40 000 души с Windows XP без е-услуги на НАП


Достъпът на около 40 000 граждани до електронните услуги на НАП може да бъде прекъснат само след дни. Това ще стане заради мерките за сигурност, които приходната агенция предприе, при прехвърляне на данни между сървърите й и потребителите.

Още януари от ведомството на Галя Димитрова предупредиха, че всички клиенти на НАП ще трябва да обновят браузърите си. Това засяга най-вече тези, които използват операционна система Windows XP и стари версии на браузъри. Подновяването трябва да се случи в срок до 17 февруари, като не е изключено в даден момент и хората с Windows 7 да бъдат с прекъснат достъп. По данни на НАП активните потребители на електронни услуги са 996 000, като почти всички използват Windows. От тях приблизително 4% са със стари версии, които трябва да се обновят. Ако не го направят, то те нямат да имат достъп до системата за гражданите.

За да може да се използват е-услугите на НАП след 17 февруари, потребителите ще трябва да разполагат с персонален компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit)/ Уеб браузърът трябва да е Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи протокола TLS 1.2, както и да е налице Java, версия 8.х.

Защо учителка с изтекла книжка шофира пияна в Хисаря?

Предишна новина

Еврейската общност у нас с писмо до главния прокурор заради действията му срещу антисемитизма

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Браво, НАП | нерегистриран
    2
    0

    Като самоосигуряващо се лице трябва да си подавам данъчните декларации само по електронен път. При това положение ще трябва да си купя нов, скъп и по-мощен компютър, който да може да работи с новите версии на уиндоуз. Нямам свободни пари да инвестирам в нов компютър и питам - какво правим сега? Ако не си подам декларацията следва глоба, а аз искам да бъда изряден данъкоплатец, но пък нямам пари, за да бъда такъв. На момента отменете разпоредбата на чл. 53, ал. 7 ЗДДФЛ преди да сме ви залели с искове, че преграждане възможността самоосигуряващите се българи да бъдат изрядни платци. И още нещо - така законодателство НЕ се прави, така се обезсмислят законите и се създава хаос.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.