Само за нарушения, заснети със стационарни камери, може да се налагат глоби по ЗДвП

Само за нарушения, заснети със стационарни камери, може да се налагат глоби по ЗДвП

Глоба за нарушение на Закона за движението по пътищата, заснето с камера, може да се налага само когато установяването и заснемането на нарушението е станало със "стационарно техническо средство, което е предварително обозначено и функционира автоматизирано в отсъствие на контролен орган." Това гласува днес Общото събрание на Върховния административен съд (ВАС) по Тълкувателно дело № 1/2013 г. (за т.нар. мобилни камери), докладвано от съдия Лозан Панов, съобщава пресслужбата на съда.

Тълкувателното дело е образувано по искане на министъра на правосъдието до Общото събрание на колегиите във ВАС с въпрос: В хипотезата на чл. 189, ал. 4 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) техническото средство, установяващо и заснемащо нарушение, следва ли да бъде монтирано само стационарно, или може да бъде и мобилно?

Според мотивите на решението, при издаването на електронен фиш следва да намери проява общият принцип, че административнонаказателната отговорност не може да бъде обоснована чрез разширителното тълкуване или чрез тълкуване по аналогия (чл. 46, ал. 3 от Закона за нормативните актове). Издаването на електронен фиш е строго лимитирано и възможно само в случаите на предварително стационарно позиционирани технически средства със съответните предварителни обозначения за съществуването им (чл. 165, ал. 2, т. 6 и т. 7 ЗДвП), същите да работят на автоматичен режим без нужда от обслужване от съответен контролен орган. В останалите случаи, при използване на мобилни технически средства, обслужвани и използвани непосредствено от контролен орган, тази разпоредба е неприложима и за констатираните с тези технически средства нарушения на ЗДвП е приложим общият ред за съставяне на акт за установяване на административно нарушение и издаване на наказателно постановление. Противното разбиране на тези законови разпоредби би било заобикаляне на закона и стимулиране на незаконосъобразно бездействие на контролните органи, свързано с неосъществяване на активен контрол по спазване на закона, превенция на административните нарушения и непосредственото им разкриване и установяване.

Във връзка с използването на мобилни технически средства правилата трябва да бъдат достатъчно ясни и подробни, за да дадат на гражданите съответно указание за условията и обстоятелствата, при които контролните органи имат право да ги използват. Нито ЗДвП обаче, нито който и да е друг закон регламентира процедура регулираща действията на контролните органи при използването на мобилни технически средства, като с оглед вида на тези средства (за разлика от стационарните технически средства) изпълнението на задължението за обозначаване на пътната отсечка обективно е затруднено.

Има случаи, когато мобилното техническо средство е монтирано на автомобил, който няма необходимото обозначение със съответните опознавателни знаци на контролните органи. Това е недопустимо поради изричната разпоредба на чл. 165, ал. 1, т. 1 ЗДвП. Служебните лица са длъжни при проверка да се обозначат ясно, осигурявайки необходимата видимост.

Това са съвсем накратко мотивите, въз основа на които Общото събрание на ВАС приема, че: "В хипотезата на чл. 189, ал. 4 от Закона за движението по пътищата, установяването и заснемането на нарушение, може да се осъществи само със стационарно техническо средство, което е предварително обозначено и функционира автоматизирано в отсъствие на контролен орган."

Решението все още не е публикувано на сайта на ВАС.

Превръщат Сметната палата в наказателна бригада

Предишна новина

Три неправителствени организации си разделиха наградния фонд от 30 000 лева в конкурса за най-добър бизнес план на НПО, организиран от Фондация Български център за нестопанско право (БЦНП), Фондация Програмен и аналитичен център за европейско право (ПАЦЕП

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Advokat | нерегистриран
  7
  -4

