Три години без достъп до класифицирана информация и служба, в която се работи с нея, чакат президентските приближени Илия Милушев и Пламен Узунов

Три години без достъп до класифицирана информация и служба, в която се работи с нея, чакат президентските приближени Илия Милушев и Пламен Узунов
Снимка: Pixabay

Срещу сумата от по 20 000 лева под гаранция са пуснати зрелищно арестуваните в петък и разследваните от Прокуратурата длъжностни лица към президентската институция  - Илия Милушев, съветник по сигурността и отбраната и секретарят по правните въпроси и антикорупцията  Пламен Узунов.

Към настоящия момент и двете обвиняеми лица, на които е било поверено да отговарят за сигурността на страната и гражданите, са на свобода и ще обжалват пред съда. Според защитата на Илия Милушев, той възразява срещу сумата на паричната гаранция, както и поставената му забрана за достъп до класифицирана информация, и работата му със секретни документи. 

От данните до момента е ясно, че Узунов бил подставено лице на бизнесмена Пламен Бобоков, като му давал и справки от “Военна информация”. Пламен Узунов е обвинен в престъпен сговор и търговия с влияние.

В  петък Милушев се сдоби с две обвинения – за сговор и за подбудителство в съучастие с М. К. ( бивша служителка в Държавна агенция “Разузнаване” ДАР) и А.З.. Специално за М.К., се знае, че Милушев  я накарал да наруши служебните си задължения, като ѝ казал да му предостави сведения, които са държавна тайна, а целта била да се упражни противозаконно влияние на шефа на ДАР.

От ДАНС е наложена забрана и на двамата президентски служители да работят със секретна информация. Така се оказва, че дори да се върнат на работното си място Узунов и Милушев няма да могат да упражняват дейностите си, които са заложени в длъжностните им характеристики.

В основните задължения на Милушев влиза работата да подпомага президента при осъществяването на функциите му на върховен главнокомандващ, изготвя справки, оценки за прилаганата военна политика и за състоянието на бойната готовност на въоръжените сили. Илия Милушев заема длъжността, която дава мнение за промените в геостратегическата и военнополитическата обстановка и отражението им върху военната сигурност. Със забрана от ДАНС за достъп до класифицирана информация на практика Милушев няма да има какво да работи на ‘‘Дондуков 2‘‘ и да има право да използва данни с гриф ‘‘Строго секретно‘‘ . Същото важи и за секретарят по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов.

Според  Закона за защита на класифицираната информация и частност:

чл. 59 (6) Лице, на което е отнето разрешението за достъп до класифицирана информация, няма право да кандидатства за заемане на длъжност или за изпълнение на конкретна задача, свързани с работа с класифицирана информация, за срок три години от отнемането.

Чл. 61. В случаите по чл. 59 и 60 служителят връща издаденото разрешение на органа, издал разрешението за достъп до класифицирана информация.

В случая, неясно е защо държавният глава Румен Радев все още не е пристъпил към тяхното освобождаване от длъжност, най-малкото заради непригодността им към тези постове.

Редом с Милушев и Узунов, сред разследванте е и Иван Комитски, бивш шеф на архивите на МВР и ДАНС, в чийто дом органите на реда са открили 5 кашона класифицирана информация с гриф “Строго секретно” и “Строго секретно с особена важност”, както и оперативен план от 2012 г. по разследване срещу Златко Баретата. 

Комитски се оказва поредната противоречива фигура в разузнаваческите среди.

През 2013 г.,  по времето на премиера Пламен Орешарски, Комитски става шеф на Държавна агенция “Архиви”. Веднага след назначението му учени пускат писма срещу него. В тях посочват, че докато работил в МВР през 1990 г., е участвал в унищожаването на досиетата за принадлежност към ДС.

Хронологията от изминалите 48 часа:

В петък Милушев се сдоби с обвинения за това, че от юни до юли 2019 г. на неустановена дата се е

сговорил с М. К. и с А. З., също от агенцията, да разгласяват информация, представляваща държавна тайна, която му е станала известна по служба. Целта им била да упражнят противозаконно влияние върху председателя на ДАР.

Второто обвинение на Милушев е, че от юни до неустановена дата през юли м.г. като подбудител в съучастие с М. К. я накарал да наруши служебните си задължения, като ѝ казал да му предостави сведения, които са държавна тайна. Те ѝ станали известни във връзка с възложената работа. Той ѝ казал, че ще предаде тези сведения на президента, за да навреди на шефа на ДАР.Спрямо него щели да започнат дисциплинарни проверки и да бъдат поставени под съмнение професионалните му качества и че е склонен към злоупотреби. Според прокуратурата така е щял да бъде уронен престижът на Държавната агенция “Разузнаване”.

Бобоков също е вън от ареста, срещу космическата сума от 1 млн. лв. Тя е от задържането му в петък, когато е установено, че от че от 8 май до 28 август 2019 г. Бобоков подбудил 21 пъти Узунов да наруши служебните си задължения. От това са настъпили значителни вредни последици – разгласяване на информация, станала му известна по служба, сред лица извън кръга на тези, които имат право да я получат, както и уронване престижа на президентската институция, сред гражданите на Република България. Той застрашил и националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - “Военна информация”.

Това се явява втората гаранция за пускатено на бизнесмена на свобода. Първата е по делото ‘‘Боклукгейт‘‘.

Още по темата

Кой иска да върже ръцете на прокуратурата през микрофона на Румен Радев?

Предишна новина

Зам.-главният прокурор: Няма основание за искането на оставка на Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.