Съдът остави в ареста двама от задържаните за източване на КТБ

Съдът остави в ареста двама от задържаните за източване на КТБ
Снимка:БГНЕС

Главната касиерка на Корпоративна търговска банка (КТБ) Маргарита Петрова и заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова останаха в ареста заради обвиненията за присвояване на близо 206 млн. евро от банката. Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев бе освободен срещу парична гаранция от 10 000 лева, а мярката на главната счетоводителка Мария Димова, за която бяха представени документи, че има тежко заболяване, бе променена в "домашен арест".

Определението на съдия Пенка Велинова от Софийския градски съд (СГС) бе прочетено малко преди 03,00 ч в понеделник, въпреки че заседанието започна в неделя в 17,00 ч и приключи след 3 часа. В крайна сметка съдът прецени, че срещу служителките на банката има доказателства, от които да се направи заключение, че са участвали в присвояването на сумите от банката. За Орлин Русев обаче, съдия Велинова посочи, че има данни за извършено документно престъплнение, но не и за присвояване.Според прокуратурата парите са присвоени от Петрова и Русев, а главната счетоводителка и заместничката ѝ са им помагали.

Неочакван обрат в тезата на обвинението беляза заседанието по разглеждане на мерките за неотклонение на задържаните. Прокуратурата се отказа от авангардната си теза, оповестена в официално съобщение в петък, че изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев разпоредил на главната касиерка Маргарита Петрова да изнесе сумите, след което тя ги натоварила в чували и ги предала на трети лица. Данните на прокуратурата бяха и от сигнала на БНБ, откъдето пък в петък предположиха, че може би собственикът на банката Цветан Василев сам я е обрал.

Днес се оказа, че според прокуратурата Русев и Петрова са присвоили парите за себе си, а като техни помагачи са действали главната счетоводителка Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова.

Така обсъжданите през последните дни чували и възможността една жена да изнесе за ден по този начин почти 206 млн. лв., окончателно отпадна от обвинението. Новата теза на прокуратурата е, че присвояването е ставало от декември 2011 г. до 19 юни т.г. В съдебната зала прокурорите от СГП Иван Гешев и Евгени Стоянов разказаха, че от събраните в последните 3 дни доказателства станало ясно, че присвояването е ставало с прехвърляне на пари от банката и кредитиране към фирми, близки и свързани с Цветан Василев. По този начин се стигнало до ситуация, при която само между Коледа и Нова година през 2011 г. прикритите липси в КТБ били 157 млн. лева.

До средата на тази година липсата на главната каса набъбнала и Цветан Василев разпоредил тя да бъде прикрита с преводи към фирмата му "Бромак", която се задължава до 36 дни да възстанови сумата.

"Множество са случаите на изпълняване на нареждания на Цветан Василев за преводи на пари без нужните документи и без осчетоводяване", каза прокурор Гешев и допълни, че за улесняване на присвояването са извършвани и документни престъпления. В заключение той добави, че разследването е в начален етап, обвиненията са много тежки и предвиждат наказания от 10 до 20 години затвор, а обвиняемите са застрашили националната сигурност, поради което трябва да останат в ареста. Той обоснова искането и с обществения интерес, както и с предизвиканото напрежение в банките, което рефлектирало и в обществото.

Адвокатите пък пък упрекнаха прокуратурата, че не знае в какво обвинява клиентите им.

"От формалното обвинение човек може да си направи заключение, че са ограбили Цветан Василев. Къде е тук присвояването? Откъде, кога и от кого са присвоени чисти пари? Не става ясно. Ако смятате, че в продължение на три години тези женици са ги слагали по джобовете и са ги изнасяли - напишете го, кажете го. Но нямате доказателства", заяви адвокат Татяна Дончева, която защитава Маргарита Петрова.

Тя обърна специално внимание на казаното от прокурора, защото от думите му излизало, че парите са присвоявани в полза на Василев. Според повдигнатите обвинения обаче не се споменава името му.

"За такова нещо обвинение няма, а за другото няма факти", каза адвокат Дончева и отвърна на прокурор Гешев, че напрежението в обществото го създава прокуратурата. Защитниците се зачудиха и как така липсата се натрупвала в продължение на 3 години и досега нито една ревизия не я е установила.

"Абсолютно е невъзможно да се изнесе такава сума пари при положение, че има постоянен контрол от БНБ – постоянно текат ревизии и одити – как ще се покрие сума от 206 милиона лева", заяви и адвокат Христо Ботев, който защитава Борислава Тренева-Кючукова. Той коментира възмутено и факта, че става дума за банково дело, а по него няма и една счетоводна експертиза, а прокуратурата се позовава само на няколко свидетели и дв графологични експертизи. Основни свидетели на прокуратурата са бившият съдружник на Цветан Василев Бисер Лазов и Теодора Танева, която е изпълнителен директор на фирма, свързана с КТБ. От държавното обвинение отговориха, че няма как за три дни да има изготвена счетоводна експертиза.

