Съдия от ВКС се подиграва с адвокати и подсъдими в зала

Съдия от ВКС се подиграва с адвокати и подсъдими в зала

Със съмнения за нарушено право на защита, с подчертано обидно отношение на председателя на съдебния състав и в отсъствието на основни участници протече заседанието във Върховния касационен съд по искането на главния прокурор за възобновяване на делото САПАРД.

На 21 септември миналата година Софийският апелативен съд оправда Марио Николов, съпругата му Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов и Людмил Стойков по обвинение в организирана престъпна група и пране на пари.

Тогавашният наблюдаващ прокурор Магдалена Лазарова депозира протест срещу оправдателните присъди, но междувременно е избрана за член на Висшия съдебен съвет и делото е поето от нейния колега Стойчо Ненков. Той оттегля протеста срещу оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков. Ръководството на прокуратурата (по онова време Бойко Найденов бе и.д. главен прокурор) разбира за оттегления протест, оттегли и останалите протести срещу оправдателни присъди и поиска възобновяване на делото заради съществени процесуални нарушения на закона и на процесуалните правила.

В началото на днешното заседание стана ясно, че нито Марио Николов, нито Иван Иванов са редовно призовани. Затова те не присъстваха в залата. В същото време обаче, те и двамата бяха представлявани от служебни защитници.

Същевременно стана ясно и че защитата на Мариана Николова – адвокат Станислава Каракушева се е разболяла (има възпаление на горните дихателни пътища) и затова в молба до съда е поискала да не се дава ход на делото.

Но най-изненадващо бе поведението на председателя на съдебния състав Елена Величкова, която при представяне на болничния лист подметна: "Сигурно се е разкашляла" и, независимо от отсъствието на адвокат Каракушева и на Николов и Иванов, съдът даде ход на делото при условията на чл. 353, ал. 3 от НПК. Магистратите дадоха седемдневен срок на адвокатката да депозира писмена защита, а ако наруши срока, щяла да бъде глобена.

Коментарите на съдия Величкова продължиха по време на цялото заседание и то не само по делото САПАРД, а и по всички останали, които днес гледа този състав на ВКС. (Освен съдия Величкова, членове на състава са Пламен Петков и Николай Дърмонски).

Съдия Величкова прекъсна служебния защитник на Марио Николов - адвокат Огнян Василев, взе му бележките и го пришпори по-бързо да приключва. Същото отношение прояви и към друг защитник - Костадин Костадинов. Докато адвокатът пледираше и призоваваше съда да не толерира поведението на прокуратурата, която веднъж пуска протест, после го оттегля и накрая иска възобновяване, съдия Величкова го репликира: "Нямаме такива правомощия да толерираме."

В пледоарията си адвокат Костадинов се позова на някои доказателства, а съдия Величкова го прекъсна: "Ама, колега, няма да ми сочите доказателства."

Когато дойде редът на адвокат Ина Лулчева да пледира, съдийката се обърна към нея с думите: "Слушам, Лулчева."

Направи впечатление, че съдия Величкова се държи така не само към участниците в делото САПАРД, а и към страните по другите дела днес - към част от подсъдимите се обръщаше на "ти", а други репликираше, като имитираше техния диалект. Цялостното поведение на съдия Величкова направи силно впечатление на присъстващите в залата – адвокати, подсъдими и журналисти с демонстративното пренебрежение към страните в процеса. Някои наблюдатели коментираха помежду си, че етичният кодекс на магистратите поставя съвсем ясни изисквания към поведението на магистратите в съдебната зала, но никой в системата не си прави труда да следи за спазването на тези правила, а и твърде малко са механизмите за въздействие над върховните съдии.

След намесата на съда пледоариите на адвокатите по делото САПАРД бяха сведени до две-три изречения. Защитата изтъкна само, че твърденията на прокуратурата са голословни, няма нарушения при постановяване на присъдата от Софийския апелативен съд, а вероятно този, който е писал искането, не е изчел всички материали по делото.

Решението на ВКС по искането на главния прокурор, ще се разбере до месец. След заседанието адвокат Костадин Костадинов заяви пред медиите, че според него има нарушено право на защита, защото съдът е дал ход на делото в отсъствието на адвокат Каракушева.

Адвокат Костадинов добави, че не е срещал друг такъв случай – прокуратурата да оттегли протеста си и после да поиска възобновяване на делото, а това, според адвоката, "комбинирано с държанието на съда" означава, че най-вероятно магистратите ще отсъдят в полза на прокуратурата.

Още по темата

ВСС ще обсъди публичността на декларациите за конфликт на интереси с НПО

Предишна новина

Прокуратурата и ДАНС обискираха офиси на фирми, свързани с АЕЦ "Белене"

Следваща новина

Коментари

38 Коментара

 1. 41
  Димитър | нерегистриран
  2
  0

  Има съдии независимо в кой съд са, същите са ГРЕШКА на съдебната система.

