30 години по-късно: Тодорка Цончева отново оглави Районен съд-Котел

30 години по-късно: Тодорка Цончева отново оглави Районен съд-Котел
снимка:БГНЕС

Впечатляваща, но и доста вдъхновяваща е историята на новия председател на Районен съд-Котел. Тодорка Цончева, която преди 30 години бе председател на съда, а в момента е редови прокурор в града, отново го оглави, след като два пъти последователно бе и районен прокурор. Решението взе Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), членовете на която нямаха никакво съмнение, че достойнството, опитът и авторитетът на кандидата са на много високо ниво. Свидетелство за последното е и протоколът от Общото събрание на съдиите от Котел и Сливен, които са изразили мнение не само, че настоящият прокурор Цончева притежава нужните качества да оглави съда, но и че тя е личност и професионалист, от който самите те са се учили в годините.

В представянето си Тодорка Цончева показа отлично познаване на проблемите в съда, като набеляза и важни за развитието му цели, а въпреки изминалите десетилетия, тя демонстрира и невероятна енергия и желание да работи за бъдещето на органа. На „горещите“ въпроси относно внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и прекрояването на съдебната карта, кандидатът също отговори ясно, подредено и конкретно. Прокурор Цончева подчерта, че е оптимист по отношение на работата с ЕИСС, тъй като виждала усилията на IT специалистите и представителите на фирмата разработчик да обучават магистратите и служителите за работа с нея. Във връзка с прекрояването на съдебната карта, кандидатът подчерта, че не е привърженик на идеята за закриване на малките съдилища и превръщането им в териториални отделения по примера на реформата в прокуратурата.

 „Ще подкрепя кандидатурата на колегата Цончева – тя отговаря на всички формални изисквания, освен това, аз познавам колегата Цончева лично, след като поех Районен съд-Котел от нея. Аз станах председател тогава на един изключително организиран съд, бързо работещ. Аз знам, че тя отдавна иска да се върне да работи като съдия, но е достатъчно деликатна, за да не го направи до момента. Тя е прекрасен магистрат и ще Ви помоля да я подкрепите“, посочи и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, който назад във времето е бил сред председателите на Районен съд-Котел.

Цветинка Пашкунова от своя страна цитира протокола от Общото събрание на съдиите в Котел и Сливен, в което се съдържат впечатляващи отзиви за кандидатурата на настоящия прокурор. „От много дълго време не съм чувала подобни положителни отзиви за колега“, посочи Пашкунова.

След което единодушно, с 13 гласа „за“ Съдийската колегия гласува доверие на Тодорка Цончева за председател на Районен съд-Котел за втори път в кариерата й на магистрат.

По-рано, също така единодушно, кадровиците избраха за административен ръководител на Районен съд-Дулово Емил Николаев.

Още по темата

След възложена проверка от ВАП: КЕВР намери редица нарушения във ВиК мрежата из страната

Предишна новина

Ваксинацията на Острова започва. Германия, Франция и Чехия затягат още мерките

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Магистрат | нерегистриран
  0
  0

  Аз също не одобрявам такава дългогодишна номенклатура. Не случайно има ограничения на броя и продължителността на мандатите. Въпреки това, всички останали магистрати, включително всички съдии от РС- Котел, са имали възможност да се кандидатират, но не са го направили. Може би защото всеки от страни знае много и винаги дава акъл, и разбира се- критикува, но на малко хора им стиска да поемат тая отговорност. Успех на колегата.

 2. 2
  ЕЗОП | нерегистриран
  4
  -6

  КОЙТО СИ Е СЪДЕБНА НОМЕНКЛАТУРА СИ ОСТАВА ТАКАВА ДОЖИВОТ . С ТАКИВА КАДРИ ЧАК ДО ПЕНСИЯ -ДРУГИТЕ ДА ДУХАТ СУПАТА !!!

 3. 1
  Езоп | нерегистриран
  8
  -2

  Който си го може, си го може. Успех на колегата!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.