Брендо може да е под "домашен арест", защото няма опасност да се укрие

Брендо може да е под "домашен арест", защото няма опасност да се укрие

Софийският градски съд (СГС) отмени най-тежката мярка за неотклонение на Евелин Банев-Брендо по делото за пране на пари от наркотрафик, по което Брендо има произнесена присъда на първа инстанция от 7,5 години затвор. Състав на съда с председател съдия Костадинка Костадинова е изменил мярката на Брендо от "задържане под стража", в "домашен арест".

"Основният мотив е, че опасността от укриване, от вземането на мярката "задържане под стража" през май 2012 година до момента, е намаляла до степен, че позволява изменението в следващата по-лека такава -"домашен арест", се казва в съобщение на съда. Едва през февруари т.г. делото в България срещу Банев приключи на първа инстанция, въпреки че разследването започна преди 6 години. СГС призна Банев за виновен и го осъди на седем години и шест месеца затвор и глоба в размер на 30 000 лева по обвиненето в пране на близо 2 млн. евро от наркотрафик. Подсъдими с него са бившата му съпруга Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев) и доведения му брат Симо Крайчев. Добринова, Дишлиева и Крайчев получиха по три години затвор условно с по 5 години изпитателен срок.

Мотивите към присъдата бяха публикувани в края на август и от тях стана ясно, че осъдителната присъда срещу Банев почива на косвени доказателства, които според съда са в "непрекъсната верига".

"При този вид престъпление съществува изначално трудност за установяване на преки доказателства  и такива преки доказателства за получаване на сумите от  някои от лицата  участващи в  групата няма по делото, но събраните годни доказателства съдът е длъжен да обсъди,  както поотделно, така и съвкупно, при този  анализ съдът стига до извод, че веригата от косени доказателства е непрекъсната", се казваше в мотивите на СГС.

От съобщението днес стана ясно, че присъдата на съда е протестирана от прокуратурата пред Софийския апелативен съд (САС), а освен това е и обжалвана от подсъдимите. Тъй като са постъпили обаче допълнителни изложения към протеста на прокуратурата и по една от жалбите на подсъдим, делото все още е в СГС и не е изпратено в САС.

Определението за изменената мярка на Брендо подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред апелативния съд. Миналата година той беше задържан в акцията "Кокаинови крале", след което бе екстрадиран в Италия, където през юли т.г. бе осъден на първа инстанция на 20 години затвор за трафик на кокаин от Латинска Америка за Западна Европа. Италианските власти поискаха Брендо за срок от 1 година, който изтече в края на юли и той бе върнат в България. Така, ако определението на СГС бъде потвърдено от апелативния съд, Евелин Банев може да напусне ареста.

Разследване за наркотрафик срещу него има и в Румъния, откъдето през февруари бе получена европейска заповед за арест. През юни обаче СГС прекрати делото за екстрадиране поради липсата на Банев и посъветва властите в Румъния да го сезират отново, когато Банев бъде върнат от Италия, но до момента няма ново сезиране.

В Англия продължава спорът може ли подсъдима да стои забулена пред съда

Предишна новина

КС ще заседава по казуса "Делян Пеевски" на 24 септември

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    непредубеден | нерегистриран
    0
    0

    Този човек е вкарал толкова пари в държавата, че ако го съдим по отношение на - тези, които са откраднали и изнесли от България финикийски знаци, трябва да му издигнат/приживе/ паметник!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.