 2. 40
  малоумов | нерегистриран
  0
  0

  обвиняемите са спокойни, даже и усмихнат има. картите са раздадени, ... - също. какво ли ще реши съда. театрото май ще мине... но за всички прасета идва коледа... среднощни крадци отвсякъде, вълци в агнешки кожи... горко на България!

 3. 38
  От БИБЛИЯТА | нерегистриран
  4
  0

  Глава 17” КНИГА ПРЕМЪДРОСТ ИИСУСА СИН СИРАХОВ” Господ създаде човека от пръст и пак го връща в нея.Той даде на човеците определено число,дни и време,и даде им власт над всичко що е на нея.Според природата им,облече ги в сила и ги сътвори по Свой образ,и вложи във всяка плът страх към тях,за да владеят над зверове и птици.Той им даде разум,език и очи,уши и сърца за ръсъждаване,изпълни ги с проницателност на разума и им показа доброто и злото.Той тури окото си на сърцата им,да им покаже виличието на своите дела,та да прославят светото Му име и да разгласят величиета на Неговите дела.Той им прибави знание и даде им в наследство закон на живота,постави вечен завет с тях и им показа Своите съдби.Очите им видяха величието на славата,и ухото им чу славата на Неговият глас.И каза им Той:пазате се от всяка неправда,и заповяда всекимо от тях,как да се отнася към ближния си.Пътищата им са винаги пред Него,не ще се скрият от очите Му.

 4. 36
  прокурор | нерегистриран
  10
  -6

  Докъде стигнахме- елементарни и нормални реплики да се изтипосват в списание, с размахан пръст! Наистина адвокатурата прекали, подкрепям идеята за въвеждане на ред в залата, както е направила съдията. Не е вярно, че тя е омаскарена,който е написал този пасквил, той се е омаскарил. По тези дела явно борбата е с всички средства, без всякакви морални задръжки.

 5. 35
  До НС МС МП ВСС Главен прокурор и ЕС | нерегистриран
  6
  -7

  Феноменална по своята безграничност и безогледност е наглостта на българските магистрати! В Този форум, в който 90% са магистрати, същите слагат 4бр. минуси /негативни оценки на цитат от собствената им Конституция, която по закон не само са длъжни да спазват и уважават, но и да прилагат, тъй като тя има пряко действие: Чл. 40. (1) КРБ Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура. И защо е тази реакция? Ами защото доста от тях бяха свикнали да си дерибействат, да си правят каквито си искат безобразия, да са безконтролни, безотчетни и ненаказуеми и освен тлъстите магистратски заплати да диплят пачки от подкупи и от магистрати да стават хотелиери! И изведнъж, някаква си журналистка си позволява да опише нищожна частица от техните техните ежедневни безобразия!? И настана всеобщ магистратски вой до небесата! Магистратите - мракобесници се сплотиха и съюзиха в защита на кастовите си привилегии! Оплювки ..., заплахи.., та дори и незачитане на Конституцията...... http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=32056#comments
  Магистрат
  Нерегистриран 04 август 2013, 23:45
  Жалки, нещастни, заядливи подобия на хора. Боклуци, помияри, мизерници. Пропаднала сган. Не заслужавате съдебната система, която имате, била тя добра или лоша. Жалки помияри
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=32356
  Хахаха|
  Нерегистриран 30 август 2013, 02:19
  „Браво, Мирослава. Жалки гербаджийски боклуци, пръхтите от яд, нали. Лайнари. ..... Вие сте обикновени, жалки, мизерни герберски подлоги. Добре ви беше при малоумният физкултурник, нали, курви недни- раздаде ви постове и му духахте прилежно приведени. Не можете да стъпите на малкия пръст на Мирослава, мизерници. Плюйте я колкото си искате, важно е че тя се върна, а малоумника се е засилил натам където му е мястото. Да ви е-а м- та”
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=32135#comments
  "...в България куцо и сакато от всичко разбира." "Една голяма част от хората въобще не заслужават и тази система, която имат- добра или лоша."
  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=29234#comm
  Тъй нареченият народ, съставен предимно от необразовани, чалгизирани, злобни и хранещи се единствено от омразата си ...”
  Няма друга държава в ЕС, в която такива хора да раздават правосъдие и да решават съдбините на народа и на държавата! Сегашния състав на съдебната система е най-голямата опасност за демокрацията, законността, и държавността в страната!

 6. 34
  Мишеморов | нерегистриран
  19
  -2

  До коментар [#24] от "От редакцията на "Правен свят"": До момента, оправданието на "Правен свят", че изтриването на коментари в подкрепата на съдия Величкова е било резултат на технически проблем, е получило 0/нула/ одобрение. Точно толкова вярват българите на БГ журналята.
  Българските медии са собственост на олигарси и бандити.Това означава, че бг журналята също са тяхна собственост. За какво свобода на словото претендирате тогава, неуважаеми бг журналя, като пишете каквото и колкото ви заповядат? Как изобщо съвестта ви позволява да говорите за чуждия морал, като знаете собствения си?
  "Вестникарин ли?"

