Върху глобите от КАТ да не тече давност, докато не бъдат връчени

Върху глобите от КАТ да не тече давност, докато не бъдат връчени

Върху глобите, наложени от КАТ, да не тече давност, докато те не бъдат връчени на нарушителя. Това предлагат експерти по пътна безопасност, цитирани от Нова телевизия. Целта е шофьорите, които не спазват правилата на пътя, да не остават ненаказани. 

В момента всяка глоба за нарушение на пътя има давност от 2 до 3 години, която започва да тече в деня на налагането й. Така обаче хиляди шофьори успяват да избегнат санкцията като просто изчакат глобата им да "изгори". Това е и причината поне половината от глобите да остават несъбрани, казват експерти. Поне 500 хиляди шофьори се спасяват и не плащат за нарушението си, като масово влизат в "завера" с пощальона, който носи фиша за превишена скорост. Така разписката се връща, а давността вече тече. Според експертите това създава у нарушителите чувство за безнаказаност на пътя.

От "Пътна полиция" твърдят обаче, че нито една глоба не престоява при тях. Причината е, че ако до 30 дни нарушителят не я плати, санкцията потегля към данъчните за принудително събиране. 

Затова идеята на експертите е да се приемат промени ва Закона за движунието по пътищата, според които давността да започва да тече в момента, в който нарушителят получи наказателното си постановление. Така, при невръчен акт глобите на КАТ няма да "изгарят" по давност. Освен това се предлага шофьорите, които не платят до една година след връчването на разписката, да отнасят двойна глоба, а водачите, които плащат веднага, да получават бонуси.

Идеята на Шотландия за минимални цени на алкохола отива пред Съда на ЕС

Предишна новина

Затворник избяга от общежитие от открит тип в Бургас

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  112 | нерегистриран
  1
  0

  Това е проблем, да. Той, обаче, както и куп други още проблеми на съдопроизводството могат да се избегнат, ако се затегне режимът с адресните регистрации, а не да се лансират абсурдни тези, като застъпената в статията. Винаги е по-добре да лекуваш причината, не - последствията.

 2. 11
  XA | нерегистриран
  3
  0

  Тези "експерти" дори не знаят, че абсолютната давност е 4,5 години. На дали са виждали и НАХ дело. Бога да пази България.

 3. 10
  **************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 9
  До номер 8 | нерегистриран
  1
  0

  Адвокат загубил дело няма! Губят ги клиентите. Адвокатите осъществяват процесуално представителство, но ти отде да знаеш. Слагай фуражката и беж на кръстовището, а може и някой лев рекет да изкараш. Да не забравиш да си смениш името, че с тоя интелект най-подходящо би било яяя---.

 5. 8
  ааа+ | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#6] от "Ей, аман от специалисти!":  Ти ли си най-знаещ? Хайде тогава при оправдателна прокурорът да се осъжда, а загубилият дело адвокат да плаща разноските в троен размер!

 6. 7
  Глобата от КАТ без давност... И ЗА ГЕНОЦИД ДАВНОСТ НЯМА | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#5] от "":Експерти предлагат върху глобите от КАТ да не тече давност, докато не бъдат връчени и платена от нарушителя... глобите от КАТ да се третират като най-тежко престъпление, престъпление срещу човечеството и да няма давност.

 7. 6
  Ей, аман от специалисти! | нерегистриран
  5
  0

  То милиционерите, че разбират от всичко вече се разбра, но я по-кротко с правните съвети. Защо в двоен бе - в стократен размер, я по-смело с простотиите. Айде ако приемат тези глупости да приемат - падне глобата в съда - авторът на АУАН и този на НП да плащат разноските и глоба в троен размер на наложената санкция. Ееех утопия, но щеше да е идеално, че то няма цървул дето дето да е понесъл санкция за невежеството си.

 8. 5
  | нерегистриран
  3
  0

  До коментар [#4] от "Гиргинов, А. Давността в наказателното право.":  Какво общо има селянията в РБ с правовата държава?

 9. 4
  Гиргинов, А. Давността в наказателното право. | нерегистриран
  12
  -1

  Съгласно чл. 4, ал. 1 от Конституцията Република България е правова държа-ва. Една от характеристиките на правовата държава изобщо е тя да упражнява властническите си правомощия, включително и тези по осъществяване на административнонаказателна отговорност, единствено при точното спазване на строго установени правила. Държавата в лицето на административните органи, овластени да констатират извършването на съответното административно нарушение и да налагат наказание,следва законосъобразно и своевременно да реализира тези свои правомощия с оглед гарантиране правата на гражданите и юридическите лица. Един от механизмите за недопускане на необосновано бездействие на държавните органи и в наказателното право, а и в административнонаказателното право е институтът на погасяване на наказателното преследване и на наложеното наказание. Погасяването се изразява в изключване на възможността да бъде осъществено наказателно (съответно административнонаказателно) преследване или да се изпълни наложено наказание поради предвидени в закона фактически положения. То настъпва по силата на закона, без да е необходим изричен акт на държавен орган, прогласяващ това. В наказателното право са познати три вида юридически факти, с чието настъпване законът свързва погасяването на наказателното преследване. С най-голямо практическо значение е институтът на давността. По своята същност давността представлява изтичане на определен от закона срок, който изключва възможността на държавата да образува или да реализира наказателно преследване или да изпълни вече наложено наказание чрез използване на държавната принуда. Давността се свързва с идеята, че продължителното бездействие на правоимащия субект (държавата) създава неоправдано положение на несигурност в правния мир.

  В случая Законът за административните нарушения и наказания изчерпателно посочва давността за образуване на административнонаказателно производство.Предвидените кратки срокове показват волята на законодателя да дисциплинира съответните контролни органи своевременно да привличат към административнонаказателна отговорност виновните лица, така че евентуално наложеното им административно наказание да може да изиграе своя поправителен и предупредително възпиращ ефект. Не бива да бъде допускано продължително бездействие на държавните органи при осъществяване на техните правомощия, което би създало неоправдано положение на несигурност в правния мир.

 10. 3
  Ким Чен | нерегистриран
  7
  -1

  А в северна Корея ако на платиш глобата те разстрелват. Та всички глоби се плащат незабавно, в срок.

 11. 2
  Анонимен | нерегистриран
  3
  -1

  В Австралия, ако не си платиш навреме глобата, те дават на публичен изпълнител. Ако и тогава не платиш- направо ти отнемат книжката.

 12. 1
  юрист | нерегистриран
  15
  -1

  Това правото и в частност института на давността, за нищо го нямат тези експерти по пътна безопасност, вместо с целия държавен апарат, който имат да си свършат работата и да си връчват своевременно НП.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.