28 районни прокуратури ще бъдат оптимизирани от 1 януари 2020 година

28 районни прокуратури ще бъдат оптимизирани от 1 януари 2020 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) окончателно даде зелена светлина на втората вълна от оптимизацията на държавното обвинение.

Така, от 1 януари 2020 година 28 районни прокуратури ще бъдат окрупнени, а на тяхно място ще бъдат разкрити териториални отделения. Това са обвиненията в Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово, Радомир, Елена, Кнежа, Червен бряг, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево и Елхово.

В първоначално предложения от главния прокурор Сотир Цацаров вариант за оптимизирането на държавното обвинение фигурираха 29 прокуратури. В процеса на обсъждане и след консултации с административните ръководители на всички засегнати обвинения, обаче беше решено да отпаднат тези в Лом и Берковица заради липса на подходящи материални условия, както и да бъде добавена прокуратурата в Червен бряг. Така окончателният брой на определените за окрупняване обвинения стана 28.

След успешно преминалата процедура от началото на 2019 година, при която бяха окрупнени други 11 районни прокуратури, резултатите показаха, че избраният от главния прокурор Сотир Цацаров подход за прекрояване на съдебната кадрта на държавното обвинение работи. Това доведе и до предложението за предприемане на втори етап от процедурата.

Междувременно, Пленумът на ВСС одобри и ротация на щатове от Националната следствена служба (НСлС), където се отчита значително намаляване на натовареността и разпределянето им между следствените отдели към окръжните прокуратури в страната, където пък се наблюдава увеличаване на обема от работа.

След одобрението на Пленума от четвъртък, 10 щата от НСлС ще бъдат съкратени и разпределени по един в следствените отдели към Окръжните прокуратури в Благоевград, Кърджали, Монтана, Добрич, Силистра, Бургас, две за Варна и по една бройка за младши следователи в Русе и Разград.

Още по темата

Искат дисциплинарно уволнение за следователката, явявала се на работа пияна

Предишна новина

Панов, Дишева и Керелска отчаяно бранят компрометираната система

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  бау бау | нерегистриран
  13
  -9

  скоро пълна оптимизация на прокуратурата с преминаването й по ру-тата на мвр

 2. 3
  RRR | нерегистриран
  13
  -8

  Ако беше прокурор, щеше да знаеш за какво става дума, очевидно не си..Сега бургазлии, които мечеха на партийното събрание ще разберат за какво иде реч.Само Пламен не целува Цацаров, другите пълзяха.

 3. 2
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 1
  RRR | нерегистриран
  19
  -12

  Резултатите показват, че модификацията не работи, но тъпо продължават да творят глупости.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.