 7. 33
  За журналистите, четящи Конституцията избирателно | нерегистриран
  11
  0

  Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
  (2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго ......

  ....  Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация.
  Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани....

 8. 32
  за магистратите незнаещи Конституцията | нерегистриран
  4
  -6

  Чл. 40. (1) КРБ Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.

 9. 31
  Минувач | нерегистриран
  16
  -4

  @ Неуважаема Р.Петрова,
  Вярно е, че Елена Величкова има леко безцеремонен стил на общуване. С всички. С началници, с колеги, с приятели. Това може и да е укоримо за залата, но в никой случай не е подигравка с адвокатите. За да го разберете, обаче, трябва поне малко да опознаете работата на даден човек, преди да го залеете с помия пред цяла България.
  @ Неуважаема Р.Петрова,
  Елена Величкова е напълно почтен човек и професионалист и ако производството подлежи на възобновяване - ще бъде възобновено. Ако не - няма. Независимо, че я омазахте така.
  Поръчка ли изпълнихте? Да повлияете на резултата, чрез публикацията?
  Извадихте очите и на Лулчева с тази публикация, обаче. Познавам и нея и няма как да и е харесала простотията, която сътворихте.

 10. 30
  | нерегистриран
  10
  -8

  Сега прехвърляте вашите пороци на адвокатите, а после, като се пенсионирате или ви изхвърлят от заеманите постове ще се молите на адвокатите да ви приемат при тях. Внимавайте да не прекалите, че да не вземат да ви отказват и да се надигнат да си търсят правата , и без това се говори, че съдебната система е корумпирана и много от парите вместо за хонорари отиват за подкупи на магистрати. а на журналистите няма какво да се злобите, че казват истината за вас. ама и злобенето ви е селективно-само на слабитe: на обикновените хора от българския народ и на българските журналисти. Що не се озъбихте на двамата посланици на САЩ, на посланика на Холандия, на посланиците на Англия, Франция и Германия, когато ви казваха истината в очите?! Що не се озъбихте на международните медии които разгласиха в цял свят за корумпираното ви правосъдие?!

 11. 29
  | нерегистриран
  3
  -16

  Представителите на останалите власти падат на колене пред магистратите и си делят заграбеното с някой от тях и затова останалите власти реално не контролират съдебната система и тя е изоглавена. Единствения коректив са медиите и дона до ги има повече свободните, независими и обективни медии и честните и сърцати журналисти! Корупцията сплотява кастата на магистратите и като се издъни някой, всички скачат да го защитават, както е в настоящия случай! По същата причина няма реално наказани и осъдени магистрати, защото корумпираните им колеги действат на принципа "Гарван гарвану око не вади"!

 12. 28
  | нерегистриран
  4
  -16

  Еее,все пак има напредък! Преди им беше виновен народа!? Сега пък адвокатите!? Има прогрес, йезуитщината магистратска се развива! Всички други са им виновни за техните си простотии! Тази наглост и безочие си имат основа-те са неконтролируеми, с множество ненужни привилегии, ненаказуеми и стават все по-безотговорни и нагли. И така ще е докато не се направи кардинална промяна в законите, които им дават муфтите, безотговорността и ненаказуемостта! И накрая виновни им били журналистите, че цитирали техните приказка и казвали за техните простотии!?

 13. 27
  Магистратската наглост в нови варианти | нерегистриран
  4
  -14

  Нова проява на наглото магистратското лицемерие: На магистратите им били виновни адвокатите? „За да се оправят нещата, трябва да стане като в САЩ - за непристойно поведение на адвокат в съда /например да говори без да му е дадена думата или не изпълнява разпореждане на съда/ - отива за седмица зад решетките. В голяма степен проблемите на правосъдието в България идват от доста ниското ниво на адвокатурата - като култура, възпитание и правни познания на членовете й.” И още: „Да, заслужавате си съдебната система, която имате /аз я смятам за добра, но вие за лоша/ с поведението си спрямо съвестните магистрати /те са много, другите се броят на пръсти, но въз основа на тях формирате мнение на всички, що ли?/ наричате магистрати, които не познавате корумпирани, некадърници и какви ли не. Ами при това положение хак да ви е.”

 14. 26
  DreadKnight | нерегистриран
  18
  -4

  За да се оправят нещата, трябва да стане като в САЩ - за непристойно поведение на адвокат в съда /например да говори без да му е дадена думата или не изпълнява разпореждане на съда/ - отива за седмица зад решетките. В голяма степен проблемите на правосъдието в България идват от доста ниското ниво на адвокатурата - като култура, възпитание и правни познания на членовете й. А статията, очевАдно, е поръчкова и е пълна боза...

 15. 24
  огорчен | нерегистриран
  9
  -3

  Досега вярвах, че вие като юридическо списание сте поне малко по-добри от другите виртуални медии, за съжаление се излъгах, всички, ама наистина всички коментари и постове, които се различат от мнението на дописника на статията са изтрити. Бях един от най-редовните ви и ревностни читатели, както и постващ коментари. Напускам ви, и желая успех в начинанието ви.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.