Свещеник ще лежи 7 години в затвора за кражба на пари

На 7 години затвор при строг режим бе осъден Тоньо Тонев, по-известен като отец Антоний от църквата в Долно Езерово. Бургаският районен съд се произнесе като групира наказанията му наложени по 7 присъди.Бургаските магистрати го признаха за виновен в това, че за времето от 2 до 5 октомври 2009 г. Бургас чрез измама е взел 40 хиляди лева от строителна фирма, за да я избере за извършването на ремонт на храма в манастира в Голямо Буково.

Поп Антоний представлявал управляваното от него юридическо лице "Реформирана православна църква"/БПЦ/. Парите, които поискал от строителния предприемач били "гаранция" за добро изпълнение.

По делото е установено, че през 2009 г. подсъдимият регистрирал юридическо лице "БПЦ", на което бил единствен управляващ и представляващ. По същото време той бил ръкоположен като епископ и приел църковното име Отец Антоний. Като такъв служел в църква към синода на дядо Инокентий. При осъществяване на дейността си той често посещавал манастира в Голямо Буково, съобщава faragency.

Тонев започнал да търси сериозен предприемач, който да реализира проект за възстановяването му и чрез свои познати се запознал с бизнесмена. На няколко срещи те обсъдили ремонта. Подсъдимият се представял като председател на "РПЦ", която била оправомощена да се занимае с реконструкцията на този манастир с финансиране от европейски програми за възстановяване на храмове и манастири на малки верски общности. Тонев обяснил, че като председател на "РПЦ" имал правомощие да избере фирмата, която да осъществи ремонтните дейности. Той харесал представените от строителния предприемач презентации на дейността му и поискал 40 000 лв. да бъдат внесени по сметка на юридическото лице, като гаранция за наличие на средства за добро изпълнение.

Съгласно тази уговорка бизнесменът внесъл по предоставената му банкова сметка 8 000 лв. След следващия ден Тонев му казал, че колкото по-бързо преведе остатъка от исканата гаранция, толкова по-скоро ще получи проекта и авансово плащане. Предприемачът изпълнил това, но след като изминали 10 дни авансовите суми не постъпили по сметката му. Той не успял да се свърже с отец Антоний и сигнализирал полицията за случая.

Съдът разгледа процеса като съкратено съдебно следствие по молба на подсъдимия и след като той призна фактите в обвинителния акт и заяви, че не желае да бъдат събирани доказателства в съдебното производство. Съдът му определи наказание 6 години лишаване от свобода, което намали с 1/3 предвид реда, по който протече делото, и постанови той да изтърпи 4 години лишаване от свобода. Съдът групира това наказание с наказанията, наложени му с 6 присъди от други съдилища в страната и постанови той да търпи най-тежкото - определеното му от Софийски градски съд през 2013 г. – 6 години лишаване от свобода. Решаващият съд увеличи това наказание с 1 година лишаване от свобода, предвид осъществената от подсъдимия интензивна престъпна дейност. Така Районен съд – Бургас му определи окончателно наказание 7 години лишаване от свобода. Той има 11 минали осъждания, включително от Районен съд – Варна, Районен съд – Хасково, Районен съд – Несебър и Софийски градски съд.

Старозагорският съд запорира акциите на "Петрол"

Предишна новина

Какви я свършиха за една година във вътрешните и външните работи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.