Бойко Борисов трябва да бъде разследван за смъртта на Тодор Димов - Чакъра

Бойко Борисов трябва да бъде разследван за смъртта на Тодор Димов - Чакъра
Снимка на останките от къщата на Чакъра след акцията и обстрелването с гранатомет. Снимка: Христо Христов

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България за нарушаване на правото на живот на Тодор Димов – Чакъра, човекът, който през декември 2003 г., по заповед на главния секретар на МВР Бойко Борисов, бе острелван с гранатомет в собствената си къща в Харманли, а после следствието прие, че той всъщност сам се е взривил с ръчна граната. 

Ако има прокуратура в България, след днешното решение на Страсбург, трябва веднага да започне разследване на Бойко Борисов, заяви пред "Правен свят" един от адвокатите по делото пред ЕСПЧ Михаил Екимджиев.
 
Днешното решение на Евросъда по делото "Димов и други срещу България" е първото, в което премиерът Бойко Борисов поименно е споменат – при това не просто като участник, а като ръководител и идеолог на гротескна полицейска операция, окачествена от Евросъда като нарушение на най-основното човешко право – правото на живот. Става въпрос за прословутата двудневна операция на 10 и 11 декември 2003 г. по задържането на Тодор Димов Тодоров, известен като Чакъра, във вилата му в Харманли. След намесата на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, който лично ръководи втората част на операцията, къщата бе обстрелвана с гранатомет, докато се подпали. Чакъра бе намерен овъглен на втория етаж.
После обаче разследването установи, че въпреки двудневната полицейска обсада и обстрел върху къщата, въпреки огромното количество експлозиви, димки, и обстрел с гранати, Чакъра не е бил убит от полицейски изстрел, а е успял сам да се взриви с ръчна граната. Действията на полицията са били напълно по устав, приеха последователно разследващите, а после и военният съд.
Делото е образувано по жалби на двамата сина на Чакъра Добромир и Данаил и съпругата му Вера. Евросъдът им присъжда общо 50 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 4684 евро за адвокатите им. Съдът отхвърля искането за неимуществени вреди от разрушаването на къщата им, доколкото не приема  за доказана жалбата за нарушаване на правото на собственост по чл. 1 от Протокол № 1 към конвенцията по правата на човека. Причината е недоказана собственост на къщата.
Убийството на Чакъра през декември 2003 г. предизвика голям публичен скандал и постави множество въпроси за стандартите в работата на МВР, които за съжаление и до днес не намериха адекватен отговор – нито от политическата власт, нито от съдебната, която регистрира поредния си провал в този случай.
Тодоров е трябвало да бъде задържан, за да бъде отведен в затвора за изтърпяване на 6-месечна присъда, задето е предоставял жилището си за сексуслуги. Операцията по задържането му е част от обща кампания за издирване на осъдени, които са на свобода – една от инициативите за създаване на имидж на новия главен секретар на МВР Бойко Борисов.
Макар че е известно, че Чакъра е сам в къщата, в операцията по задържането му участва рекордно количество полиция – 39 полицаи от Регионална служба "Полиция" в Харманли, шестима полицаи от РДВР- Хасково, 16 души от РПУ -Свиленград, 30 души от Специалния отряд за борба с тероризма(СОБТ), 19 служители на гранична полиция, трима психолози от Института по психология на МВР и накрая – лично главният секретар на Министерството на вътрешните работи, който пристига триумфално да ръководи цялата тази полицейска армия, вече ситуирана, за залавянето на 1 дребен престъпник.
Ето как са изложени фактите по участието на Бойко Борисов в решението на Страсбург: "След това полицията прави опит да поднови преговорите. Група от полицаи и първият от жалбоподателите (един от синовете на Тодоров -Добромир, тогава на 22 години) се приближават на около десет или петнадесет метра от къщата и приканват г-н Тодоров за преговори. Тъй като той не отговаря, полицията дава мегафон на сина, който призова баща си да се предаде: "Татко, моля те, излез без оръжие и се предай, че да приключи всичко това", но отговор няма. В този момент полицията вижда, че в резултат на предходната атака, се е запалила стая на първия етаж и всички се оттеглят.
Около 18:00 ръководителят на спецотряда за борба с тероризма наредил на хората си да пробият дупки в стените на къщата, използвайки гранати. По-късно те свидетелстват, че това е довело до експлозии и кратка престрелка. Според сина Добромир, след 17:00 часа г-н Тодоров не е отговарял, стрелял, нито е реагирал на атаките по друг начин. След това шефът на СОБТ информира министъра на вътрешните работи за последното развитие на нещата, а министърът нарежда спиране на всички действия до пристигането на главния секретар на министерството генерал Б.Б. Междувременно, полицейските коли са били поставени пред къщата, за да осветяват сцената с фаровете си.
Главният секретар пристига между 20.30 и 21:00 и поема командването на операцията. Той нарежда на полицията да взриви дупка в стената на къщата. Според по-късно дадените от главния екретар показания, след първата експлозия е имало втора, идваща от по-горните нива. В резултат на това, покривът се е запалил и бързо е опожарен. Правени са няколко неуспешни опита за влизане в  къщата, но не е ясно в какво точно са се състояли. Междувременно, в полицията отива човек, който преди е работил по къщата, а сега е чул за инцидента по радиото, и казва, че Чакъра го бил предупредил, че къщата е капан.
Около 22:00, по заповед на главния секретар на МВР, е извикан отряд гранична полиция, за да наблюдава къщата и околностите й с устройства за нощно виждане. Наблюдението продължава до следващата сутрин.
По-късно, след обсъждане с други висши офицери, главният секретар нарежда на полицията да използва гранатомет, за да унищожи всякакви възможни капани и да се ускори претърсването на къщата. Командата се подава на отряда за борба с тероризма около 1.30 ч. през нощта на 11 декември 2003 г. Между 2 и 2,30 часа са изстреляни петнадесет снаряда в по-ниските части на къщата и в стая на първия етаж, при което се прави голям пробив с стената. Взема се решение да се изчака дневната светлина, за да се атакува.
Около шест или седем часа сутринта полицейските части образуват плътен кордон около къщата, после влизат вътре и започват проверка на приземния и на първия етаж. Когато с противопожарна стълба стигат до таванския етаж, виждат краката на овъгленото тялото на г-н Тодоров. Операцията е прекратена, къщата е отцепена, а за случая е докладвано на военна прокуратура."

