Бавно правосъдие, некачествено разследване, корупция – основни проблеми на съдебната ни система

Бавно правосъдие, некачествено разследване, корупция – основни проблеми на съдебната ни система

Едни от основните проблеми на българската съдебна система са продължителността на делата, натовареността на магистратите, недостатъчния брой съдии, липсата на начини за повишаване на тяхната професионална квалификация.

Друг проблем е не доброто заплащане на магистратите и същевременно корупцията сред съдиите, както и недостатъчния брой адвокати, които да работят без заплащане.

Това показват данните на проучване на World Justice Project, цитирано от "Дневник".

В изследването се посочва още и накърняване на независимостта на съда от страна на изпълнителната власт, но този проблем е отбелязан като не толкова съществен. Изследването е направено сред 100 000 домакинства чрез 2400 експертни въпросника. По показател върховенството на закона България е класирана на 44-то място сред 99 държави.

Страните, които са с резултати, сходни до тези на България, са Сенегал, Ямайка, Индонезия и Тайланд. Румъния е с 10 позиции по-нагоре. А първите места са заети от държавите Дания, Норвегия, Швеция, Финландия.

Основният проблем пред системата за наказателно преследване е липсата на проактивни методи за разследване като операциите под прикритие. На следващо място се посочва липсата на адекватни технологични средства, както и корупция при прокурорите, полицаите и разследващите. Като съществен проблем в изследването е отбелязано не доброто събиране на доказателства и липсата на възможност за тяхното анализиране. Също така е отбелязано, че разследващите у нас са некомпетентни.

Над 50% от анкетирането смятат, че у нас започнатите разследвания няма да достигнат до конкретни обвинения или резултати, а над 20 на сто вярват, че ще има успешно приключване. 20% пък смятат, че няма да има никаква реакция от съответните компетентни органи по конкретни случаи.

Над половината от препитаните (55%) са на мнение, че в България хора от правителството, общините, народни представители, магистрати и полицейски служители участват в корупционни практики.

Над 50% от анкетираните смятат, че в българските медии - телевизии, преса, радио не могат свободно да пишат срещу правителството и местните власти. От друга страна близо 90 на сто от участниците в проучването са на мнение, че хората могат свободно и спокойно да протестират, да се сдружават или да организират петиции.

Индексът за върховенството на закона се изчислява с помощта на осем показателя: ограничения върху правителствените сили, липса на корупция, открито управление, основни човешки права, ред и сигурността, регулиране на правозащитните органи, гражданското правосъдие и наказателното правосъдие.
World Justice Project се представя като "независима, мултидисциплинарна организация", която работи за напредъка на принципите на правовата държава в целия свят. Основана е през 2006 г., като офисите й са във Вашингтон и Сиатъл, САЩ.

 

В български хотел е открита ДНК на атентатор от Сарафово

Предишна новина

КС на Украйна поиска международна защита срещу лустрация

Следваща новина

Коментари

42 Коментара

 1. 43
  | нерегистриран
  2
  -1

  Българската съдебна система е дълбоко корумпирана! Ежедневно съдът погазва закона и държавността, като съзнателно и преднамерено постановява явно незаконни и несправедливи актове, с цел лично облагодетелстване, изпълнение на пъръчки или от чиста долнопробна злоба към застаналите пред него в съдебната зала хора! Това си го позволяват ежедневно, нагло и демонстративно защото в България магистратите не носят никаква персонална отговорност, ненаказуеми са и са безотговорни, като едновременно с това получават тлъсти заплати и се ползват от множество незаслужени бонуси, екстри и аванти! Вземете нужните ефективни мерки, защото корупцията ще дойде и привас, защото ще се разпадне ЕС и защото и ваши граждани ще бъдат осъждани откорумпирания български съд!

 2. 42
  | нерегистриран
  3
  -1

  Мислех че коментарите между юристите са по цвилизовани...какъв език жалко..........

 3. 41
  Още имаш мляко покрай устата, а говориш мръсни думи. - Това не е мляко! | нерегистриран
  1
  -2

  До коментар [#40] от "Обикновен педераст":
  Във всички случаи този форум не е и за педерасти като теб.
  "Всички педераси са умни. И аз започвам да викам, че съм педал!" - Бойко Борисов, бивш премиер на Република България и автор на фразата. 4. 40
  Мутрагенчо ПрокуратурВенски | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#31] от "изчезвай от форума за юристи":

  Покажи се да видим пък ти какъв юрист си бе големецо...И , този форем не е за юристи , само , понял - смотаняк ниедин...

