24 часа арест за Нено Димов

24 часа арест за Нено Димов
Прокуратурата разпространи снимки от разпита на министъра на околната среда и водите в кабинета му и от самото отвеждане на Нено Димов с микробус на Специализираната прокуратура, снимки: ПРБ

Нено Димов - от Костов, през Кунева, до ВМРО и третото правителство на Борисов

 

Димов има дълга политическа кариера, която в миналото се свързва с бившия премиер Иван Костов. Димов е главен секретар на екологичното министерство и заместник-министър на екологията в правителството на Костов - 1997-2001 г. По-късно Димов се разграничи от ДСБ и за кратко бе близък до партията на Меглена Кунева, която бе вицепремиер във второто правителство на Бойко Борисов. Министър-председателят коментира в четвъртък, че оставката на Нено Димов е въпрос, който ще се обсъжда от коалиционните партньори, визирайки ВМРО. Към момента на коментара на Борисов, Димов бе единствено обект на разпит, но не и на арест, за когото се разбра привечер.

 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа по разследването на водната криза в Перник, съобщи БНТ, позовавайки се на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. По-рано Димов беше отведен за разпит, след като прокуратурата започна акция заради водната криза в Перник и вноса на боклук от Италия.

За първи път в най-новата история на България действащ министър бе изведен от прокуратурата от собствения му кабинет в неговото министерство. Няколко часа по-късно стана ясно, че Димов ще остане под стража през нощта, а следствените действия срещу него ще продължат и в петък.

Става въпрос за две ключови разследвания, които се провеждат в момента, а именно за кризата с водата на Перник - екоминистерството е ведомството, което отговаря за проследяване на водните нива в язовирите в България и то дава разпореждане кога водата да бъде пренасочвана, спирана или да се променя нейния режим. Твърди се, че още през лятото в МОСВ са имали информация за критично ниски нива, но не са издали разпоредба за ограничаване на ползването на питейна вода за битови нужди.
 
Другата основна тема, по която работи прокуратурата, свързана с екоминистерството, е така наречения италиански боклук. Ведомството на Нено Димов е отговорно и издава лицензи за транспортирането на отпадъците в България, депонирането им и тяхното преработване.
 
Арестът на Нено Димов се случва в началото на мандата на новия главен прокурор Иван Гешев, който в четвъртък сутринта лично посети Перник и се срещна с кмета на изпадналия в бедствено положение град. Гешев не пожела да коментира и информациите за арести на бившата кметица на града Вяра Церовска, бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова и отстраненият директор на ВиК-Перник Иван Витанов.
 
 
Официалната информация на прокуратурата за хода на разследванията по безводието в Перник и вноса на отпадъци от чужбина в България
 
Днес, 09.01.2020 г., главният прокурор Иван Гешев беше на място в гр. Перник с оглед координация на провеждащи се действия по разследването по образувано досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура по повод водната криза в града.
 
Следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура, съвместно с органите на ДАНС, КПКОНПИ и МВР извършват действия по разследването-претърсвания и изземвания в Областна администрация – Перник, ВиК – гр.Перник и Министерство на околната среда и водите. Събират се доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в гр. Перник.
 
Главният прокурор Иван Гешев се срещна с кмета на гр.Перник Станислав Владимиров в продължение на проведената на 22.11.2019 г. в Съдебната палата среща с ръководството на ПРБ, във връзка с подаден от него сигнал за водната криза, причинена от експлоатацията на язовир „Студена“.
 
На 27.12.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор, който се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.
 
Също днес, 09.01.2020 г. бяха извършени действия от ДАНС и ГД “НП“ във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България  проверка за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната.
 

Още по темата

Седем години затвор за бивш адвокат за измами за над половин милион лева

Предишна новина

Британският парламент одобри сделката за Брекзит

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  И тия хора продължават да ни поучават. | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #7 от "zdravka.kalaydjieva | нерегистриран":
  https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-160769%22]} - решение по делото Петков и Профиров срещу България

  Това каза Здравка Калайджиева, дъщерята на д-р Владимир Калайджиев - бивш политкомисар на престъпната Втора партизанска бригада „Чавдар”, бивш заместник-председател на Съвета по възпроизводство на човешките ресурси към Държавния съвет, бивш председател на Комисията по защита на обществените интереси и правата на гражданите в Народното събрание. Съпруг на Здравка Владимирова Калайджиева е Борислав Христов Дионисиев на който клептоман партията дари външнотърговските предприятия „Машиноекспорт” и „Електроимпекс”.

 2. 11
  RRR | нерегистриран
  0
  0

  Дреме ми.

 3. 10
  до 9 | нерегистриран
  0
  0

  Ти гледай да не ти пуснат айпи трейс.

 4. 9
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 8
  Да | нерегистриран
  6
  -1

  Ново осъдително решение на Държавата в Страсбург, се очертава с гръм и трясък.

