12 НПО подкрепиха кандидатурите на Вера Чочкова и Теодора Точкова за главен инспектор

12 НПО подкрепиха кандидатурите на Вера Чочкова и Теодора Точкова за главен инспектор

Дванадесет неправителствени организации, сред които и професионални организации на съдиите и юристите, застават зад кандидатурите на двете съдийки – Вера Чочкова от Софийския градски съд и Теодора Точкова, председател на Хасковския административен съд, за главен съдебен инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет. Двете съдийки бяха излъчени в резултат на инициираната от Съюза на съдиите в България (ССБ)  вътрешносъсловна консултация, която приключи в петък с публично изслушване в конферентната зала на Съдебната палата, в присъствието на ръководството на Върховния касационен съд, зам. председателя на Върховния азминистративен съд Боян Магдаринчев, който е председател на Асоциация на българските административни съдии, както и на представители на основните неправителствени организации, работещи в областта на съдебната реформа.

В обръщение към депутатите от 42-то Народно събрание дванайсетте НПО изразяват удовлетворение от представянето на съдиите Теодора Точкова и Вера Чочкова, които са показали разбиране за отговорностите на главния съдебен инспектор и готовност да се справят с това предизвикателство и да участват професионално и отговорно в съдебната реформа. И двете са достойни кандидатури за позицията на главен съдебен инспектор, пише в обръщението и се предлага на народните представители да внесат кандидатурите им за разглеждане в парламента.

Надяваме се резултатите от проведеното прозрачно обществено обсъждане да са Ви от полза и да Ви подпомогнат при вземането на информирано решение. Очакваме предстоящата парламентарна процедура да е насочена към задълбочена оценка на качествата и концепциите на кандидатите, така че да се постигне резултат, убедителен за съсловието и обществото, пише в обръщението към което са приложени утвърдения от професионалната общност профил на кандидата за главен инспектор; автобиографиите на съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова; номинациите им от съдиите във вътрешносъсловната консултация и профилите, изготвени от Българския институт за правни инициативи.

Под обръщението са се подписали: Съюз на юристите в България, Съюз на съдиите в България, Асоциация на българските административни съдии, Български институт за правни инициативи, Български хелзинкски комитет, Български адвокати за правата на човека, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Фондация "РискМонитор", Център за изследване на демокрацията, Сдружение "Център на НПО в Разград" - Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда в България, Програма за развитие на съдебната система и Програма Достъп до информация. Практически това са най-авторитетните НПО, работещи в областта на правосъдието и за развитие на съдебната реформа.

Предложенията за кандидати за главен съдебен инспектор могат да се внасят до 2 април т.г. в парламентарната комисия по правни въпроси, гласи процедурата, която бе приета с решение от парламента. Това е четвъртата процедура, която Народното събрание предприема от година и половина насам, но досега всички се провалят - или поради липса на кандидати или заради неподходящи кандидати. Основните възражения срещу предишните процедури идваха именно от непрозрачните номинации и липса, дори привидно, на истинско състезание между силни кандидати. За първи път парламентът ще има реален шанс да проведе истински прозрачна процедура по избор, между кандидати, избрани при нелека вътрешносъсловна процедура по консултации и номиниране, публично и съвсем не формално изслушване, излъчвано онлайн, и много силна подкрепа от неправителствения сектор, за каквато досега всеки кандидат можеше само да мечтае. 

Още по темата

Прокуратурата иска по-тежки присъди по делото "Килърите", а не връщане за доразследване

Предишна новина

ДПС твърдо иска президентът да си коригира указа за членовете на ЦИК

Следваща новина

Коментари

25 Коментара

 1. 25
  = | нерегистриран
  6
  -4

  В ДЕКЛАРАЦИИТЕ СИ, ССБ "се бори" за легитимност, но абсолютно нелигитимно издига номинации за главен съдебен инспектор. НАТФИЗ не се намира в съда, цирка също!

 2. 24
  до предния неподготвен | нерегистриран
  6
  -9

  Хубаво е когато правиш публични излияния като предходното, да си малко по- подготвен . Ако поне си бе направил труда да разгледаш сайта на този съюз, щеше да видиш и разбереш, че и автобиографиите и номинациите на двете съдийки са качени на този сайт и са достъпни за всички желаещи да се запознатя с тях от началото на процедурата и постъпването на номинирането им. ССБ са точни, при тях всичко е 6, няма лъжа, вчико е открито , прозрачно и демократично, направо до крайност.

 3. 23
  половината истина е, двойна - лъжа | нерегистриран
  10
  -6

  Защо, редом с номинациите на въпросните-госпожи /явно, феминизазията в тази професия - е, повсеместна и въпросът:- ЗАЩО е, напълно излишен/, от ССБ не публикуваха техните биографии и професионални характеристики, за да "види" народа", кой ще оглави толкова възлов пост, в системата на бг-правосъдието?! На "парашутисти" и "калинки" се - нагледахме! Нали - "УЖ", декларираха от гилдията, че ще се променят "отвътре", а се получава, като на профсъюзно събрание на дяволите:- решили /й-те/, да номинират "най-достойния" /сред-тях/, за - ангел?!