 5. 39
  Смущенията в идентификацията няма. | нерегистриран
  1
  -2

  До коментар [#38] от "":
  ...не съм забелязал друг да се идентифицира като мен...
  Никой не може се идентифицира така добре като ти, max.
  Светиш отвсякъде!

 6. 38
  max | нерегистриран
  3
  0

  Коментар #33 не е мой. По принцип, не съм забелязал друг да се идентифицира като мен по тези теми.., но явно тук се налага да пиша и с регистрация за да не стават грешки. Разбира се, въпросът за подмяната и на съдебната функция в България е толкова сериозен, че някои си изпускат нервите, но дали обидни нападки срещу мен, или в обратна посока, такива коментари винаги пречат на обсъждането по същество и в крайна сметка целят да го заглушат и елиминират

 7. 37
  случаен | нерегистриран
  1
  0

  Евалла , добре казано . Радвай се че не са те надушили баш юристите от Съдебната с-ма. Ще те псуват до девето коляно. Тези псевдослужители си въобразяват че ние простосмърните не сме достойни да влизаме в техните форуми , а да ги коментираме - абсурд. Друг е въпроса че като данъкоплатци сме техни работодатели....Боклуци.

 8. 36
  До № 18 | нерегистриран
  4
  0

  " ...магистратите от низовите съдилища, които осъществяват основната част от правораздаването, рядко са замесени в схеми и корупционни скандали." Или си слепок или се правиш на тъп, защото това въобще не е вярно! Корупцията в правосъдието е тотална и е навсякъде!

 9. 35
  | нерегистриран
  1
  0

  Браво № 9 ! Да си жив и здрав!

 10. 34
  Направих кардинален извод: - „Остави простака да си умре в простащината.“ | нерегистриран
  1
  -4

  До коментар [#33] от " max ":
  Простакът, понеже е прост, винаги ще изръси някоя простотия чрез ругатня и цинични думи. Смята, че това е най-лесният и най-умният начин да сподели своите възгледи спрямо опонента си. Социалната мрежа се напълни с простаци, смятащи себе си за велики, чрез ругатни и цинизми. Това са хора, на които им липсват първите седем години възпитание.
  Акълът ги гони, но и простотията не ги оставя!

 11. 33
  oтговор | нерегистриран
  4
  0

  Не разбрах добре - значи съм 'тъпак , прост и неук'.....Нещо май си нервен г-н юрист. Сдържай си просташкия манталитет. Такива като тебе гейчета са ми целували кубинките обилно със горчиви сълзи. Знам че много ти е мъка да бъда тук и да ти набивам обръчи в'умната 'ти кратуна , но няма как - ще търпиш общественното мнение. Аз съм данъкоплатец - твой работодател и имам право да критикувам. Като не искаш да се съобразяваш с чуждо мнение - направи си форум с регистрация и си пиши и отговаряй сам.

 12. 32
  изчезвай от форума за юристи | нерегистриран
  1
  -3

  До коментар [#29] от "max":
  ...По този проблем работих и в рамките на един университетски курс, като в случая Ви извадих най-същественото, което на бързо редактирах за настоящия форум...от "max". http://dariknews.bg/forum/viewtopic.php?p=13831&sid=31154d70ceb23c98c9ce8dfcbf05e5c6
  Тъпако прост и неук, като и по този проблем поработиш в рамките на още не един университетски курс, ни извади най-същественото, пак набързо ( така се пише набързо, а не - на бързо, "max" )ни редактирай нещо за настоящия форум.

 13. 31
  случаен до неслучаен | нерегистриран
  4
  -1

  Ти май си паднал от небето и не се информираш от медии , интернет.......Може би ще искаш и да ти пратя копие на този доклад.....От доста години Съдебната с-ма е първенец по корупция и това е всеизвестен факт. Последния фрапиращ случай е пускането и последвалото издирване на Йоско Костинбродския от КС. Сега ще кажеш че КС не са в Съдебната с-ма.......

 14. 30
  danev | нерегистриран
  2
  0

  Korupcia ima v INPEKTORATA

 15. 29
  max | нерегистриран
  3
  -2

  Re: [коментар #22] ________ Т.е., съдебна справедливост в Римското право има, а в Българското не. И Темида съвсем не е изчерпателен образ в това направление

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.