25 милиарда лева са постъпили в НАП за 2020 г.

25 милиарда лева са постъпили в НАП за 2020 г.
Снимка: БГНЕС, архив

Близо 25 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите през 2020 година, което е с над 700 млн. лв. над планираното и с над 1,1 млрд. повече от предходната 2019 г., отчитат от НАП, пише ''24 часа''.

Въпреки коронакризата, бизнесът и гражданите са внасяли добросъвестно данъците и осигуровките, отчитат от приходната агенция. Запазва се тенденцията за ръст на постъпленията в хазната, като за миналата година той е около 5% спрямо предходната, допълват от ведомството. През 2020 година данъчните приходи възлизат общо на 14 млрд. лв. От тях над 2,6 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 3,7 млрд. лв. от данък върху доходите на физически лица. Постъпленията от данъка върху добавената стойност са 7,6 млрд. лв.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 10,6 млрд. лв., като от тях 6,3 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване. „2020, освен всичко друго, се оказа и година на ясно изразена данъчна солидарност. Някои икономически сектори бяха тежко засегнати, други преживяха подем, но общото е, че независимо от трудностите, бизнесът и гражданите коректно спазваха ангажиментите си към бюджета. Ценим високо това“, каза по повод рекордните постъпления в НАП изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

Още по темата

Д-р Щерьо Ножаров: Успешна е тази реформа в съдебната система, която води до по-висок икономически растеж

Предишна новина

След консултациите: Президентът не потвърди 28 март за дата на вота

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Значи това е причината за най-ниските пенсии в Европа? | нерегистриран
    0
    0

    Помиярска работа. Крадлива.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.