Конкурс за нотариуси ще има, но за по-малко от 200 места

Конкурс за нотариуси ще има, но за по-малко от 200 места

Дългоочакваните конкурси за нотариуси и за частни съдебни изпълнители ще бъдат обявени от Министерството на правосъдието още докато в него е екипът на служебния министър. Това съобщава в днешния си брой в. "Сега", като се позовава на зам.-министъра на правосъдието Петко Петков.

Последният конкурс за нотариуси беше преди 6 години, оттогава друг не е обявяван и има населени места без. Според юристи, които са сигнализирали изданието, бавенето на конкурса води до монополно положение на някои нотариуси, които се облагодетелстват.

Заместник-министър Петков е обяснил, че има две причини за забавените конкурси. Едната е погрешното изчисление на това колко са свободните бройки. По закон те се определят на базата на данните от последното преброяване на НСИ. "Може би поради недоглеждане за база са взети бройките от системата на ЕСГРАОН, а това може да доведе до сериозно разминаване. Това е грешка. Трябва да се направят нови изчисления, като вземем базата, която ни предписва законът", допълни Петков.

В регистрите на ГРАО с постоянен адрес в различните общини са вписани 8 451 350 души. Това е с 1 086 780 души повече от официалната статистика на НСИ за броя на населението. Законът казва, че на 10 000 души население се пада по един нотариус, а при съдебните изпълнители отношението е 30 хил. към 1.

Така, сметнато по данните на ГРАО, трябва да се обяви конкурс за 200 нотариуси и 137 частни съдебни изпълнители. Ако се изчислява по закон обаче, свободните места за нотариуси са около 170, а за изпълнителите - под 100. Освен че има места, където нотариуси не достигат, има и градове, където са повече от бройката, определена по закон. Такъв е случаят в София например.

Втората причина за забавянето на конкурсите е, че дирекцията, която отговоря за тях, беше без шеф. На длъжност обаче вече е възстановена Юлиана Василева, която беше уволнена дисциплинарно от предишния министър Зинаида Златанова. Освен това заради летния сезон от 10 души по щат в дирекцията са работили само двама. "Сега приоритет на дирекцията е да подготви възможно най-бързо документите за двата изпита", обясни Петков. В заповедите за конкурсите ще стана ясно и къде ще бъдат обявени свободните места.

Още по темата

Реформаторският блок също иска нов НК

Предишна новина

Когато прокуратурата отстоява актовете си, избуяват гласове да бъде разпната

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 27
  мечо | нерегистриран
  0
  0

  цялата ни държава е обхваната от такси , таксички , таксаджии и таксаджийки

  всеки иска да взема и да не работи

  Вижте нотариусите , вижте на какво прилича строителството , данъчната ни система , здравеопазването

  Опомнете се българи!

  Защото циганите отдавна са разбрали че нищо не трябва да е законно

  хем не могат да те хванат , хем изяждаш и изпиваш всичко до което се докопат

  това е истината

  Всички тези паразити ще умрат като се промени тотално етническият облик!!!

  Жалко но факт

  И е истина

 2. 26
  | нерегистриран
  0
  0

  Безсрамни паразити!!

 3. 24
  Алиосман | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#23] от "":  И като е служебен кабинетът къде пише,че има забрана за конкурси?

 4. 23
  | нерегистриран
  0
  0

  Служебният кабинет няма да обяви никакви конкурси, нито ще предприеме каквито и да било кардинални промени в която и да било област, именно защото е служебен. Неслучайно изявлението е на заместник-министъра и е предназначено да изтъкне "обективните причини", поради които се затруднява обявяването на конкурсите, подготвени в края на 2013г., по изявление на министър Златанова. Изявлението дори не е на служебния министър, така че сложете край на тази смешна полемика. Гладна кокошка просо сънува. Изявлението е само популистко и не ангажира никого.

 5. 22
  Бюлент | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#20] от "Нотариус ":  Добре де, като изкарваш по 5 лева на месец-ми напусни професията, да се отвори още едно място. Ето от нотариус, стани ЧСИ. Ще изкарваш повече от 5 лева на месец, е верно,че рискуваш някой по-гневен длъжник-кибритлия да те понатупа, ама за 30-40 000 на месец приходи от такси това не е толкова страшно, като се замислиш.

