Прокуратурата дори не е питала Борисов за Вучката

Прокуратурата дори не е питала Борисов за Вучката

В рамките на разследването "Мишо Бирата", прокуратурата изобщо не е проверявала казуса "Вучката", в който бившият премиер Бойко Борисов успешно ходатайства за преместването на митничар на предишната му работа.

Това става ясно от постановлението за прекратяване на производството, което прокуратурата публикува на сайта си, за да опровергае публикация на "Капитал", че това разследване, както и възобновеното производство за смъртта на Тодор Димов-Чакъра са прекратени тихомълком. За прекратяването на двете разследвания се разбра случайно тази седмица, тъй като практика на държавното обвинение е да съобщава за започнали разследвания с по-широк обществен интерес, но не и за прекратените.

Делото "Мишо Бирата" бе възобновено в средата на м.г. и тогава зам.-главният прокурор Борислав Сарафов се бе зарекъл, че ще се разследва съдържанието на разговорите между Бойко Борисов и Ваньо Танов, Симеон Дянков и митнически шефове, защото това "удобно било пропуснато" по-рано.

След като в началото на 2011 г. бяха публикувани записите на разговори, правени при подслушване на Танов по друго производство, водено срещу него, прокуратурата започна разследване за разгласяване на държавна тайна, което бе спряно, а автентичността на записите така и не се потвърди. Тогава обаче държавното обвинение изобщо не изследва съдържанието на разговорите, което бе тълкувано и като нежелание да бъде разследван актуалният премиер на страната. В началото на 2013 г. прокуратурата направи проверка и заключи, че разследването за разгласяване на държавна тайна правилно е било спряно, но възобновяването му целеше да изследва именно съдържанието на тези разговори между бивш вече премиер и бивш шеф на митниците.

На фона на тези изявления на прокуратурата от м.г., изненадващо от постановлението разбираме, че и възобновеното досъдебно производство е образувано за престъпление по чл.357, ал.1 от НК (разгласяване на държавна тайна). Изводът отново е, че информацията в разговорите не е държавна тайна. Наблюдаващият прокурор (бел.ред. в публикуваното постановление името е заличено) е изследвал и възможно престъпление по чл.145А от НК – за използване на информация от СРС извън нейното предназначение. Според прокурора този текст се явява несъставомерен, защото съгласно чл.175, ал.5, т.1 от ЗСРС, прилагането на СРС се счита за преустановено от момента на тяхното прекратяване. "От този момент след постигане на предвиденото и използването му предназначение отпада и основанието му за защита по ЗЗКИ", пише буквално в постановлението.

Бедно съдържание за съдържанието на разговорите

Относно съдържанието на разговорите прокуратурата е разпитала Танов, Дянков, Странджев и Борисов. Прокуратурата стига до заключение, че е доказана комуникацията между тях, но не и съдържанието на проведените разговори на 13 март 2010 г. при проверката на бирената фабрика "Леденика". След като не доказва съдържанието, прокурорът прави заключение и за липса на престъпление по служба, което да е извършено от Борисов или от Танов.

"Гласните и писмени доказателства и доказателствени средства не обуславят извод за осъществен състав на престъпление по чл. 282-283 от НК от длъжностно лице, а именно престъпна злоупотреба със служебно положение", се казва в постановлението. В него подробно е описана цялата хронология около проверките на дружеството на покойния вече Михаил Михов, отнемането на лиценза, отмяната на това решение, както и отмяна на предварителното изпълнение от Административния съд София-град и т.н. Няма обаче и ред за случая с митничаря Николай Методиев Вучев, известен от записите като Вучката.

Между разговора за проверките на Мишо Бирата, Бойко Борисов казваше на Танов за проблемите на момчето Вучката, с което тогавашният премиер играел футбол.

"Т’ва е едно момче, къде рита топката с мене бе, там от Аерогарата…", казваше Борисов на Танов, който дори се опита в бързината да позвъни на ЕГН-то на митничаря. След това Танов звъни на шефа на митницата на летището Павел Манченко за преместването на Вучката. "Добре! Ще го върнем в понеделник!", е отговорът, който се докладва на Борисов и той заявява: "Добре, благодарим много! Благодарим много! Айде!"

