Турист глобен с 500 лв. за "пеене и седене на земята"


Магистратите в Несебър и местната власт в града влязоха в спор за тълкуването на понятието "къмпингуване". Забраната, според която всеки, дръзнал да "къмнингува незаконно, извън туристическите обекти, чрез разполагане на палатки и/или каравани", е публикувана в Наредба №1 за опазване на обществения ред, собствеността и околната среда в община Несебър. На това основание кметът на Несебър подписал акт за 500 лева на летовник, който според доклада на полицейски инспектор, заедно с още десетина свои приятели, били заловени да "седят на земята и да пеят песни" в бивак, изграден от подръчни материали в Иракли".

В описанието на провинението в акта за административно нарушение, дословно било записано, че "къмпингуването им се изразявало в изграждане между дърветата простори за сушене на дрехите, разполагане на спални чували". Магистратите в Несебър останали озадачени от обяснителните бележки в официалния документ и отменили санкцията. Съдът е категоричен, че общинската наредба вменява само забрана за разполагане на палатки и/или каравани, а "на местопрестъплението" в гористата местност, на практика те липсвали. Там имало само бивак, а магистратите приемат, че в случая цитираната наредба, не е съотносима.

"Цитираната наредба дава определение за "къмпинг", но не и за "къмпингуване" и същността на тази дейност. Съдът не следва да обсъжда предназначението на изградения с подръчни материали бивак, а използвайки неясен и нерегламентиран термин, какъвто е "къмпингуване", административно наказващият орган е нарушил материалния закон"- С тези мотиви магистратите отменят наказателното постановление, въпреки недоволството на местната власт. Решението подлежи на касационно обжалване пред Бургаския административен съд.

Близо 500 са жертвите на трафик на хора у нас за миналата година

Предишна новина

ДПС облекчава закона "Пеевски", пречел на инвеститорите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.