Заместник-главният прокурор Камен Михов:

Прокурорите са бич за недобросъвестния държавен служител *

Прокурорите са бич за недобросъвестния държавен служител *
Камен Михов. Снимка: БГНЕС

Г-н Михов, Върховната административна прокуратура (ВАП) се намесва там, където нещо куца в отношенията между държавните органи и гражданите. Имате ли много работа?
Даже прекалено много. В нашите отдели "Административно съдебен" и "Надзор за законност" работят 40 опитни прокурори, като боравят със стотици закони, наредби, правилници, указания. В държавата има 16 министерства, множество комисии, агенции. Това е администрация от близо 70 ведомства, чиято дейност ние следим за законосъобразност. Прокурорите от административно-съдебния отдел се явяват по около 10 000 дела годишно във Върховния административен съд, който се произнася по спорове за законността на актове на Министерския съвет, на премиера, министрите, областните управители и др. А всеки прокурор от "Надзор за законност" отговаря за определена област.  Един отговаря за земеделското министерство и агенциите за водите и за храните, друг - за здравното министерство и касата, и т.н. Всеки път, когато граждани или фирми се оплачат, че администрацията не изпълнява стриктно закона и правилата, които сама е създала, на нас ни се отваря работа. Задействаме се по жалби и публикации. Административното правораздаване, за разлика от наказателното, не вкарва хора в затвора, а спира и предотвратява лошите практики.

Зарекохте се, че ще дишате във врата на монополистите. Назначихте проверки в електроразпределителните дружества и "Топлофикация". Каква е ползата от тях? Жалбите от сметките намаляха ли?
Ние можем да защитим правата на хората само с помощта на държавните органи - комисиите за конкуренцията, за защита на потребителите. За електроразпределителните дружества разчитаме на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Тя по наше предложение започна процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ, която скоро ще приключи. ДКЕВР не работеше по едно време. 4573 жалби до нея не бяха разгледани, когато хората излязоха на протест за сметките. Комисията е седемчленна, но тя ръководи администрация от 120 души. Те трябва да станат от бюрата, да видят, че сметките ежемесечно не се отчитат, че не се доставя тук и там ток с нужното качество, да съставят актове. След нашата намеса ДКЕВР се раздвижи. Ако отнеме лиценза на ЧЕЗ, те могат да обжалват. Ако не, ние имаме право да изготвим протест, така че съдът да реши за лиценза.

Кажете с ръка на сърцето: вашите прокурори не са ли понякога безпомощни? Вие правите проверки, после пишете препоръки и становища. Но когато големците не им обръщат внимание?
Ще ви кажа ние какво можем. Първо можем да предложим на администрацията да свърши нещо или да промени наредба. Ако откаже, можем да подадем протест до съда, както и да сезираме градската или Върховната касационна прокуратура за бездействието. Там колегите ще проверят дали бездействието представлява престъпление и настъпили ли са от него вреди за държавата. Опасността от наказание кара администрацията да си върши работата. Ние сме бич за недобросъвестния служител, защото след нашата намеса той може да бъде осъден или уволнен. И сме помощник на добросъвестната администрация, която има проблеми в дейността си. Стараем се да работим проактивно, да дебнем за възможни лоши практики още преди да се появят.

Как?
Имаме план: да пратим прокурори на невралгичните места, във ведомствата. В Португалия - единствената страна в ЕС, където има административна прокуратура като нашата, прокурорите имат кабинети в основните ведомства. Ние си извоювахме такова работно място в ДКЕВР. Аз ще настоявам да пратим хора и в други агенции, комисии и министерства. Нашите прокурори да работят там не кампанийно и по сигнал, а по график поне по 4 пъти месечно. Прокурорът, който отговаря примерно за фонд "Земеделие" или за здравната каса - там! Първо, ще прегледа жалбите и ще види невралгичните места, където се засягат права и интереси на гражданите. Второ, ще направи проверки - къде има несвършена работа и къде нормативните актове се нуждаят от промяна. И ще реагира незабавно според нашите правомощия. Ние не можем да заместим администрацията, но можем да съдействаме, да работим с нея ръка за ръка.

Започнахте проверка на морската вода по жалби на туристи от мръсотията. Докъде стигнахте?
Нашето море е критично замърсено около Бургас, Созопол, Несебър - там, където има огромно струпване на хотели и туристи. Не е добре решен въпросът с отходните води от канализациите. Има жалби от граждани, които днес отиват на море, а утре се връщат с болни деца. Административните прокуратури в Бургас, Добрич и Варна правят проверки със съдействието на регионалните инспекции по здравеопазването и околната среда. Трябва да се изясни кой как се грижи да не влизат в морето нечистотии. Има ли пречиствателни станции? Контролират ли се хотелите, следят ли се водите? Какви мерки се вземат при безобразия? Аз не съм чул да е затворен мръсен плаж. Нашата проверка до ноември трябва за извади наяве основните замърсители и да установи къде администрацията не си върши работата или си затваря очите. Впрочем, в хода на проверката някои ще бъдат санкционирани. Това е част от нашата роля - да пришпорим администрацията да заработи.

Кризата с бежанците е на дневен ред сега. Дали административното правораздаване не може да помогне някак?
Обмисляме дали да проверим как си върши работата Държавната агенция по бежанците. От нея зависят хиляди съдби, а тя очевидно не успява своевременно да реши проблемите с хората, които бягат от войната в Сирия. Добре би било да видим как са придвижвани документите за предоставяне на статут на бежанци, как се е взаимодействало с дирекция "Миграция" на МВР, как е реагирано на жалби от имигранти.