В крайна сметка съдът също определи, че не може да има данни за присвояване от банката, а обвинение да няма срещу собственика Цветан Василев. По този въпрос прокуратурата показа раздвояване и по време на заседанието, тъй като обвинението е, че присвояването е извършено лично от обвиняемите и не е в полза на Васиев, а доказателствата сочат, че пари са прехвърляни именно към негови дужества. След заседанието прокурор Иван Гешев призна, че според прокуратурата присвояването е по-скоро в полза на трети лица, но не се ангажира с мнение за евентуално обвинение срещу Цветан Василев.

"Всичко е възможно на този свят", каза само прокурорът.

Спор в залата: Обжалва ли се пред съд задържането до 72 часа

 

Адвокат Татяна Дончева и прокурор Иван Гешев влязоха в спор за задържането на Маргарита Петрова за 72 часа и правото то да се обжалва пред съда.

Петрова е била задържана в четвъртък и бе първата обвиняема по делото, а на следващия ден адвокат Дончева е внесла жалба срещу задържането. Адвокат Дончева показа и писмо от Софийския градски съд, в което се казва, че поради необходимост от произнасяне по постъпилата жалба, прокуратурата трябва да осигури материалите по досъдебното производство и страните за провеждане на заседание, което трябвало да се проведе в петък.

Отговорът на прокуратурата обаче бил отрицателен: „Поради необходимост от провеждане на неотложни действия, които продължават и към настоящия момент, е физически невъзможно незабавното осигуряване на материалите по досъдебното производство и страните за провеждане на открито съдебно заседание след приключване на днешния работен ден. По изложените съображения материалите ще ви бъдат осигурени на 13.07.”.

„Прокуратурата от известно време се мъчи да въведе практика и разбиране, че  72-часовото задържане на българските граждани не подлежи на съдебен контрол, което противоречи тотално на Конвенцията за защита правата на човека, както и на българското законодателство”, заяви пред журналисти адвокат Дончева.

В съдебна зала прокурор Гешев бе категоричен, че не му е известно 72-часовото задържане да подлежи на съдебен контрол, а Татяна Дончева постави под съмнение правните му познания.

По време на днешното заседание стана ясно, че Маргарита Петрова сама е казала, че лично и на гръб е изнасяла чувалите с пари, но прокуратурата проверила тази версия и я отхвърлила.

Още по темата

С ровене в интернет много трудно ще се стигне до позитивни решения

Предишна новина

Кое от двете изявления на БНБ е вярно?

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  bludniq_sin | нерегистриран
  2
  -1

  " при положение, че има постоянен контрол от БНБ – постоянно текат ревизии и одити" - това е твърде оборима презумпция ...

 2. 7
  Смях | нерегистриран
  9
  0

  "Петрова казала, че лично, сама и на гръб, изнасяла чувалите с пари". Смях. Всички ни взеха за калинки. Такъв театър май само у нас може да има

 3. 6
  Лукчо | нерегистриран
  10
  0

  Дааа, много яко. Абе тоя Цветан Василев бил голям балък. Другите гепили, а той прикривал липсите с фиктивни преводи към собствената си фирма. Да не се окаже след време, че всичко това не е вярно, но за сметка на това длъжниците са с редуцирани многократно кредити. Е тогава дупе да ни е яко. Сега два милярда за Агрикол да може Веждито да си получи мангизите, а след време и 3,5 милярда на Василев за претърпени им. вреди. Нали сме си богати и тъпи - ще плащаме.

 4. 5
  Петър Воденчев | нерегистриран
  2
  -1

  Някой знае ли номера на делото на мярката за неотклонение в СГС, да видим определението Защото гледам, че сайта на СГС не са го обновявали бая време, а иначе пускат номерата на по-интересните дело

 5. 4
  адвокат- сак | нерегистриран
  4
  0

  "...Днес се оказа, че според прокуратурата Русев и Петрова са присвоили парите за себе си, а като техни помагачи са действали главната счетоводителка Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова...." Така, така- значи липсват документални следи, обосноваващи наличие на причинно следствената връзка между деянията на обвиняемите и извършена транзакция от тях по банкова сметка на лицето цветан василев?

 6. 3
  евроджъд | нерегистриран
  11
  -5

  Тоя дето взе парите се измъкна, а служителките на заплата и без лев в джоба - в ареста. Браво на прокуратурата. Няма по-големи идиоти просто!

 7. 2
  | нерегистриран
  20
  0

  Петьо Еврото няма право да разследва дела по които става дума за евро - в конфликт на интереси е.

 8. 1
  | нерегистриран
  9
  -9

  Парите ги няма в КТБ,факт!!!Цветан Василев и него го няма в България,факт!!!

  Всеки с багаж между ушите може да си направи някои изводи.За останалите остават плиткоумните конспирации с дебелаци!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.