  Интересно ми е трепнала ли е "будната" съвест на много районни и административни съдии, които са потвърждавали с лекота издадени незаконосъобразни електронни фишове? Интересно ми е и как се чувстват след като много адвокати и извършители са сочили мотивите, коментирани от ВАС, но някои съдии/ повечето/ са се ръководили от тесногръдието си и самочувствието на решаващ орган и са потъпквали закона, изсипвайки глупави мотиви, и са постановявали порочни съдебни актове! Уважаеми съдии, всички Вие които сте плюли в лицето на закона, съжалявам за това че няма да можете да се втурнете в прилагането на това Решение, защото КАТ прибра мобилните камери!Надявам се да получите удоволетворението от това, че сте "пълнили" Фонда с пари на хората и сте помогнали на България да стане по- социална! Пожелавам на всички вас, писали порочни и неправилни съдебни, актове един ден Вие или ваши близки да разчитате на такива като вас магистрати, нямащи хабер от право и правосъдие, които да прилагат закона като Вас, защото само това е начина да разберете какви глупости вършите от незнанието си! Успехи и имайте в предвид, че човек се учи докато е жив, а ако не можете да се научите е по- достойно да напуснете системата и да потърсите поприще , в което дори да не помагате няма да вредите!

 2. 9
  съдия | нерегистриран
  4
  0

  Браво на Лозан. Не се е подвел по граматическото тълкуване на чл. 189, ал.4 от ЗДвП. Но, какво да се прави като всякакви знайни и незнайни пуцове бълват юристи, които са много далеч от българската граматика и от тълкуването на законите.

 3. 8
  !!! | нерегистриран
  1
  -3

  До коментар [#7] от "112":Само да ти обърна внимание , че в Апис и Сиела
  качват актовете на съда, не на милицията или страните.Ако и дасега не си разбрал , че не съм съдия явно наистина си много зле.Впрочем нищо ново за милиционер ,мисленето не ви е силата.

 4. 7
  112 | нерегистриран
  1
  0

  Щом си такъв корифей, вероятно няма да имаш нищо против да ми кажеш името си, за да мога да прочета актовете ти в Сиелата или Аписа и да се науча и аз откъде изгрява слънцето? :)

 5. 6
  !!! | нерегистриран
  0
  -4

  До коментар [#5] от "112":Ти явно си от най-тъпите милиционери.Да те
  светна просто , че нищо не можеш да ми подскажеш в областта на правото, така , че не се напъвай да не ти изскочат очите.Организирай курсове за другите милиционери и си научете /ако можете/ правата , но и задълженията по ЗДв.П , ЗАНН и АПК.После може да се видим в съда не за друго , а за "изядеш дървото" казано на нивото на което сте в МВР.Като ви знам капацитета си представям просто каква комедия ще бъде да разберете какво , как , кога и в каква последователност да изпълните и то без правописни и граматически грешки още в АУАН.Дерзай мишок,радваш.

 6. 5
  112 | нерегистриран
  7
  -2

  "Тъпите милиционерчета" само да ти подскажат, че заснети с мобилна камера нарушения пак ще се санкционират, просто не с електронен фиш, а с АУАН и НП, а към административнонаказателната преписка пак ще се прилагат снимките. На практика, промяната е само в процедурата. Снимат те-> download-ват снимките->викат те в КАТ->АУАН->възражение->НП->съдебно обжалване (ако си достатъчно нагъл, за да жалиш).Просто сега ще отнема малко повече време, но давността е дълга (4,5 години), а и предстоят законодателни промени срещу криещи се нарушители, на които не могат да се връчат АУАН и НП (нещо по-ефективно от сегашния чл. 58, ал. 2 ЗАНН). Обобщено с думи прости, както е казал дядо ти Шекспир: "Много шум за нищо". Винаги остава и възможността да добавяне на пет думички в разпоредбата на ЗДП и всичко ще е ОК. Аз съм "за" всички способи да се мачкат хулиганите на пътя, стига да са законосъобразни!

 7. 4
  !!! | нерегистриран
  5
  -5

  Тъпите милиционери нещо са се възпалили май? Туриха ли ви го , туриха го.Няма вече да правите измислени клипчета -МВР-пикчърс и да цакате хората както ви е кеф.

 8. 3
  112 | нерегистриран
  12
  -7

  Козметична законодателна промяна и решението на хотелиерската гилдия от ВАС ще стане изстрел в празното пространство.

 9. 2
  Съдя до съдя | нерегистриран
  5
  -1

  "или може да бъде и мобилно" Айде сега да променим и ЗДвП. Нали така колега???

 10. 1
  съдия | нерегистриран
  10
  -3

  Най-сетне ще се уеднакви съдебната практика във всички съдебни райони по повод обжалването на електронните фишове. Отдавна го чакахме това решение.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.