Европейският съд приема, че е налице нарушение на чл. 2 от конвенцията за правата на човека – право на живот, което може да бъде отнето само при изпълнение на присъда или когато това е "абсолютно необходимо" за: защита от незаконно насилие, за осъществяване на правомерен арест или при предотвратяване на бягството на лице, законно лишено от свобода, както и за действия за потушаване на бунт или метеж, предприети  в съответствие със закона. Нарушенията, които ЕСПЧ констатира, са в два аспекта – неприлагането на стандарта за "абсолютната необходимост" на употребата на сила, както и заради неефективното разследване, което не е изследвало ключовия въпрос за употребата на сила.
В жалбата пред Евросъда е цитирано интервю на Бойко Борисов пред в. "24 часа" от 19 май 2004 г., в което той заявява: "Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация , ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз."
По този повод адвокат Екимджиев заяви: "Ако в България има прокуратура, веднага след влизането в сила на днешното решение на съда по правата на човека в Страсбург, наказателното производство за смъртта на Чакъра трябва да бъде възобновено, при което да се разследват точно действията на тогавшния главен секретар на МВР Бойко Борисов. От гледна точка на мотивите на решението на Страсбург той би следвало да е отговорен, ако не в съпричастност към убийството на Тодор Димов, то в злоупотреба с власт и превишаване на правомощия." Адвокат Екимджиев заедно с адвокат Снежана Стефанова води делото в Страсбург от името на синовете и вдовицата на Чакъра.
Към решението има особено мнение на българския съдия по това дело Павлина Панова, която приема, че в случая има нарушение на правото на живот по чл. 2 от Конвенцията в неговия материален аспект, но не и нарушение в процесуалния аспект на този текст. Съдия Панова не приема констатациите на съда, че белег за неадекватност на разследването е и фактът, че не са разпитани членовете на Специализирания отряд за борба срещу тероризма, за да се запази тяхната анонимност.
Според съдия Панова държавите не могат да бъдат обвинявани за приемането на законодателство, което защитава самоличността на полицейските служители, изпълняващи много сериозни задачи в трудни ситуации. Същественият въпрос в случая е дали ако тези офицери са били разпитани, разследването е можело да достигне до други изводи. Според съдия Панова това не би довело до никакъв ефект за пълнотата на разследването в България. Разпитани са почти всички други полицейски служители, които са участвали в операцията по обстрелването на къщата на Чакъра с цел неговото "обезвреждане", при това голяма част от разпитаните са били в по-голяма близост до къщата и до Чакъра. Правени са експертизи, включително за часа и начина на смъртта на Тодоров. Служителите на СОБТ са взели участие на финала на операцията от 10 и 11 декември 2003 г., а и времето и начина на смъртта се установяват главно чрез експертизи, така че от техните разпити не е можело да се установи нещо повече, смята Павлина Панова. Ефективността на разследването не се определя от само от количеството на доказателства, но от качеството на информацията, получена от тях. В случая разследването е получило достатъчно доказателства под формата на експертни доклади и свидетелски показания, който позволява на компетентните органи да се определи дали са извършени никакви нарушения, смята тя.
Съдия Панова не е съгласна и с констатациите на съда, че при оценката на резултатите на разследването на смъртта на г-н Тодоров, властите не са приложили стандарта за употребата на сила от полицията само доколкото това е абсолютно необходимо.
Тя не оспорва, че полицията категорично е нарушила този стандарт в действията си, но не смята, че той е бил неглижиран при оценката от разследването.
В особеното мнение на съдия Панова като че ли има някакво противоречие – ако е факт нарушението на правото на живот, то трябва да бъде извършено обективно и всестранно разследване, целящо идентифициране и привличане към наказателна отговорност на виновните. В случая обаче Съдът установява, че не е изследван ключовият въпрос дали употребената от полицията сила е била абсолютно необходима, не е бил установен дори часът на настъпване на смъртта, при това положение няма как разследването да е адекватно и ефективно.
"Точно затова разследването трябва да бъде възобновено и лицата, отговорни за смъртта на Чакъра, трябва да понесат наказателна отговорност, ако не за подбудителство и съучастие в убийство, то поне за злоупотреба с власт и превишаване на правомощия", коментира адвокат Екимджиев.