 6. 21
  нищо ново | нерегистриран
  1
  0

  Да, това решава проблемите!

  И отчита дейност.

  Мъдро.

 7. 20
  Нотариус | нерегистриран
  1
  -6

  Като Ви гледам звънките и мелодични имена и чета излиянията Ви очаквам в най-скоро време да прочета коментарите на Ахмед Доган или Мехмед Али Агджа по нотариални проблеми.Това за бързите и лесни пари го забравете.Чакам седмици да влезе някой в кантората ми, за да завери някое и друго пълномощно ,та да взема и аз 5-6 лева и да си платя парното.Не е лесно да си Нотариус в днешно време хей..

 8. 19
  Кадир | нерегистриран
  3
  0

  Вие пък наскачахте към местата за нотариуси. Пише,че ще има места и за ЧСИ-та. Почти всеки от вас ще се пробва и на двете места. Ясно,че е безконфиктно и по-лесно да си нотариус(печатче-и парите сами падат на масата-най-много да хванеш мускулна треска от слагане на печати), но пък при ЧСИ-тата да не би да са малко парите? ЧСИ с по-малко от няколкодесетки хиляди приход на месец от такси и таксички ако не изкарва-за какво му е да върши тази гадост с принудително изпълнение?

  Ама вие ама никак не се интересувате от парите?  Местатата за нотариуси плюс места за ЧСИ-ако примерно са общо 300, като за всеки гарантирано ще има работа-че зле ли ще им е на 300 да влязат в голямата игра .

  Не си е работа да станеш съдия или прокурор-невероятно много работа за никакви пари. Голямата игра с голямото лапане е ЧСИ или нотариус.

 9. 18
  Семир | нерегистриран
  0
  0

  до 17-що бе какво е предложила,че не разбрахме?

 10. 17
  Исмаил | нерегистриран
  1
  -1

  до 16 . Аз пък се сещам за една, която е днес в красив източен град, с много крайнонуждаещи се-набързо оземлени, която не плати в пари... Тя друго (се)предложи.

  Както виждаш, може и без пари. Зависи какво друго можеш да предложиш...

  Ти номер 16 момиченце или момченце си?

 11. 16
  до 11 | нерегистриран
  4
  -1

  аз пък не познавам нито един, който да е станал нотариус, без да си е платил

 12. 15
  Вежди | нерегистриран
  2
  -4

  до 12 Свиквай

 13. 14
  Севинч | нерегистриран
  2
  -7

  До 11- по време на първия конкурс за частни нотариуси-преди много ,много години, когато хората не се бяха усетили за голямата лапачка-не се е плащало подкупи. тогава-кандидатите бяха колкото местата. Освен, ако на изпита не кажеш, не напишеш глупост-ставаш нотариус-почти всички кандидати на първия конкурс станаха нотариуси!

  Но днес не е така-днес всички се усетихме за невероятните пари, дъжд от пари, изкарани лесно, и без много зор(за 1 месец софийски нотариус с кантора на хубаво място нерядко изкарва колкото общински юрсконсулт за цял живот работа...).

  Да -лесни са парите! Примери-Заверки на подписи-монопол на нотариусите у нас-в САЩ се върши от неюристи... Или пък-при покупка на кола-да ходиш при нотариус. Никъде го няма това. Лесни, и невероятни пари без много зор, и на гладниците ни потекоха лигите верно...

 14. 13
  Мечо Пух | нерегистриран
  8
  -3

  Както всичко в нашата гора и тези места са по партийни квоти, плюс няколко за ,,Престъпна мрежа,,!

 15. 12
  Цар Симеон | нерегистриран
  6
  -5

  Като гледам турскоезичните имена на предишните коментатори/ако не е един и същи човек/ сигурно тези хора коментират някой близкоизточен или малоазиатски конкурс за нотариуси, а не в правовата държава и член на ЕС - Република България. Ашколсун,кандидат-нотариуси !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.