 371/2018 г.

Делото беше образувано по жалба на подсъдимия за купуване на гласове през 2015 г. Деян Ванчев – кмет на с. Узунджово, Община Хасково, срещу апелативното решение, с което пък изцяло се потвърждава първоинстанционната присъда на Софийския градски съд (СГС).

Съдиите приемат жалбата за неоснователна и не намират да са допуснати съществени процесуални нарушения или такива на материалния закон. В мотивите си те пишат, че касационната жалба е идентична с подадената пред Софийския апелативен съд.

Върховните съдии признават подсъдимия за виновен за извършени две престъпления - организиране на предлагането и даването на другиго на имотна облага с цел да бъде склонен да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин (чл. 167, ал. 4, пр. 2 вр. ал. 2, пр. 2 вр. чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 167, ал. 2, пр. 2 вр. чл. 26, ал. 1 от НК).

За всяко от двете престъпления на Ванчев са наложени наказания "лишаване от свобода" за срок от по 2 г. и "глоба" от по 10 000 лв. По силата на чл. 23 от НК съдът налага едно общо наказание от 2 г. "лишаване от свобода", чието изпълнение е отложено за срок от 4 г., и "глоба" в размер на 10 000 лв. Кметът на с. Узунджово е лишен и от правото да заема изборна държавна и обществена длъжност за срок от 4 години.

Методи Лалов вече не е съдия

Предишна новина

Наказателният кодекс се нуждае от ремонт по отношение на компютърните престъпления

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.