Важна задача на ВАП е да следи за противоречива съдебна практика. Според вас кои съдилища са прави? Тия, които отменят глоби по снимки от мобилните камери на КАТ, или другите, които ни карат да ги плащаме?
Въпросът ви се отнася до едно тълкувателно дело във Върховния административен съд, който бе сезиран от министъра на правосъдието. Според мен проблемът е в една неточна редакция на текст от Закона за движението по пътищата, който указва как се издава електронен фиш. Не е ясно това винаги ли трябва да става в присъствието на контролен орган, или само когато камерите са стационарни? Просто казано - дали само електронните фишове, издадени от стационарните камери, са валидни или и тези от мобилните? Нашият отговор е - и едните, и другите. Ако камерата отговаря на метрологичните стандарти и констатира превишена скорост примерно, няма никакво значение дали е монтирана на стълб или на автомобил. Данните от нея би трябвало да са безспорни. Накратко: хване ли те камера - плащаш! Така се изолира субективният фактор, питането "К'во прайм сега?"... Но тълкуванието на съдилищата е разнопосочно. През ноември Върховният административен съд ще се произнесе по казуса.


Препечатваме интервюто от в. "Труд" със съкращения. Заглавието е на "Правен свят"

Зинаида Златанова ще огледа лично варненските съдебни сгради

Предишна новина

Протест пред Съдебната палата в Стара Загора

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  | нерегистриран
  0
  0

  Човека е болен, не му обръщайте внимание.От как гръмна в крака един друг прокурор по време на лов, вече съвсем е зазлял.

 2. 8
  Кобург Велчев | нерегистриран
  1
  0

  ТЕ ни бият по убеждение !!!
  По Ленен-ски, Сталин-ски, по Живков-ски или дори по Че Геварски....... СЕГА вече се вижда, каква е разликата между мутро-комунизма на групировката ГЕРБ и комунизЪма на номенклатурата и топ-червената мафия от БСП-ДС !!!!!! ТЕ имат ПАРИ, ресурси, предани хора, ППО - организации, червена омраза в изобилие и милиционерска ЗЛОБА в излишък !!!! И без да бъдат принудени със сила или масови стачки, комунистите ВЛАСТ няма да дадат. Дори България да пропадне !!!!! Прикриватурата също е на тяхна страна. Затова сега ТЕ няма да премахнат и партийните субсидии от 12 лева за глас !!! Защото искат с тези пари да ни репресират и управляват по мафиотски. С насилие, инсинуации, лъжи, полиция, жандармерия и много БОЙ !!! БСП-ДС никога не би се отказала от тези 10 милиона лева годишно !!!!!!! За комунистите парите са като червено знаме – грабят ги с олигархически хъс !!! С наши пари - по нашите глави ........

 3. 7
  Кой ли ви вярва | нерегистриран
  0
  0

  "прокурорите са бич" ама за бедните, които нямат пари да си платят подкупите на корумпираните полицаи и прокурори!

 4. 6
  ха-ха | нерегистриран
  2
  0

  Тоя ме разсмя искрено...

 5. 5
  xxxz | нерегистриран
  6
  -1

  Къде видя прокурор-бич, бе пич. Както винаги добре разсмиваш публиката. Това си можеш, това си правиш.

 6. 4
  прокурор | нерегистриран
  10
  -2

  След такова интервю от такъв парашутист ме е срам , че работя в Прокуратурата.

 7. 3
  хахахаха | нерегистриран
  6
  -1

  Имаме клиент - бивш служител на МВР, уволнен дисциплинарно само защото е привлечен като обвиняем с постановление на следовател. Привличането като обвиняем се считало нарушение на Етичния кодекс и повод за дисциплинарно уволнение. Къде ти презумпция за невиновност, къде ти изчакване на резултата от делото. Както се и очакваше, след две години, с пренаписвания на обвинителен акт и няколко отвода, делото претърпя пълно фиаско в съда. Нашият клиент беше оправдан и прокуратурата не протестира присъдата. През всичкото това време се водеха две дела във ВАС срещу заповедта, с участието на прокурори, които не видяха нищо незаконно, а повтаряха като папагали каквото им се диктуваше отгоре. Ето това е тяхната законност!

 8. 2
  мънчо | нерегистриран
  3
  -1

  има ли такава прокуратура която да следи за спазването на законността?

 9. 1
  принципа на разделение на властите - чл. 8 от Конституцията . | нерегистриран
  2
  -2

  Как?
  Имаме план: да пратим прокурори на невралгичните места, във ведомствата. В Португалия - единствената страна в ЕС, където има административна прокуратура като нашата, прокурорите имат кабинети в основните ведомства. Ние си извоювахме такова работно място в ДКЕВР. Аз ще настоявам да пратим хора и в други агенции, комисии и министерства. Нашите прокурори да работят там не кампанийно и по сигнал, а по график поне по 4 пъти месечно. Прокурорът, който отговаря примерно за фонд "Земеделие" или за здравната каса - там! Съгласно чл. 126, ал. 1 от Конституцията структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата, а не е в съответствие с наличните агенции, комисии и министерства...Главната задача, която основният закон възлага на прокуратурата, е да следи за спазване на законността. Това е нейната специализация в рамките на съдебната власт, това е основното в дейността й. Чрез тази повеля Конституцията конкретизира правозащитната функция, възложена на прокуратурата като неотделим елемент от единната магистратура. Основната функция на прокуратурата се осъществява обаче не произволно, а в строго определени от конституционния законодател граници, очертани от него чрез способите, които са формулирани в разпоредбата на чл. 127, т. 1 - 6 от Конституцията .

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.