3000 магистрати и служители се обучават за работа с ЕИСС

3000 магистрати и служители се обучават за работа с ЕИСС

Започва мащабно обучение на магистрати и съдебни служители за работа с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Около 3000 потребители на системата в съдилищата, с изключение на Върховния административен съд и административните съдилища, ще преминат в периода 3 –4 август 2020 г двудневно онлайн обучение. В 28-те окръжни съдебни райони ще бъдат обучавани групи от магистрати, системни администратори и други съдебни служители посредством уеб-базирана платформа, предоставена от изпълнителя по проекта „Информационно обслужване“ АД.

За 350 от тях, които се подготвят за обучители в съдилищата, е предвидено на 5 август 2020 г. присъствено обучение в технически обезпечени учебни зали. Те ще получат сертификат за обучители, което е заложено като специфичен индикатор по проектите на ОПДУ. По този начин ще се гарантира приемственост на наученото на ниво отделна съдебна структура. Разработените учебни модули ще бъдат предоставени на Националния институт на правосъдието за последващо обучение на магистрати и съдебни служители за работа със системата, като обучените лица могат да бъдат включени като обучители.

Обученията по проекта се провеждат успоредно с изпълнението на Дейност 3.3 „Внедряване на ЕИСС във всички съдилища“. В процеса на въвеждането ѝ системата ще бъде непосредствено представяна на магистратите и съдебните служители по места, включително нейните функционалности, рефериране на разработената техническа документация за работа, както и помощна информация със сходни функции.

Предприетите мерки целят внедрената ЕИСС да бъде припозната като единна централизирана информационна система за съдилищата по смисъла на Закона за съдебната власт.

ЕИСС ще бъде внедрена във всички съдилища в страната без административните до средата на септември.

Още по темата

Франция настоява за финансови санкции срещу страни, в които свободите са под заплаха

Предишна новина

В САЩ вече съветват маска да се носи и вкъщи

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  0
  0

  Това не е усещане колега, а направо си е следене. Такава простотия и аз бих написал за 14 милиона, да им е честита на създателите. С нея искат да ни превърнат в крепостни .... напред само по браздата ти.... и никакво излизане от нея.

 2. 4
  Tinker Bell | нерегистриран
  3
  0

  Подкрепям вече изразените мнения. Новата програма не само не решава проблемите, но създава нови - тромава е, губи се време, не е съобразена с работата на съда и в допълнение лесно ще стане удобно средство за следене на магистратите и злоупотреба с лични данни, без неудобни за склонните към следене и подслушване спънки, като разрешения. Имам усещането, че някой си намери удобен и благовиден начин да следи съда.

 3. 3
  Yy | нерегистриран
  13
  0

  Ей, умряха си на ината да я въведат тази програма. Няма значение, че не работи, че противоречи на процедурите в закона, че цялата съдийска общност не я одобрява. Важното е, че усвоихме едни пари и отчетохме дейност. Пък ако толкова не работи след някоя друга годинка ще поръчаме друга. Тъкмо ще гушнем още една комисионна

 4. 2
  | нерегистриран
  24
  0

  Сериозно, харесва ли ви системата? Това е чисто лоби- комисионна- разработка на псевдо система. Ясно е, че разработчиците са умели изборни фалшификатори и само това.... между другото, нямам нужда от диктовка на така нареченото ръководство от близо 600 страници, защото от всяко второ изречение на говорителката се установява, че познанията й във връзка с работата на съда са кръгла нула....

 5. 1
  обучаващ се | нерегистриран
  22
  0

  Какви 3000, какво обучение. Реално от съд я има, я не по 5-6 до 10 човека регитрирани и пуснали си едно видео в браузър. Обучението на практика е презентация на системата: в кое меню какво се отваря, кое бутонче кога се натиска и в кое поле какво се избира/пише. Една служителка от ИО София си говори и цъка по нейния (споделен и видим за останалите) екран и това е. Няма възможност в даден момент да попиташ нещо, да ти отговори ... както казах - презентация в най-чист вид. За една съвсем нова, различна и всеобхватна система 2 дни обучение е несериозно само на думи, камо ли на практика.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.