 


Още по темата

Преждевременното пенсиониране на унгарските магистрати е дискриминационно

Предишна новина

БСП ще иска обяснение от депутатите си, които са гласували за Марковска

Следваща новина

Коментари

48 Коментара

 1. 50
  Няма да оставя така нештата!!!! | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #41 от "mariana | нерегистриран":
  kak moje da nari4ate niakoi bokluk pri polojenie 4e niakade ste pro4eli imeto mu tozi vaprosen bokluk TODOR 4AKARA PREZ CELIA SI JIVOT NITO E UBIL NIAKOI NITO E IZNASILIL prosto be6e nabeden za 4erna ovca za vsiako prestaplenie ili psevdo takova be6e privikvan za razpiti i obiski i do dnes decata mu sa biliazani moga mnogo da govoria za toz 4ovek opredeleno ne be6e lud za tezi s gnusnite komentari kak bihte se po4ustvali ako stava vapros za va6ia ba6ta ...MAIKA SAM NA NAI MALKIA MU SIN KOITO TOGAVA BE6E NA 7 GODINI I DO DNES NE SPIRA DA MU E MA4NO TO4NO ZA TOZI TODOR 4AKARA

  То4но така, сигурен съм ,4е просто ништо не знаят ,...

  Остави ку4етата да лаят, като не знаят кои какъв е То4но.......

 2. 49
  НЕ МИ СЕ СЛУША! | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #12 от "гражданин | нерегистриран":
  Въоръжен с автомат и стреля по полицаи? И аз бих дал заповед да го запалят с огнехвъргачки изрода!

  Изрода..хаха.. Вие сте поредният неинформиран... Тодор е стрелял, но не по полицаите! Стрелял е колкото да си тръгнат тези униформените .. Като цяло е стрелял във въздуха! И не се опитваи да опровергаваш мнението ми , защото аз ли4но знам историята му!

 3. 48
  Прост народ! | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #11 от "ядосан законов орган | нерегистриран":
  АБСОЛЮТНО ПРАВОМЕРНА УПОТРЕБА НА РЪЧЕН ПРОТИВОТАНКОВ ГРАНАТОМЕТ. ЧОВЕК КАТО ТОЯ БОКЛУК В КЪЩАТА СЛЕДВА ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАН БЕЗЖАЛОСТНО. АДВОКАТИТЕ НЕКА СИ ЛАЯТ ТОВА ИМ Е РАБОТАТА. И АКО СЪМ НА ББ И ЦВ ЦВ, НЯМА ДА ПЛАТЯ ТИЯ ПАРИ. И КАТО СТАНЕ ВТОРИ ТАКЪВ СЛУЧАЙ ЩЕ ИЗВИКАМ СКАПАНИТЕ СЪДИИ ОТ ТОЯ ЕВРОПЕЙСКИ МИНЕТЧИЙСКИ СЪД ДА ГО ОБЕЗВРЕДЯТ ТЕ!!!  Golqmo izkazvane pravish i ti... nqmam dymi ... Dymi ot sorta bokluk i t.n smqtam che ne prilqgat da izlizat ot ystata na uj ,, vyzpitan " chowek kato teb!Samo da ti kaja, che izkazvaneto ti e mnogo, mnogo smeshno!Xora, koito ne poznava Dimov lichno moje samo da mulchat .... ;)