Така Вучката е върнат на работата си като инспектор на пътническия Терминал 2, откъдето преди това е бил преместен на работа на бюро - след като си е извадил удостоверение от ТЕЛК, за да не бъде уволнен по съкращение. За този сценарий от казуса "Мишо Бирата" в постановлението за прекратяване не пише нищо, а имената на Вучката и Манченко дори не се споменават.

В показанията на Борисов и Танов също не личи да са питани за този въпрос.

Ангажимент към Първанов или съобразяване със съда

В постановлението на прокуратурата накратко е описано какво е казал в показанията си Бойко Борисов. Те са били посветени изцяло на казуса с пивоварната и в тях Борисов твърди, че звънял на Танов и се интересувал от проверката, защото има съдебно решение. Става дума за определение на Административен съд София-град от 9 март 2010 г., с което съдът спира предварителното изпълнение на решение на Агенция "Митници" за отнемане на лиценза на дружеството, а внезапната проверка се провежда на 13 март.

"Идентично е становището на Бойко Борисов, който не отрича за провеждани разговори с Ваньо Танов досежно проверката на Агенция "Митници" по така наречената в медиите проверка "Мишо бирата", но като основание за този разговор сочи нуждата от информация в качеството му на министър-председател защо се извършва поредна проверка в склада на дружеството при наличието на решение от страна на съда", преразказани са обясненията на Борисов.

Интересно е, че лидерът на ГЕРБ досега не е заемал публично подобна позиция. Когато е коментирал, че от записите са орязани негови думи, той никога не е казвал, че в тях липсват негови предупреждения за съдебно определение, а си бе спомнил, че липсват нецензурни думи по адрес на тогавашния президент Георги Първанов.

В публикуваните разговори пък Борисов аргументираше искането да не се закача Мишо Бирата именно с ангажимент към Първанов, а не със съобразяване със съдебното определение и последвалото окончателно решение, с което пък е отменено решението за вземане на лиценза.

"Ало, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…  Поех ангажимент, аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.", обръщаше се Борисов към Танов.

Ваньо Танов и Борисов единствени от свидетелите твърдят пред прокуратурата, че записите са манипулирани, като според Танов са компилация от различни разговори между двамата. Дянков и Странджев са потвърдили достоверността им, което е направил и служителят от ДАНС Росен Миленов, който е слушал СРС-тата. той е заявил, че според него съдържанието на прослушаните разговори отговаря на това, което е публикувано и в медиите.

Безспорно и възможно

За да стигне до извод, че автентичността на записите с водените разговори не може да се докаже, прокуратурата се позовава на експертизите. От тях се установило, че записите не са преки копия на записани СРС-та, а вероятно са презаписани.

"Безспорно установено е също, че записите са манипулирани по амплитуда, честота и други основни параметри; възможно е част и от записите да са добавени или да са премахнати след първоначалното създаване на записите във файловете", пише в постановлението и се отбелязва, че вторият от разговорите между Борисов и Танов е с най-лошо качество.

Прокуратурата е взела предвид и доклада на френската лаборатория "Липсадон", предаден от Явор Дачков. Заключението на чуждите експерти е, че става дума за презапис, но разговорът е "хомогенен, линеен и свързан, без данни за манипулация".

"В действителност екранът, който съставлява звуковата среда, генерирана от крайния запис, не може да позволи цялостно изследване на параметрите, обикновено анализирани в този вид съдебно разследване. Въпреки това, съвкупността от анализи, които можаха да бъдат извършени от лабораторията определено се доближават до хомогенност на връзката", цитира прокурорът становището на френската лаборатория. От този цитат пък е направен извод, че "заключението за липса на манипулация все пак не е абсолютно категорично". За финал прокурорът добавя, че тази експертиза не е и годно доказателствено средство по НПК, защото не е назначена от компетентен орган и на компетентно вещо лице по българското законодателство.

Тодор Димов-Чакъра все пак се е самовзривил

 

От публикуваното днес постановление за прекратяване на възобновеното дело за смъртта на Тодор Димов-Чакъра става ясно, че военните прокурори пак са стигнали до извод, че Чакъра се е самовзривил.

Делото бе възобновено от ВКС по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, след като в края на 2012 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за неефективното разследване на обстоятелствата около смъртта на Чакъра.