 6. 7
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  5
  -2

  https://hudoc.echr.coe.int/eng#{%22itemid%22:[%22001-160769%22]} - решение по делото Петков и Профиров срещу България

 7. 6
  допълнение | нерегистриран
  4
  -4

  Категорично има проблем-не може да се оспори задържането, докато още е висящо. Въпреки,че и в Конституцията, и в ЗМВР пише,,че съдът се произнася незабавно-идеята на законодателя е за произнасяне, докато задържането е висящо, само подобно произнасяне би било гаранция да няма сегашния произвол при задържанията(считам,че и сега винистърът е задържан незаконно-но това ще се разбере след много месеци, а не сега, докато задържането продължава и в момента). Да не би да има денонощни съдебни състави, а и да има такива-дали на задържания в РПУ-то му се дават условия да си напише жалбата, и да се гарантира незабавното й изпращане до съдия(без значение от часа на денонощието), и съдия незабавно да гледа жалбата и незабавно да се произнесе. Мислите ли,че ако имаше механизъм, задържания министър нямаше да оспори това задържане още в първата минута на задържането си? Няма такъв механизъм.  Единственя случай за незабавно произнасяне, беше точно като беше арестуван съдията с маската през нощта в гората(повтарям-не е незаконно да си с маска, през нощта ,където и да е-тоест незаконно беше задържан). Той си написа жалбата, и тя беше разгледана незабавно, веднага, в същата минута, и беше съответно освободен след незабавното произнасяне от съдия. Такава възможност за незабавно подаване на жалба, още докато си задържан, защо не-.още докато те возят в патрулката да напишеш две изречения жалба, за незабавно гледане на жалбата няма по принцип за другите задържани.

  Не ме интересува дадения министър , но се надявам случая да предизвика дискусия у законодателя-няма механизъм да бъде освободено лице, докато е налице 24 часово задържане, въпреки записаното в Конситуция и в ЗМВР-чл 72 , ал 4, изрч 2- "Съдът се произнася по жалбата незабавно".  Втория проблем-практиката лица да бъдат привиквани в РПУ-уж за разпит, но това си е прикрито задържане за часове, без заповед-виждате -министърът е държан с часове , но без да бъде официално задържан, задържаха го едва вечерта. На запад лице може да зададе въпроса-задържан ли съм, и ако отговорът е НЕ, да си тръгне веднага. А ако отговорът е ДА-да оспори пред съд-незабавно.

 8. 5
  нарушенията при 24 часовите задържания по ЗМВР са правило | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #4 от "задържането от органите на МВР | нерегистриран":
  Претърсването и изземването трябва да се основават на обосновани искания и да се одобряват мотивирано от съда. Процесното задържане законодателят определя само като ограничаване на правото на свободно придвижване, съгласно ЗМВР, свързано изрично с установяване или превенция на престъпна дейност, административно нарушение, опазване на вътрешния ред или вътрешната сигурност. Полицейското задържане е част от правомощията на полицейските органи, предвидени в Закона за министерството на вътрешните работи. Налагането на мярката е предоставено на оперативната преценка на полицейския орган.При полицейско задържане може да се ограничава единствено правото на придвижване. Всеки задържан от полицията има право на писмена заповед, на адвокат, на телефонно обаждане, на медицинска помощ и на мълчание.  Написаното от вас не променя,че в момента никой в държавата, вклч и за съда няма механизъм, ресурси и процедура да проконтролира задържането, докато то не е приключено, и че няма начин лице да бъде освободено от съда, докато задържането е висящо, и не е приключено.

  Пряко нарушение на чл. 30 ал. 3 от Конституцията-там се говори,че орган на съдебната власт се уведомява за ВСЯКО задържане(очевидно иде реч за съд, а не за прокурор, но дори и прокурор не се уведомява, при задържания ,когато не е налице престъпление-например-ако лицето е задържано,защото е без документи), и от текста излиза,че съдът се произнася служебно дали задържането е законно или не(нито има практика за такова уведомяване, нито съдът се произнася, нито пък и при подадена жалба произнасянето е незабавно). В Конституцията пише,че съдът се произнася незабавно, или най-късно в срок от 24 часа-в конституцията ясно се говори за служебно произнасяне на съда, без подаване на нарочна жалба от задържания по всяко задържане-дали е законосъобразно. Такава процедура за незабавно произнасяне, или най-късно 24 часа няма напрактика-не се е случвало никога, откакто имаме новата конституция от 1991г.

  В добавка-

  В НК е посочено,че незаконното лишаване от свобода е престъпление. Но в България ,дори и задържането да бъде обявено за незаконно от съда(след много месеци) няма случай на обвинен полицай за незаконно задържане.

  Възниква въпроса-престъпление ли е ,ако лице е било задържано, и задържането е било обявено за незаконно.

 9. 4
  задържането от органите на МВР | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #3 от "въпрос | нерегистриран":
  Съвсем не толкова отдавна беше арестуван съдия с маска, по твърдения ,че е вършил бракониерски лов(после е оправдан-не е незаконно да се разхождаш с маска през нощта..., а арестувалите го полицаи май сега те имат проблеми). Той обжалва задържането, и неговите колеги-съдии се произнесоха НЕЗАБАВНО, в същата минута на изписването на жалбата.

