4 години и 6 месеца затвор за смъртта на Алекс от Бяла

4 години и 6 месеца затвор за смъртта на Алекс от Бяла
снимка: БГНЕС

4 години и 6 месеца затвор при първоначален общ режим даде Апелативният съд във Велико Търново на Валентин Маринов, обвинен за убийството на 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла.

Трагедията се разигра на 8 юли 2017 г., когато Маринов удря момчето при сбиване след дискотека, то пада на земята и изпада в кома. Издъхва, без да дойде в съзнание, в русенска болница дни по-късно.

Първоначално Валентин Маринов получи 20 г. затвор от съда в Русе за умишлено убийство. По-късно наказанието бе намалено на 3 години, а магистратите приеха, че смъртта е по-непредпазливост. Два пъти Върховният съд връща делото в Търново и това е решение на трети състав, което отново не е окончателно. След анализ на събраните по делото доказателства, съставът на въззивния съд преквалифицира престъплението от умишлено убийство в смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда.

"Нанесеният от подсъдимия удар в лицето на пострадалия е бил със слаб интензитет, което се установява от комплексната допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Нанасянето на този слаб удар не би могло да бъде свързано с желание от страна на подсъдимия да нанесе сериозни телесни увреждания или да причини смърт и подсъдимият не е допускал настъпването на такава", се казва в мотивите, цитирани от пресцентъра. Според магистрати последвалите събития като резултат са надхвърлили желаното от подсъдимия.

"С удара е задействан причинно свързан процес, който включва ударния импулс, изваждането от равновесие на пострадалия в резултат от неустойчивото положение на тялото при отстъпването (крачки назад) и влиянието на алкохолното опиване на последния (2,06-2,09 промила, според заключението на вещите лица), които са довели до неконтролируемо падане на пострадалия назад, удар на главата в бетонните плочки и тежка черепномозъчна травма", пише в решението.

Още по темата

IN MEMORIAM: Почина бившият член на ВСС и дългогодишен съдия Петър Стоянов

Предишна новина

Нови трима съдии са повишени във ВАС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.