Колективен иск срещу Община Пловдив за замърсения въздух в града

Колективен иск срещу Община Пловдив за замърсения въздух в града

Прикачени файлове

Две неправителствени организации, трима авторитетни адвокати и един общински съветник са подписали колективен иск срещу община Пловдив заради замърсения въздух, който дишат пловдивчани. Искът е уникален по своя предмет, а ако делото успее в съда, същата защита ще могат да търсят и жителите на София и другите големи замърсени градове в България.
Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, сдружението на предприемачи "Бизнес експертен съвет", адвокатите Михаил Екимджиев, Катина Бончева и Емилия Недева, независимият общински съветник и бизнесмен Любозар Фратев, които са подписали исковата молба, не търсят парично обезщетение, а искат съдът "да постанови решение, с което да осъди Община Пловдив и РИОСВ – гр. Пловдив, да преустановят бездействието, да предприемат ефективни действия за опазване на околната среда и чистотата атмосферния въздух в Община Пловдив, като в срок от шест месеца, след влизане в сила на съдебното решение, осигурят достигане на нормативно-допустимите нива (концентрации) на ФПЧ (фини прахови частици) в атмосферния въздух".
Искът се позовава на данни на различни официални изследвания на български и чуждестранни институции, както и на публикации в пресата, които безпротиворечиво сочат, че Пловдив е най-замърсеният град в България и един от най-замърсените в Европа. В исковата молба се сочи, че: "Според констатации в Европейската база данни за качеството на въздуха "AirBase" която се поддържа от Европейската  агенция  по околната среда  (ЕАОС), през 2008 г. сред първите 30 града (в Европа, б.р.) с най-ниско качество на въздуха е българският град Пловдив.  Той е на първо място, следван от Торино, Бреша, Милано и София.
Същото изследване посочва, че град Пловдив се нарежда на първо място по брой на дните с превишаване на допустимата стойност за фини прахови частици с диаметър под 10 микрона (ФПЧ10), (208 дни през 2008г.). Качеството на въздуха е определено на база средните концентрации на ФПЧ10, озон и азотен диоксид в града, получени от замерванията в градска среда.
За  Пловдив показателят сигнализира, че концентрациите на три замърсителя през 2008г. надвишават средно 2,6 пъти допустимите нива.   
В класацията по страни, според броя на населението, България е страната с най-лоша стойност за съвкупния показател за качеството: 2 пъти повече от позволените параметри
." 
А причините за това състояние на крайна замърсеност, което води до отключване на много заболявания и от което са най-засегнати децата, възрастните хора, хора с вече отключени респираторни заболявания и други подобни, се коренят в лошата и безхаберна управленска политика на общината, включително и с някои действия, които подсказват корупционни съображения.   
Отоплението с твърдо гориво и нафта е първият основен замърсител. Домакинствата ползват въглища, а градската управа се топли с мазут. 60 нейни обекта – детски градини, училища и общински заведения са с котли. На второ място - остарелият автопарк и натовареното движение в центъра на Пловдив. 66% от автомобилите в Пловдив са  без катализатори, а 70 на сто – над 14-годишна възраст.
Сериозен принос към замърсяването има зимното опесъчаване, изсъхналата кал по улиците, липсата на защитни мрежи срещу праха от строителните обекти, липсата на достатъчно зелени площи и неподдържането им.
А мерките, които трябва да се вземат,също са известни – преди всичко редовно миене на улиците, ограничаване на автотранспорта, смяна на отоплението от дърва и въглища към парно, газ, високоефективни климатици и други екологични енергийни източници, увеличаване на зелените площи и др.
В исковата молба обаче се сочи, че това не само не се прави, но и се цитират публикации в пресата, според които:"Училищни директори са сплашвани да сключват договори за дизелово гориво с избраната от общината "Петро ойл груп". Според адвокат Екимджиев: по корупционни съображения силно мазутно лоби всяка година спира газификацията на обществените сгради. Общината има програма за подобряване на качеството на въздуха още от 2004 г., но тя просто не се изпълнява.
Ако не успеем с делото в съда, ще сезираме Европейската комисия, която води строг мониторинг за степента на запрашаване, заявява Михаил Екимджиев.
Всеки, който е живял в Пловдив от 2008 г. до 2011 г., може да се включи в иска, след като окръжният съд публикува обявлението за него и даде срок на желаещите да се присъединят с молба.
 

 


 

 


Елизабет Пелсез: Връзки с престъпници и необяснимо охолен живот са основания за конфискация във Франция

Предишна новина

МВР ще глобява Михаил Миков задето боядисал пешеходна пътека

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  хитър петър | нерегистриран
  0
  0

  Какво стана с тоя колективен иск? Пусна се бомбата и после нищо не се отразява.

 2. 10
  справедлив | нерегистриран
  0
  0

  Това са поредните медийни балони! Аман вече от алабалистики и абрикадабри!

 3. 9
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 8
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 7
  гражданин | нерегистриран
  0
  0

  Това с тия искове са предизборни гирлотии!!!!

 6. 6
  до информиран | нерегистриран
  0
  0

  какво значи това - че Екимджиев няма участие в тази работа или че е ползвал работата на друг?

 7. 5
  добре информиран | нерегистриран
  0
  0

  Запознат съм подробно с първоначалния вариант на исковата молба, който е писан от колега, различен от Екимджиев и компания!!!

 8. 4
  за достойните | нерегистриран
  0
  0

  да де, ама ако борбата е само за чистотата на въздуха, това си е чиста кауза.ако обаче обслужва и предизборни интереси и е част от агитация при началото на кампания на кандидат за общински съветник, малко ми бяга понятието "по-достойни съграждани"

 9. 3
  бг | нерегистриран
  0
  0

  Ами да се провери все пак в ЕК какви наказателни процедури има за замърсен въздух и за кои български градове... май тази тема е табу ..нещо като ГМО-то.Ив.Василева...Караджова.. с твърде скромно присъствие по подобни теми/наказателни процедури/

 10. 2
  до долния пловдивчанин | нерегистриран
  0
  0

  Изглеждате като човек готов да се отрови до смърт спасявайки кожата на брилянтния кмет на града ви .Аз лично обмислям да заведа подобен иск в София,а вие си плюйте по по-достойните съграждани

 11. 1
  пловдивчанин | нерегистриран
  0
  0

  И като едно малко съвпадение, искът е предявен и му е дадена гласност в деня, в който Любозар Фратев публично обяви кандидатурата си за независим общински съветник. Не знам дали искът е "уникален по своя предмет", но реално е част от добре режисирана предизборна агитация.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.