  Питам: как лице, задържано след края на работното време на съда(а и по време на работното време) може да обжалва задържането за 24 часа от милицията-като съдът да се произнесе незабавно, в същата минута на получаване на жалбата(както го снаправи със задържания съдия-незабавно произнасяне на минутата на депозиране на жалбата). Произнасяне на съда след много месеци не е опция-както се случва, ако не си задържан съдия. А как, без да коментираме съответния случай лице може да оспори 24 часов арест, и съдът да се произнесе НЕЗАБАВНО в същата минута още на подаване на жалбата-как се организира предвижването на жалбата от РПУ-то, как се организира дежурен съдия за незабавно произнасяне. Как става деловодното регистриране на жалбите, ако е нужно нощно произнасяне, но незабавно при 2 4 часови задържания.

  Идеята е съд да се произнесе незабавно(както го направи в случая със задържания съдия), защото без съмнение подобно задържане е незаконно, то е пресилено-това важи без значение дали одобрявате въпросния министър или не. Лицето има постоянен адрес, не се укрива, не е обвинено към момента(а и да е обвинено-нищо не се променя), такава ПАМ следва да се налага като крайно изключение.  Освен това лицето беше откарано КАТО СВИДЕТЕЛ-пред медиите, и това не се брои за арест, но де факто си беше арест. Да те качат на милиционерската кола за да те водят като "свидетел", си е точно НЕЗАКОНЕН АРЕСТ-ограниченото ти е правото на придвижване, но пък не ти е издадена заповед за задържане, която в работното време на съда, все пак може да бъде оспорена(на теория, на практика-невъзможно-съдът не се произнася незабавно, което е незаконно).

  накратко-нарушенията почнаха още преди да е почнал наказателния процес.

  така не се прави.

  Претърсването и изземването трябва да се основават на обосновани искания и да се одобряват мотивирано от съда. Процесното задържане законодателят определя само като ограничаване на правото на свободно придвижване, съгласно ЗМВР, свързано изрично с установяване или превенция на престъпна дейност, административно нарушение, опазване на вътрешния ред или вътрешната сигурност. Полицейското задържане е част от правомощията на полицейските органи, предвидени в Закона за министерството на вътрешните работи. Налагането на мярката е предоставено на оперативната преценка на полицейския орган.При полицейско задържане може да се ограничава единствено правото на придвижване. Всеки задържан от полицията има право на писмена заповед, на адвокат, на телефонно обаждане, на медицинска помощ и на мълчание.

 10. 3
  въпрос | нерегистриран
  6
  -6

  Съвсем не толкова отдавна беше арестуван съдия с маска, по твърдения ,че е вършил бракониерски лов(после е оправдан-не е незаконно да се разхождаш с маска през нощта..., а арестувалите го полицаи май сега те имат проблеми). Той обжалва задържането, и неговите колеги-съдии се произнесоха НЕЗАБАВНО, в същата минута на изписването на жалбата.

  Питам: как лице, задържано след края на работното време на съда(а и по време на работното време) може да обжалва задържането за 24 часа от милицията-като съдът да се произнесе незабавно, в същата минута на получаване на жалбата(както го снаправи със задържания съдия-незабавно произнасяне на минутата на депозиране на жалбата). Произнасяне на съда след много месеци не е опция-както се случва, ако не си задържан съдия. А как, без да коментираме съответния случай лице може да оспори 24 часов арест, и съдът да се произнесе НЕЗАБАВНО в същата минута още на подаване на жалбата-как се организира предвижването на жалбата от РПУ-то, как се организира дежурен съдия за незабавно произнасяне. Как става деловодното регистриране на жалбите, ако е нужно нощно произнасяне, но незабавно при 2 4 часови задържания.

  Идеята е съд да се произнесе незабавно(както го направи в случая със задържания съдия), защото без съмнение подобно задържане е незаконно, то е пресилено-това важи без значение дали одобрявате въпросния министър или не. Лицето има постоянен адрес, не се укрива, не е обвинено към момента(а и да е обвинено-нищо не се променя), такава ПАМ следва да се налага като крайно изключение.  Освен това лицето беше откарано КАТО СВИДЕТЕЛ-пред медиите, и това не се брои за арест, но де факто си беше арест. Да те качат на милиционерската кола за да те водят като "свидетел", си е точно НЕЗАКОНЕН АРЕСТ-ограниченото ти е правото на придвижване, но пък не ти е издадена заповед за задържане, която в работното време на съда, все пак може да бъде оспорена(на теория, на практика-невъзможно-съдът не се произнася незабавно, което е незаконно).

  накратко-нарушенията почнаха още преди да е почнал наказателния процес.

  така не се прави.

 11. 2
  RRR | нерегистриран
  24
  -2

  Поредната "специална" пародия.

 12. 1
  До тъпунгерите прокурори | нерегистриран
  19
  -5

  Защо гръмко обявявате задържания като ги пускате след няколко часа???

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.