 4. 47
  .... | нерегистриран
  1
  0

  Nishto ne znaete za Todor , che da komentirate po toq bezobrazen nachin : boklik i t.n....... Toi nito e bil prestypnik nito e vyrshil neshto ujasno.... Prosto mnogo puti e bil nabejdavan .. taka ,che si zapazete ostrite komentari !

 5. 46
  Потърпевш | нерегистриран
  3
  0

  Кой може да съдейства за намирането на адвокат, който да предяви иск с-у държавата в лицето на управляващите я до момента Борисов и компания, за предателство спрямо конституцията и гражданите на Република България и за извършен Геноцид над мирни граждани на Република България, за престъпление с-у човечеството и организиране на национална мафия в сянката на управляващи държавата политици?

  Аз бих могъл да стана ищец и да свидетелствам за гореспоменатите престъпления!

 6. 45
  ***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 44
  ***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 41
  mariana | нерегистриран
  2
  0

  kak moje da nari4ate niakoi bokluk pri polojenie 4e niakade ste pro4eli imeto mu tozi vaprosen bokluk TODOR 4AKARA PREZ CELIA SI JIVOT NITO E UBIL NIAKOI NITO E IZNASILIL prosto be6e nabeden za 4erna ovca za vsiako prestaplenie ili psevdo takova be6e privikvan za razpiti i obiski i do dnes decata mu sa biliazani moga mnogo da govoria za toz 4ovek opredeleno ne be6e lud za tezi s gnusnite komentari kak bihte se po4ustvali ako stava vapros za va6ia ba6ta ...MAIKA SAM NA NAI MALKIA MU SIN KOITO TOGAVA BE6E NA 7 GODINI I DO DNES NE SPIRA DA MU E MA4NO TO4NO ZA TOZI TODOR 4AKARA

 9. 40
  командира на СОБТ | нерегистриран
  2
  0

  тогава беше лицето филко славов, първа дружка на лудия филчев и на алексей-трактора.Кога филко ще се сети, че този в къщата все пак е човек.

 10. 39
  лъжи, лъжи, лъжи | нерегистриран
  3
  0

  Основното качество, ценено в МВР, което и единствено гарантира кариера там, е способността да лъжеш.Както и да го наричат-оперативно майсторство, оперативна комбинация, става дума все за едно и също нещо-за лъжа.А там където пък има барети-за които по дефиницията от преди 89-та такова нещо като закон не съществува-лъжата е тотална.Истината е, че Чакъра загина заради лудия Филчев и заради суетата на мутропитека, на който последния беше наредил да арестува в тридневен срок всички престъпници, защото бабуина беше се изцепил в САЩ, че МВР ги хващало, пък прокуратурата ги пускала.Тази гавра на властта доведе до стотици безсмислени арести тогава и Чакъра, който предстояло да влиза в затвора и той се бил приготвил за това-остригал се, майка му му изплела вълнени чорапи и пр. се вбесил, когато видял полицаите пред вратата си-той имал уговорка с тях сам да се яви на определена дата при тях, за да влезе.Възможно е да е решил, че идват да правят претърсване и ще му намерят оръжието-кой знае, макар че е имал време да го скрие-той ги е задържал на голямо разстояние с изстрели от къщата си, значи е имал възможност да го скрие.Но тогава лудия Филчев държеше в шах цялата държава, ако МВР не му изпълнеше разпореждането, можеше да образува дело-тогава всички му бяха залегнали, включително и мутропитека, който иначе е голям бабаит.

 11. 38
  ТЪПЧО БАЛКАНСКИ | нерегистриран
  1
  0

  Интересно какво е наложило да се пробиват дупки в стените на къщата с гранати, когато къщата има достатъчно уязвими прозорци? "Около 18:00 ръководителят на спецотряда за борба с тероризма наредил на хората си да пробият дупки в стените на къщата, използвайки гранати." Следващият момент е, че трябва да си пълен идиот да допускаш, че няма да убиеш човека в къщата, като изстреляш в нея 15 противотанкови гранати! Противотанковата граната има конструктивнта особеност, че се взривява на два пъти: Първо за да пробие бронята на танка, второ за да изтрепе екипажа му! Тези милиционерски командири или не са ли имали мозък в главата си или са били амбицирани да докажат отново жестокостта на милицията (той ли ще стреля срещу нас!? ние сега ще го...), или и двете! Не само Бойко Борисов, а и ръководителят на отряда за борба с тероризма трябва да бъдат съдени.