Той загина при полицейска акция през 2003 г., ръководена от Бойко Борисов, който тогава бе главен секретар на МВР. При операцията по задържането му, Димов е бил обстрелван с гранатомети, защото отказвал да се предаде и оказал съпротива, а след смъртта му прокуратурата заключи, че се е самовзривил.

В началото на новото разследване зам.-главният прокурор Борислав Сарафов разкри, че новите данни са, че Чакъра е взривен, а след това запален, за да се заличат следите. От постановлението за прекратяване обаче става ясно, че заключенията са противоположни – в разчлененото тяло на Димов имало сачми от ръчна граната, а само той разполагал с такава. Тежките поражения също говорели за взривяване от много близко разстояние, а на пръста му имало халка от граната.

Постановлението за прекратяване е от 25 юни, но за него се разбра случайно от интервю на адвокат Марин Марковски пред бТВ, който представлява Борисов по делата за клевета, които той води срещу свои политически опоненти.

Още по темата

"Защитен свидетел" - това е присъда

Предишна новина

Прокуратурата не проверява журналисти за престъпление против републиката и обществения ред

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Кобург Велчев | нерегистриран
  3
  0

  Прикриватурата е Чистачът на Съдебната система !!!

  От години тя привидно спинка, но активно чисти "имиджа" на мафията. Напоследък е станала доста активна, преди изборите. След като изчисти Ваньо Танов, сега е започнала и чистенето на великана от Банкя - др. Бойко Борисов. Остава само да ги предложи за награждаване с орден Стара планина....... Очевидно Агент БУДА - Бойко Борисов е активен и в момента. И затова е толкова недосегаем. Прикриватурата е едно от двете Чудовища, които съсипаха Съдебната система. Другото е червената политико-иконом ическа мафия !!! Прикриватурата над 25 години прикрива червената мафия и нейните слуги и мутри. Като се започне от Луканов, задграничните дружества, Пирамидите, източените банки, купените евтино и препродадени скъпо предприятия и т.н., та се стигне до Мишо Бирата, Белене и Южен поток. Начините са много, но Прикриватурата използва основно : забавяне на разследвания, обвинения по членове, за които няма доказателства или са несъстоятелни /пращане в първа глуха/, прекратяване на разследвания /след години, дори многократно подновявани.../ или нагло отказване да се образуват такива, образуване на поръчкови и превантивни „разследвания” на лица, с цел изчистване на „образа”. След като много бивши и сегашни прокурори станаха милионери, едри собственици /или техни роднини/ на имоти, хотели и бизнеси, у нас и зад граница, се налага мнението, че парите работят доста добре в полза на мафията и "преследваните" , както и на самата Прикриватура. Накратко : в чужбина ги осъждат, а тук - НЕ !!! Дори при над 50 топ-поръчкови убийства няма осъден........ 2. 6
  Братовчедът на Вучката - Демби, е спряган за един от наркобосовете в страната. | нерегистриран
  5
  0

  Номинацията на Цацаров получи политическата подкрепа на Бойко Борисов, определящ го като „най-добрият окръжен съдия, с когото съм работил като главен секретар на МВР“, а Цветан Цветанов през 2010 г. оцени Цацаров като „стабилен съдия“, и по повод номинирането му — като притежаващ „безупречна репутация в Пловдив“. Така Цацаров бе избран за главен прокурор на 20 декември 2012 г. с 18 гласа „за“, три „против“ и трима въздържали се.

 3. 5
  е как | нерегистриран
  13
  -2

  Е как ще пита нали той назначи Цацата ама нали Българите сме си късопаметни ще го забравим и това

 4. 4
  Мечо Пух | нерегистриран
  16
  -2

  Смеят ли да питат.

 5. 3
  111 | нерегистриран
  15
  -3

  Поредното прокурорско обслужване на Бойко Борисов. Кокинов каза в прав текст кой кого избра. Защо го избраха не каза, ама всички са наясно.Ама и онзи запис май е манипулиран като този с Мишо Бирата, Вучката и всички телефонни изцепки на Ваньо, Таньо,Муньо и останалите, които пак идват на власт.

 6. 2
  Цацаратура | нерегистриран
  20
  -4

  ГНУСНА ПРОКУРОРСКА ПОРНОГРАФИЯ.

 7. 1
  Цацаратура | нерегистриран
  20
  -4

  ГНУСНА ПРОКУРОРСКА ПОРНОГРАФИЯ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.