340 дела за имоти спъват околовръстното на София


Близо 340 съдебни дела за размера на обезщетенията на собственици, през чиито земи преминава проектът за северната скоростна тангента на София, могат да спънат изграждането на трасето. Собствениците оспорват пред съда сумите, които са определени за отчуждаване на имотите им.

Това е причина строителството на пътя да бъде определено като "среднорисков" проект по Оперативна програма "Регионално развитие", въпреки че Европейската комисия даде зелена светлина за включването му в програмата само преди дни. Това обяви регионалният министър Десислава Терзиева след заседанието на Комитета за наблюдение на програмата в Поморие.

В момента текат всички възможни дейности по строителството на пътя, като проектиране и геодезични проучвания, за да не се забави изпълнението му. Ако съдът обаче постанови много високи цени за собствениците, които да удвоят сумата за строителство, ще трябва да се помисли дали да бъде изградено трасето при тези условия. Проектът за трасето, част от Околовръстния път на София, който свързва магистралите "Хемус" и "Люлин", е на стойност 140 млн. лв. Но ако обезщетенията достигнат 100 млн. лв., ще има нужда от нов анализ, каза регионалният министър Десислава Терзиева. Безспорно е, че трябва да се опитаме да намерим консенсус между частния и държавния интерес, така че проектът все пак да се случи, допълни тя.

Полицейски синдикат се възмути от президентското вето на Закона за МВР

Предишна новина

Сигнал за конфликт на интереси е подаден срещу шефа на ДКЕВР

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.