 4. 22
  Няма нищо по-страшно от активната глупост, рекъл Гьоте. | нерегистриран
  3
  -3

  До коментар [#21] от "за глупостта ми няма граници! ":
  Ситуацията при теб е ясна - активна глупост и пасивен ум.

 5. 21
  до 20,19,8,2 и | нерегистриран
  3
  -3

  Не се пени толкова, Нарцисе. Добре е да си почиваш от време на време, че от тази активност ще...

 6. 20
  Фьодор Достоевски | нерегистриран
  2
  -4

  коментар [#10 е от топ идиот]

 7. 19
  Нямаш глава, а празна кратуна. | нерегистриран
  2
  -2

  ..."Е там лепсваше" ..До коментар [#18] от "функционално неграмотен":
  Че си много тъп и неграмотен, чел ли си го под и друга статия, а кратуно куха?

 8. 18
  на 8 | нерегистриран
  11
  -7

  Това вече съм го чел под друга статия. Е там лепсваше признание още колко уникални коментара произлизат от един и същи извор, та ще го броим за принос към дебата. А колко ли още непризнати коментари е пръкнал този автор?
  По същество - поздравления и за откликналите за преодоляване на кадровата криза, и за ССБ, които свършиха очевидно непосилната за политиците работа - да изготвят профил и да организират истинско изслушване, и за останалите НПО-та, поели сваята част от отговорността, които с участието си в дебата, поставиха проблемите, интересуващи страничния наблюдател и открито заявяват позиция. Дано овластени
  те този път разберат какво се очаква от процедурата. Няма спор, че единствено те са компетентни, но именно за това отделеното време и сили от всички, включили се в прощапулника са още по-ценни.

 9. 17
  и третият ще е излишен | нерегистриран
  11
  -8

  До коментар [#12] от "":
  Колкото и да се напъвате, нито Вера Чочкова, нито Теодора Точкова ще стане главен съдебен инспектор.

 10. 16
  до долната злост :))) | нерегистриран
  4
  -6

  Това е е прототипа на филмов отрицателен герой .Прочети преди да започнеш да слюнкоотделяш злостта си http://vipzona.bg/lifestyle/blyasyk/5091 - нали обичате от ССБ да си вадите изрески от вестници и да казвате на кой какъв му бил медийният образ Само ви съдействам с изреските .

 11. 15
  Всички са “в джаза”. | нерегистриран
  5
  -8

  ..3-инстанционно...До коментар [#14] от "удари си поредната злобарка":
  Cornix cornici oculos non effodiet - Гарван гарвану око не вади.

 12. 14
  до предната злобарка | нерегистриран
  14
  -7

  От толкова злоба умишлено си пропуснала да посочиш,че всички оправдателни присъди са потвърдени от по-горните съдилища на цели 3 инстанции,а това оначава,че съдийката си е свършла качетвено и законосъобразно работата!

 13. 13
  до 10 | нерегистриран
  11
  -12

  „Налага се и извършването на законодателни промени. В сегашната си рамка Инспекторатът не може да изпълни функциите си”, заяви съдия Чочкова За къде кандидатсва госпожата за народен представител ли ? Ако не може да изпълнява задълженията като инспектор в рамката ,която е наложена какво прави на това излушване .Да ходи в Народното събрание да става законодател А ...и това с физическият интегритет на съдията който спомена ....и до сега не мога да разбера това що за чудо беше. цитат от в.24 часа /2011,2011/- Според инспектората на ВСС Крънчева и Чочкова са сред съдиите, които също не пишат навреме мотивите си. ..... в интернет: http://vipzona.bg/lifestyle/blyasyk/5091-Другия версия за това кой стои зад образа на Таня Стоева води към съдия Вера Чочкова. Героинята на Ваня Цветкова е назовавана във филма като „съдийка на мутрите", близка до политиците в Парламента. Именно Чочкова постанови невиността на братята Маргини. Свидетел по делото бе... Маджо. Чочкова оправда и бившия кмет Стефан Софиянски, което доведе до просволутата му фраза, че е „единственият доказано некорумпиран политик в България." Тя оневини и бившият зам.-министър в МВР Раиф Мустафа по обвинения в подкуп. По-късно той бе осъден от друг магистрат

 14. 12
  | нерегистриран
  7
  -7

  Може ли още снимки на Вера Чочкова в младини, ако обичате? Особено, като е била модел, значи има, нали

 15. 11
  Успех! | нерегистриран
  15
  -7

  УСПЕХ НА КОЛЕГИТЕ, ДАНО И ПАРЛАМЕНТА ВИ ОЦЕНИ КАКТО СОБСТВЕНИТЕ ВИ КОЛЕГИ И ГРАЖДАНСКИЯ СЕКТОР!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.