  Как на нито един от тези милиционери не им дойде на ум, че човекът (бил той с присъди за леки престъпления, но не е бил убиец, терорист и не знам какъв още)може просто да е изпаднал в амок в тази ситуация. Психически да е превъртял. Все пак не е ранил нито един полицай, въпреки че е можел. В тази ситуация намирам, че действията на полицейските шефове са предумишлено убийство.

 12. 37
  гражданин | нерегистриран
  0
  0

  Драги приятели, имам проблем. Семейството ми отказва да посещаваме занапред вилата ми в балкана.Децата и съпругата се страхуват ,защото всеки момент френски парашутисти посред нощ могат да се приземят в двора на къщата ,покрива или градината. Обяснявам им ,че трябва да ги посрещнем с хляб и сол ,защото българското правителство е сключило тайни договори за учение на чужди диверсанти да скачат върху главите ни с парашути и те са добри хора,учат се да скачат върху главите ни ненадейно ,неочаквано,изненадващо,въоръжени включително и с медицинска апаратура, за да ни оказват помощ. Никой не ми вярва. Искат да си купя пушка за всеки случай.Ама аз съм мирен човек,не разбирам от оръжия.Най много да взема някоя здрава тояга. Мисля си ,че държавата е за това,да гарантира ,сигурността,безопасността,спокойствието,живота,имота,честта и неприкосновеността на гражданите. Децата ,ме убеждават,че всеки момент, някой парашутист диверсант от някое чуждо братско разузнаване може да скочи ненадейно даже и на балкона у дома. Какво да правя, дайте съвет. По тъмното, как да разбера кой чужденец диверсант добър човек,кой пък лош? Може ли така да ни скачат разни мургави чужденци върху главите. Да се промъкват нелегално посред нощ у дома. Страх братя ,това е.Май да продавам къщата и това е.Ама що,нали съм си в родината. Няма ли някой адвокат да даде мнение, притеснението е голямо. 13. 36
  VIKTORI | нерегистриран
  0
  0

  Другаря Борисов извърши престъпление, като секретар на МВР. Този случай го знаем всички, още повече, че беше и показван директно по някои телевизии. Борисов, тогава главен секретар издаде заповед жандармерията да отиде и "задържи" - убие с гранатомети, леки картечници и миномети смятания за нарушител на закона Чакъра. Ако бяха искали да го задържат можеха спокойно да го изчакат четирима човека на пътеката, където всеки ден човека си ходи да пазарува. Той не е оказвал съпротива на никой. Но когато идва цяла армия от жандармерия и загражда дома му, той е принуден да се защитава. Няма нито един ранен полицай. Няма нито един от тях убит. Убития тука жестоко е Чакъра. Дома му е превърнат в руини. Това е наказателна акция от МВР целяща да покаже силата си и да стресне българина доказвайки му, че ако се опитва да се съпротивлява на властта създадена от ДС ще го последва същата участ. И Бойко Борисов е и моралния и физическия убиец на Чакъра. Той не спази закона да задържи и арестува законно човека и ако той е нарушил закона да бъде осъден от съд. Но страхувайки се, че ще излязат много факти за миналото на Бойко Борисов той заповядва убийството на Чакъра. Всички видяха как жандармерията изпълни заповедта на главния секретар по това време - Бойко Борисов, понастоящем премиер на България. И нека не забравяме: Онези в Страсбург не ядат доматите с колците...! Те са наясно, че Бойко Борисов е поставен на власт от групировки свързани с държавна сигурност!

 14. 35
  Защо,защо,защо... | нерегистриран
  0
  0

  М.Екимджиев е напуснал прокуратурата на Република България???

  Просто там качествените юристи "не виреят"!

  Там просперират "прокурора с кънките", Даньо Рушвета, Росен Димов, Роман Василев и вся остальная сволачь.....

 15. 34
  Стоева | нерегистриран
  0
  0

  Прав е адв.Екимджиев.Трябва да бъде разследван така нареченият министър–председател за това убийство и не само за него,но в България прокуратурата защитава интересите на управляващите.Едва ли ще дочакаме да се повдигне обвинение срещу това лице.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.